Project cultureel erfgoed ‘Een echte Van Meegeren’ door Deventer Verhaal
De Pop-Up expositie ‘Een echte Van Meegeren’ in het Stadhuis van Deventer kunt u met uw leerlingen bezoeken. Deze expositie is opgebouwd rondom het beroemde schilderij ‘Het Laatste Avondmaal’ van de Deventer schilder en meestervervalser Han van Meegeren.

Reserveringen rondleiding
Periode: t/m 5 februari 2017
Kosten: €20,- per groepsbezoek van maximaal 15 personen inclusief rondleiding
Locatie: Stadhuis, Grote Kerkhof 1, Deventer
Reserveringen: voor informatie en reserveringen kunt u contact opnemen via
moniquewezenberg@deventerverhaal.nl

Digitale les ‘Een Echte Vermeer’
Over het leven van Han van Meegeren is de speelfilm ‘Een Echte Vermeer’ gemaakt, die vanaf 3 november te zien is in Filmhuis De Keizer. Bij deze film is een digitale les ontwikkeld door Young Crowds in opdracht van Cinéart en Rinkel Film. De les is geschikt voor leerlingen vanaf de derde klas in het voortgezet onderwijs. De leerlingen ontdekken meer over Han van Meegeren, maken kennis met diverse schildertechnieken en leren wat Arische- en ontaarde (entartete) kunst is. Daarnaast komen bekende schilders als Johannes Vermeer, Pieter de Hoogh en Frans Hals aan de orde. In de docentenhandleiding worden per onderdeel de doelen en werkvormen beschreven met extra informatie. Het materiaal bevat fragmenten en foto’s uit de film.
De digitale les is te downloaden via http://www.youngcrowds.nl/vermeer/

Filmhuis De Keizer
Het bezoek aan de Pop-Up expositie ‘Een echte Van Meegeren’ kunt u nu combineren met het bekijken van de film ‘Een Echte Vermeer’ in Filmhuis De Keizer.
Kosten: groepen tot 30 personen € 100,- , van 31 tot 50 personen € 125,- , van 51 tot 70 personen € 150,- , grotere groepen prijs in overleg
Cultuurkaart: kan gebruikt worden om mee te betalen
Reserveringen: www.filmhuisdekeizer.nl

Achtergrondinformatie ‘Het Laatste Avondmaal’
In 1941 werd dit schilderij voor 1.6 miljoen gulden door kunstverzamelaar D.G. van Beuningen aangekocht als een echte Vermeer. Van Meegeren schilderde zijn vervalsing op een doek van de zeventiende-eeuwse schilder Abraham Hondius. Pas tijdens het proces tegen Van Meegeren in 1946 werd duidelijk dat het om een meesterlijke vervalsing ging. Kort na de uitspraak van het vonnis overleed Van Meegeren in 1947. De kunstverzamelaar J. van Caldenborgh kocht het schilderij in 1996 aan zodat het als topstuk tentoongesteld kon worden op de Van Meegeren expositie in de Kunsthal Rotterdam. Nadien kwam het schilderij in bezit van de bekende Deventer fabrikant Paul Schoemaker. Op 3 oktober ontving Vereniging de Waag ‘Het Laatste Avondmaal’ van de erven van Paul en Betty Schoemaker na de publiekspremière van de film ‘Een Echte Vermeer’ in de Deventer Schouwburg. Dit schilderij in de stijl van Vermeer is de grootste vervalsing van Van Meegeren ooit.

Het Laatste Avondmaal, Han van Meegeren