Op zaterdag 9 en zondag 10 september vinden de Open Monumentendagen Deventer 2017 plaats. Maar liefst 37 monumenten zijn opengesteld voor het grote publiek en gratis te bezichtigen. Zaterdagavond 9 september is er traditiegetrouw de Nacht van Goud, waarbij voorstellingen worden gepresenteerd op bijzondere erfgoedlocaties. Ook dit jaar worden er diverse randactiviteiten georganiseerd en kunnen liefhebbers met de fietstocht ‘Naar Buiten Lui!’ het hele weekend unieke monumenten in het buitengebied bezoeken.  Met het theaterspektakel ‘Operatie IJssellinie’ op Landgoed De Haere worden de Open Monumentendagen Deventer 2017 op vrijdag 8 september geopend.

Monumenten Deventer
Met een rijk verleden als Deventer, is de omgeving ook rijk aan prachtige monumenten. Tijdens Open Monumentendagen Deventer 2017 zijn ze gratis toegankelijk, plekken die normaal niet open zijn voor het publiek. Op diverse locaties worden rondleidingen gegeven, zoals in de Watertoren, Sociëteit De Hereeniging, de Joodse Begraafplaats, Het Stadhuis en in de Bibliotheek. Lees meer over de opengestelde monumenten.

Nacht van Goud
Op zaterdag 9 september vindt traditiegetrouw de Nacht van Goud plaats in de binnenstad van Deventer. De Nacht van Goud wordt geopend op de Brink, voor Museum De Waag, met een energiek spektakel van slagwerk op koffieblikken, rinkelende fietsbellen waarna er maar liefst 56 voorstellingen te zien zijn op 14 erfgoedlocaties in het centrum. Bekijk hier het volledige programma.

Randprogramma
Speciaal voor Open Monumentendagen 2017 is de fietstocht ‘Naar Buiten Lui!’ opgezet. Deze brengt de bezoeker langs onder andere Museumboerderij De Kribbe, Slot De Nijenbeek en het gerestaureerde tramstation in Gorssel.  Op Landgoed Frieswijk zijn er diverse rondleidingen en presentaties, Stichting Industrieel Erfgoed presenteert een expositie over legendarische fietsenfabriek Burgers, Architectuurcentrum Rondeel vertelt in de Bolwerksmolen meer over de historische Deventer molens. Aan de Wellekade liggen klassieke schepen waarmee een klein tochtje over de IJssel gemaakt kan worden. In de stadsetalage is ZORG LAND GOED te zien, een tentoonstelling waarin de nauwe relatie tussen de zorg voor burgers en het omliggende landschap centraal staat. Volledige randprogramma.

Over Open Monumentendag
Open Monumentendag is een landelijk jaarlijks terugkerend evenement. Deelnemende monumenten zijn gratis toegankelijk voor bezoekers. Het thema voor 2017 is ‘Boeren, Burgers en Buitenlui, het activiteitenprogramma in Deventer is waar mogelijk hierop geïnspireerd. De coördinatie van Open Monumentendagen in Deventer, en een daaraan gekoppelde uitgebreide randprogrammering, ligt in handen van Deventer Verhaal.