De Tweede Wereldoorlog blijft in de belangstelling staan. Zelfs na 75 jaar komen er nog steeds nieuwe verhalen aan het licht over de gruwelijkheden die het nazisme heeft aangericht. Voor de nabestaanden van de oorlogsslachtoffers werkt de oorlog vaak nog tot op heden door, als verdrongen pijn die eindelijk naar boven komt. In het kader van 75 jaar vrijheid organiseert Deventer Verhaal in samenwerking met de Oudheidkundige Kring Bathmen op 23 september a.s. een lezing over de Tweede Wereldoorlog in onze eigen omgeving.

De Tweede Wereldoorlog anno 2020 door Ewout van der Horst
Ewout van der Horst, de nieuwe directeur van Deventer Verhaal, hield zich als projectleider 75 jaar vrijheid bij het Historisch Centrum Overijssel intensief bezig met de doorwerking van de Tweede Wereldoorlog anno 2020. Met collega’s Martin van der Linde en Marco Krijnsen sprak hij met laatste hoogbejaarde ooggetuigen en nabestaanden van oorlogsslachtoffers in Overijssel, en legde hun emotionele getuigenissen vast in het boek ‘De oorlog gaat nooit voorbij. Overijssel 40-45.’

Aan de hand van persoonlijke verhalen en aangrijpende filmbeelden vertelt Van der Horst over de impact van de Tweede Wereldoorlog op het leven van gewone mensen. Hij zoomt daarbij in op een aantal regionale verhalen zoals over het omstreden Politie Opleidingsbataljon in Schalkhaar en de vervolging van Joodse Deventenaren.

Bathmen tijdens de Tweede Wereldoorlog door Gerard Gervedink Nijhuis
Ondanks dat Bathmen tamelijk ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog is gekomen, was het leven tijdens de Duitse bezetting zwaar. Vooral persoonlijk leed bleef de Bathmense bevolking niet bespaard. Alleen al onder de Joodse bevolking zijn, op één na, alle Joodse inwoners vermoord in Sobibor en Auschwitz. Ook medewerkers op het distributiekantoor in Bathmen zijn geëxecuteerd in de concentratiekampen. Op 8 april 1945 werd Bathmen bevrijd door de Canadezen maar zelfs na de oorlog zijn er mensen verongelukt of verminkt door munitie.

Gerard Gervedink Nijhuis van de Oudheidkundige Kring Bathmen komt over deze aangrijpende gebeurtenissen in Bathmen vertellen.

Aanmelden
U bent woensdag 23 september 2020 van harte welkom in Cultuurhuus Braakhekke, Schoolstraat 6-A te Bathmen om deze lezingen bij te wonen. Het programma begint om 20.00 uur. De lezingen duren samen ongeveer een uur. Inloop en koffie vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. Er zijn max. 80 plaatsen.

Aanmelden is verplicht via info@deventerverhaal.nl. We ontvangen graag uiterlijk maandag 21 september a.s. uw naam, telefoonnummer en aantal personen (ook van uw eventuele medebezoekers) i.v.m. corona registratie.