Het unieke verhaal van de zorg in Deventer werd de afgelopen maanden verteld met de expositie ZORG LAND GOED In de Stadsetalage aan Het Grote Kerkhof. Een samenwerking tussen erfgoedstichting Deventer Verhaal en de jubilerende organisaties Solis en IJssellandschap. De organisaties kijken terug op een geslaagd en succesvol project: de expositie werd wegens groot succes verlengd en kon rekenen op 17.400 bezoekers. : ‘Het is fantastisch dat we samen dit prachtige verhaal op deze manier hebben kunnen vertellen en dat bovendien zoveel geïnteresseerden een bezoek hebben gebracht aan de Stadsetalage’, aldus Garrelt Verhoeven van Deventer Verhaal.

De tentoonstelling ZORG LAND GOED
Al sinds 1267 bieden gasthuizen in Deventer verzorging aan armen, ouderen, zieken en gehandicapten. Om de zorg te bekostigen ontvingen gasthuizen giften maar ook bijdragen van betalende zorgklanten, de zogenoemde kostkopers. Voor verblijf in een gasthuis stond men land af en zo verkregen gasthuizen landerijen. Uit de rijke geschiedenis aan gasthuizen zijn Zorggroep Solis én Stichting IJssellandschap voortgekomen: de een voor de zorg voor mensen, de ander voor het landschap. Het verhaal van de zorg in Deventer is uniek. Niet alleen waren er zeer veel gasthuizen, maar ook de omvang van de landerijen en de grote continuïteit zijn bijzonder. De expositie toonde dit unieke verhaal aan de hand van beelden uit het stadsarchief, archeologische vondsten en historische objecten uit de voormalige gasthuizen.

In de tentoonstelling ZORG LAND GOED was er ook aandacht voor zorghelden als kinderarts Van Bolhuis, P.W. Janssen of wijkzuster Antje Stieltjes. Bezoekers konden hun eigen zorgheld aanmelden. In de lezing over ‘750 jaar zorg in Deventer’ op 21 januari werden deze zorghelden persoonlijk in het zonnetje gezet door wethouder Jan Jaap Kolkman.

Tentoonstellingen in de Stadsetalage
De expositie ZORG LAND GOED was de derde van drie opeenvolgende tentoonstellingen die Deventer Verhaal in de Stadsetalage heeft gerealiseerd. De volgende expositie in de Stadsetalage is Kleurrijk Werkgeluk en is te zien van 16 april van 11 mei 2018. In deze tentoonstelling staan persoonlijke verhalen centraal van mensen die werk maken van echt werkgeluk. Een tijdmachine biedt de bezoeker een spectaculaire reis door de geschiedenis van de sociale werkgelegenheid in Nederland. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en de productie van de tentoonstelling Kleurrijk Werkgeluk is in handen van KonnecteD in samenwerking met Deventer Verhaal, Cedris, Kunstcongres Oost en de Gemeente Deventer.