Deventer Verhaal en Theater Bouwkunde organiseren in het najaar van 2017 en het voorjaar van 2018 de ‘Boekensalon’. Garrelt Verhoeven gaat in gesprek met gasten uit de wereld van het boek. In het kader van de IJsselbiënnale was natuurschrijver en journalist Kester Freriks in de zomer al te gast. De komende edities geven o.a. Johanneke ter Stege, Marcel Verreck en niemand minder dan de Britse schrijver Redmond O’Hanlon acte de présence.

Dinsdag 10 oktober 2017
J
ohanneke ter Stege: twee jaar stadsdichterschap

Johanneke ter Stege (Enschede 1990) verzamelt de mooiste stukjes tijd en rijgt ze aan elkaar in beeld, taal en muziek. Als zangeres kun je haar solo tegenkomen achter haar piano en zingende zaag. Maar ook als onderdeel van het elektronicaduo NNENN. Johanneke: “Ik wil mensen inspireren met mijn muziek en ze details laten zien van de wereld om ons heen. Zo kunnen ze zich opnieuw verbazen over het gewone’.

Op zaterdag 1 augustus 2015 werd Johanneke ter Stege officieel benoemd tot de nieuwe Deventer Dichter tijdens Het Tuinfeest. Als jonge dichteres werd ze de opvolger van de toen 87-jarige Herman Posthumus Meyjes. Na twee jaar kwam er in augustus 2017 een einde aan haar stadsdichterschap. Op 10 oktober blikt ze met Garrelt Verhoeven terug op deze twee jaren. Uiteraard draagt ze haar stadsgedichten voor.

Bestel tickets

Dinsdag 7 november 2017
Alexander Reeuwijk en Peter van Zonneveld: Reizen naar de Oost

In het kader van het evenement Focus op Indonesië gaat Garrelt Verhoeven in gesprek met reisschrijver Alexander Reeuwijk en literatuurhistoricus Peter van Zonneveld. Ze spreken over het reizen naar de Oost in het verleden, van de ontdekkingsreizen ten tijde van de VOC tot en met de negentiende-eeuwse natuurhistorische reizen van Charles Darwin en Alfred Russell Wallace. Hierbij komen fraaie oude reisboeken ter tafel.

Alexander Reeuwijk (1975) is schrijver, spreker, redacteur, interviewer, moderator en recensent. Hij schrijft boeken en artikelen over natuurhistorie en reizen, maar ook over wetenschapsgeschiedenis, cultuur en oude boeken in het algemeen. Bij uitgeverij Atlas Contact verschenen zijn boeken Darwin, Wallace en de anderen (2011) en Reizen tussen de lijnen (2013) uit. In september 2015 verscheen zijn boek over Iran: Achter de sluier het land; Reizen door Iran.

Peter van Zonneveld (1948) doceert sinds 1975 Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Leiden. Hij is in het bijzonder gespecialiseerd in de 19e eeuw en in de Indisch-Nederlandse Letterkunde. Van zijn hand zijn onder meer Het Album van Insulinde, een beknopte geschiedenis van de Indisch-Nederlandse literatuur en Indisch landschapDichters en schrijvers over Indonesië (1999). Ook schreef hij recensies voor de NRC en Vrij Nederland. Peter van Zonneveld is vanaf de oprichting in 1985 redacteur van het tijdschrift Indische Letteren.

Bestel tickets

Zondag 19 november 2017, vanaf 15.00 uur
Middag van het Kookboek

In de derde week van november is de kookboeken7daagse in Nederland, met onder meer de uitreiking van de Johannes van Damprijs en de Joop Witteveenprijs en de prijzen voor de beste kookboeken van het jaar. In deze week van het kookboek gaan culinair journaliste Jonah Freud en Garrelt Verhoeven in gesprek met een keur aan gasten uit de wereld van het oude en moderne kookboek.

Jonah Freud is eigenaar van de Kookboekhandel in Amsterdam en werkt als culinair journalist voor onder meer het Parool. Ze werkt als columniste voor het radioprogramma Mangiare op radio 1 en werkte mee aan een reeks van kookboeken. Garrelt Verhoeven is voorzitter van de Stichting Gastronomische Bibliotheek Amsterdam en jurylid van de Johannes van Damprijs.

Met onder andere de laureaten van de Johannes van Damprijs Harold McGee en Claudia Roden (o.v.) en kookboekenverzamelaar en tv-kok Danny Jansen. Daarnaast zullen diverse kookboekenschijvers en culinair journalisten acte de presence geven in Deventer. Het volledige programma zal op een later tijdstip bekend worden gemaakt.

Uiteraard zijn er tijdens deze bijzondere boekensalon tal van hapjes en proeverijen in restaurant Bouwkunde en de bezoekers kunnen hun boeken laten signeren door de aanwezige auteurs.

Bestel tickets

Dinsdag 9 januari 2018
Gerben Graddesz Hellinga, Almar Otten, Marcel Verreck: Deventer moordstad

Gerben Graddesz Hellinga (1938) studeerde geneeskunde en werkte als psychiater. In 1985 won hij de King Kong Award voor het beste Nederlandstalige korte verhaal op gebied van sciencefiction. Sinds 1998 is hij fulltime schrijver en bereisde intensief meer dan zestig landen. Verder schreef hij jeugdboeken, historische romans en vakliteratuur. In 2017 verscheen de triller ‘Oude Brieven’.

Almar Otten (1964) woont en werkt in Deventer. Hij studeerde af als hydroloog en sinds 1999 schrijft hij thrillers. In 2012 won hij de Diamanten Kogel, de jaarlijkse Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman. Hij is verantwoordelijk voor de eerste vier delen uit de thrillerreeks ‘De zeven Deventer moordzaken’.

Marcel Verreck (1960) is cabaretier, columnist en schrijver. Hij won in 1987 samen met Paul Pleijsier het Leids Cabaret Festival. Marcel Verreck schreef de andere vier delen uit de thrillerreeks. In alle boeken is de sfeervolle Hanzestad het vertrekpunt van spanning en sensatie.

De drie aan Deventer verbonden thriller schrijvers gaan in gesprek met Garrelt Verhoeven.

Bestel tickets

Dinsdag 6 februari 2018
Redmond O’Hanlon: In het voetspoor van Redmond O’Hanlon

Redmond O’Hanlon (1947) is een wereldberoemde Britse schrijver. Hij werd met zijn reisboeken Into the Heart of Borneo (1984), In trouble again (1988) en Congo (1996). Als reisschrijver en avonturier treedt hij in de voetsporen van zijn negentiende eeuwse helden: ontdekkingsreizigers die de wereld afreisden als Alfred Russell Wallace en Charles Darwin.

Hij verwierf grote bekendheid door mee te gaan op de Reis van de Beagle (VPRO). In dit programma werd de reis van Darwin’s Beagle opnieuw gemaakt. In 2011 was Redmond O’Hanlon te zien in O’Hanlons Helden (VPRO), een serie over ontdekkingsreizigers. Met deze serie won hij de Zilveren Nipkowschijf voor het beste reisprogramma van het jaar. O’Hanlon studeerde aan het Merton College in Oxford af in negentiende-eeuwse Engelse studies. Hij was onder andere redacteur van The Times Literary Supplement, lid van de literatuurcommissie van de Art Council of Great Britain en lid van de Royal Society of Literature. In 2013 won hij de Boudewijn Büchprijs voor het promoten van het antiquarische boek.

Garrelt Verhoeven gaat in gesprek – ditmaal in het Engels – met O’Hanlon over zijn werk en zijn negentiende eeuwse helden.

Bestel tickets

Dinsdag 6 maart 2018
Ewoud Sanders: Boeken en bytes

Ewoud Sanders (1958) is taalhistoricus en journalist. Hij is gespecialiseerd in het zoeken op internet en in grote datacollecties. Hij geeft lezingen over massadigitalisering en digitaal documenteren. Sanders is vaste medewerker van onder meer NRC Handelsblad. Elke maandag verschijnt in deze krant zijn taalcolumn ‘WoordHoek’.

Hij schreef diverse boeken en is zelf een verwoed verzamelaar van naslagwerken. In zijn taalboeken gaat hij in op de geschiedenis van woorden en uitdrukkingen. Voor zijn onderzoek maakt hij gebruik van een grote, digitale bronnencollectie die hij in eigen beheer heeft. Hij wijdde hieraan onder meer de achttiende Bert van Zelm-lezing in 2009. Hij promoveerde op 3 maart 2017 op het proefschrift ‘Levi’s eerste kerstfeest. Jeugdverhalen over jodenbekering, 1792-2015.’

Garrelt Verhoeven gaat met Ewoud Sanders in gesprek over het verzamelen van boeken, data en zijn werk.

Bestel tickets