Deventer is in de race voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2018. Naast de juryprijs voor de beste erfgoedgemeente van Nederland is er ook een publieksprijs. Doe mee en stem op Deventer.

Van 15 februari tot en met 22 maart 2018 kan iedereen op www.kunsten92.nl/publieksprijs voor de publieksprijs op Deventer stemmen (of op 1 van de andere 3 kanshebbers: Leiden, Tilburg en Zaanstad). Wethouder Liesbeth Grijsen: “Met onze partners in de stad en de provincie werken we al lange tijd aan behoud en (her)gebruik van ons erfgoed. Of het nu gaat om parken, industrieel of religieus erfgoed, museumcollecties of nieuw erfgoed als het stadhuiskwartier. Daar gaan we mee door. De nominatie is al een waardering voor die inzet, maar ik hoop van harte dat we in de prijzen vallen”. Deventer heeft bij de presentatie filmbeelden gebruikt waarbij ook 4 Deventenaren aan het woord kwamen. Daarin vertellen schrijver Özcan Akyol (Eus), ‘Bergkwartier-strijder’ Jan Strik, architect Ellen Schild en Deventer Verhaal-directeur Garrelt Verhoeven wat erfgoed in Deventer voor hen betekent. Bekijk ook het algemene promotiefilmpje (1 minuut, 7 seconden):

Naar een YouTube filmpje

Stem op Deventer
Bent u ook trots op ons Deventer erfgoed? Vanaf donderdag 15 februari kunt u stemmen. Deel, like, retweet en … stem op www.kunsten92.nl/publieksprijs op Deventer.

Juryprijs
Eind 2017 bezocht de jury de 4 voorgedragen gemeenten. De jury onderzocht onder meer hoe het erfgoed leeft in de stad en onder de bewoners. Op 31 januari hebben de 4 gemeenten hun erfgoedbeleid en -praktijk toegelicht, met een korte presentatie voor de jury.

Om te bepalen wie de winnaar is van de BNG Bank Erfgoedprijs 2018 kijkt de jury onder andere naar:

  • de visie van de gemeente;
  • de link met andere beleidsterreinen;
  • de rol van inwoners;
  • participatie van jeugd (onderwijs, erfgoededucatie) en ouderen;
  • communicatie over het erfgoed(beleid);
  • erfgoed als innovatieve factor;
  • het erfgoedbudget.

Over de prijs

De BNG Bank Erfgoedprijs van € 25.000 is een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ´92 en stimuleert gemeenten om actief in te zetten op cultureel erfgoed, ook ter versterking van beleidsterreinen als toerisme, cultuur, onderwijs, sociale zaken, ruimtelijke ontwikkeling en economie. De prijs wordt beschikbaar gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds.

Voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2018 is voor het eerst met een longlist gewerkt, aangedragen door een groot aantal erfgoedorganisaties en -specialisten. Voorheen konden gemeenten zich zelf voordragen. Eerdere winnaars zijn Dordrecht (2010), Westerveld (2011), Schiedam (2012), Kampen (2013) en Bergen op Zoom (2014), Beesel (2016) en Zutphen (2017).

2018 is ook het Europese Jaar voor het Cultureel Erfgoed, waarin alle Europese landen hun erfgoed-activiteiten in de schijnwerpers zetten en waarbij internationale verbanden worden gelegd.

Jury

De jury bestaat uit: Ina Adema (burgemeester Lelystad en bestuurslid BNG Cultuurfonds), Janneke Bierman (architect en directeur BiermanHenket architecten), Karel Loeff (directeur Erfgoedvereniging Heemschut), Cees van ‘t Veen (algemeen directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Arnoud Odding (directeur Rijksmuseum Twenthe) en Patrick Timmermans (directeur Erfgoed Brabant).