Deventer Verhaal en Theater Bouwkunde organiseren in het najaar van 2017 en het voorjaar van 2018 de ‘Boekensalon’. Garrelt Verhoeven gaat in gesprek met gasten uit de wereld van het boek. In het kader van de IJsselbiënnale was natuurschrijver en journalist Kester Freriks in de zomer al te gast. De komende edities geven o.a. Johanneke ter Stege, Marcel Verreck en niemand minder dan de Britse schrijver Redmond O’Hanlon acte de présence.

Dinsdag 9 januari 2018
Gerben Graddesz Hellinga, Almar Otten, Marcel Verreck: Deventer moordstad

Gerben Graddesz Hellinga (1938) studeerde geneeskunde en werkte als psychiater. In 1985 won hij de King Kong Award voor het beste Nederlandstalige korte verhaal op gebied van sciencefiction. Sinds 1998 is hij fulltime schrijver en bereisde intensief meer dan zestig landen. Verder schreef hij jeugdboeken, historische romans en vakliteratuur. In 2017 verscheen de triller ‘Oude Brieven’.

Almar Otten (1964) woont en werkt in Deventer. Hij studeerde af als hydroloog en sinds 1999 schrijft hij thrillers. In 2012 won hij de Diamanten Kogel, de jaarlijkse Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman. Hij is verantwoordelijk voor de eerste vier delen uit de thrillerreeks ‘De zeven Deventer moordzaken’.

Marcel Verreck (1960) is cabaretier, columnist en schrijver. Hij won in 1987 samen met Paul Pleijsier het Leids Cabaret Festival. Marcel Verreck schreef de andere vier delen uit de thrillerreeks. In alle boeken is de sfeervolle Hanzestad het vertrekpunt van spanning en sensatie.

De drie aan Deventer verbonden thriller schrijvers gaan in gesprek met Garrelt Verhoeven.

Bestel tickets

Dinsdag 6 februari 2018
Redmond O’Hanlon: In het voetspoor van Redmond O’Hanlon

Redmond O’Hanlon (1947) is een wereldberoemde Britse schrijver. Hij werd met zijn reisboeken Into the Heart of Borneo (1984), In trouble again (1988) en Congo (1996). Als reisschrijver en avonturier treedt hij in de voetsporen van zijn negentiende eeuwse helden: ontdekkingsreizigers die de wereld afreisden als Alfred Russell Wallace en Charles Darwin.

Hij verwierf grote bekendheid door mee te gaan op de Reis van de Beagle (VPRO). In dit programma werd de reis van Darwin’s Beagle opnieuw gemaakt. In 2011 was Redmond O’Hanlon te zien in O’Hanlons Helden (VPRO), een serie over ontdekkingsreizigers. Met deze serie won hij de Zilveren Nipkowschijf voor het beste reisprogramma van het jaar. O’Hanlon studeerde aan het Merton College in Oxford af in negentiende-eeuwse Engelse studies. Hij was onder andere redacteur van The Times Literary Supplement, lid van de literatuurcommissie van de Art Council of Great Britain en lid van de Royal Society of Literature. In 2013 won hij de Boudewijn Büchprijs voor het promoten van het antiquarische boek.

Garrelt Verhoeven gaat in gesprek – ditmaal in het Engels – met O’Hanlon over zijn werk en zijn negentiende eeuwse helden.

Bestel tickets

Dinsdag 6 maart 2018
Ewoud Sanders: Boeken en bytes

Ewoud Sanders (1958) is taalhistoricus en journalist. Hij is gespecialiseerd in het zoeken op internet en in grote datacollecties. Hij geeft lezingen over massadigitalisering en digitaal documenteren. Sanders is vaste medewerker van onder meer NRC Handelsblad. Elke maandag verschijnt in deze krant zijn taalcolumn ‘WoordHoek’.

Hij schreef diverse boeken en is zelf een verwoed verzamelaar van naslagwerken. In zijn taalboeken gaat hij in op de geschiedenis van woorden en uitdrukkingen. Voor zijn onderzoek maakt hij gebruik van een grote, digitale bronnencollectie die hij in eigen beheer heeft. Hij wijdde hieraan onder meer de achttiende Bert van Zelm-lezing in 2009. Hij promoveerde op 3 maart 2017 op het proefschrift ‘Levi’s eerste kerstfeest. Jeugdverhalen over jodenbekering, 1792-2015.’

Garrelt Verhoeven gaat met Ewoud Sanders in gesprek over het verzamelen van boeken, data en zijn werk.

Bestel tickets