Museum De Waag verwelkomt bezoekers vanaf 23 juni bij de tentoonstelling Stromen door de tijd. Deventer, stad van de IJssel. Deventer is één van de oudste steden van Nederland. De tentoonstelling belicht de centrale rol die de IJssel speelde in haar ontstaan, haar groei en haar bloei.

Stadsgeschiedenis in vijf tijdlagen

De geschiedenis van Deventer wordt getoond in vijf historische tijdlagen, van haar ontstaan rond 600, via de komst van de Vikingen, de bloeitijd van de Hanzestad, langs de 17e en 18e eeuw tot het heden. Vijf historische personages, waaronder Lebuïnus, Catharina Simons en Leo Halle, leiden de bezoeker door de hoogtepunten van de stadsgeschiedenis. Hierbij wordt gebruik gemaakt van 3D-constructies.

De stad als museum

De tentoonstelling is onderdeel van de visie van ‘de stad als museum’. Elementen uit de vaste opstelling in Museum De Waag worden verbonden met diverse historische locaties in de stad, zoals de Lebuïnuskerk en het Geert Groote Huis. Dat uit zich onder andere in een wandeling met audiotour door de stad langs historische hoogtepunten. De (semi)permanente expositie zal elke zomer weer terugkeren met andere collectiestukken, nieuwe historische personages en innovatieve historische 3D-constructies.

Partners

Voor de tentoonstelling wordt samengewerkt met onder andere Kunstenlab, Ter Borch Stichting,
Monumentenzorg, Archeologie Deventer/Gemeente Deventer, Netwerk Cultureel Erfgoed Deventer,  Deventer Onvoltooid Verleden Tijd (DOVT), Stichting Industrieel Erfgoed Deventer, Leeuwenkuil & Bureau Kunstcircuit en het Geert Groote Huis.