08 apr 2017 - 27 aug 2017

2017 is een jaar met een dubbel jubileum. Het is het 400ste geboortejaar van Gerard ter Borch, de beroemdste schilder van Deventer. Daarnaast is het de 350ste verjaardag van de Magistraat, het imposante groepsportret dat de schilder in 1667 opdracht van het stadsbestuur vervaardigde. De tentoonstelling brengt een ode aan Gerard ter Borch in Deventer. Centraal staan zijn Deventer portretstijl en in het bijzonder de Magistraat, de ‘Nachtwacht’ van Deventer.

Uniek in zijn soort is het grote groepsportret van de Magistraat, die door zijn vergulde lijst werkelijk ‘Magistraal’ is van uitstraling. Het schilderij is karakteristiek voor de strenge, sobere ‘Deventer’ portretstijl die ter Borch hier ontwikkelde, volstrekt anders dan wat elders in De Republiek gangbaar was. De heren in het zwart vertegenwoordigen het goede en rechtvaardige bestuur en worden omlijst door allerlei symbolen daarvan. De bijzondere pronklijst is gesneden door Derck Daniëls. Dit topstuk uit de Deventer collectie is nu tot en met de zomer voor iedereen te zien.

Deventer elite
Gerard ter Borch was bij uitstek de schilder van de Deventer elite. Na zijn huwelijk met de gegoede Geertruida Maettysen kwam hij halverwege de zeventiende eeuw in Deventer wonen. Hij maakte hier talloze schilderijen (genre en portretten) die inmiddels wereldwijd zijn verspreid. De expositie geeft hiervan een beeld. Gelukkig zijn er naast de Magistraat nog twee afzonderlijke portretten voor Deventer behouden: die van Hendrik Nilant en Gisbert Cuper.

Wandel mee
Maak een selfie in een schilderij van Ter Borch en wandel een uurtje met hem mee. In het tentoonstellingsboekje staat een wandeling die langs prachtige gevels in Deventer gaat waar de hoofdrolspelers uit de tentoonstelling woonden of werkten. In talloze huizen hingen schilderijen van Ter Borch aan de wand, soms wel zes!

Gratis rondleidingen en lezing
Elke donderdag is er om 12 uur een gratis rondleiding van een half uur.
Gastconservator dr. Saskia Cohen-Willner geeft op 11 mei om 20.00 uur een lezing over Ter Borch in het Auditorium van het Stadhuis, toegang vrij.

Gratis toegang
Tentoonstellingsboekje met wandeling € 2,50

Openingstijden
Dagelijks geopend 11-17 uur (ook in het weekend)
Gesloten op feestdagen (5 mei open)

Magistraal. Gerard ter Borch in Deventer is te bezoeken van 8 april t/m 27 augustus in de Stadsetalage van het Stadhuis, zijde Grote Kerkhof, entree is aan het binnenplein.