Op 20 januari vieren we Deventer als Blikstad tijdens de ‘Avond van het Blik’ in Theater Bouwkunde. De avond wordt georganiseerd door museumorganisatie Deventer Verhaal in samenwerking met Stichting Kringloop Blik, de belangenbehartiger van de blikproducenten in Nederland. Garrelt Verhoeven gaat in gesprek met Trivium CEO Woep Möller en een keur aan gasten over alle aspecten van blik, van voedseltechnologie en gastronomie tot en met de recycling van blik. Gasten zijn professor Tiny van Boekel (Wageningen University & Research), Europarlementariër Paul Tang, Aidan Scherpbier en Tristan Sim (Team Migaloo) en Wouter Klootwijk (culinair journalist en televisiemaker). Burgemeester Ron König zal twee ‘ikrecycle-blik’-fietsen uitreiken en stadsdichter Robin Bleeker brengt zijn ode aan het ‘platgewalst plaatstaal’ ten gehore.

210 jaar blik, waarvan 100 jaar in Deventer
In 2020 is het 210 jaar geleden dat blik voor het eerst als verpakkingsmateriaal werd gebruikt. In 2019 was het precies 100 jaar geleden dat de firma Thomassen & Drijver begon met de blikfabricage in Deventer. En blik is weer helemaal hip, zoals te zien is op de tentoonstelling ‘BLIK. Van conserven tot kunst’. De expositie in Museum De Waag vertelt het verhaal van de blikfabricage in Deventer, maar gaat daarnaast ook in op de actualiteit van blik.

Programma
Vanaf 19.30 uur bent u welkom in Theater Bouwkunde, waar om 20.00 uur de Avond van het Blik zal plaatsvinden. Hoofdgast van deze avond is Woep Möller, CEO van Trivium Packaging Europa, de grootste speler in Europa voor de emballage van blik. Trivium en Stichting Kringloop Blik zijn beide als sponsor verbonden aan de tentoonstelling ‘BLIK. Van conserven tot kunst.’

Garrelt Verhoeven (Deventer Verhaal) gaat in gesprek met Woep Möller en een keur aan gasten over de actualiteit en de toekomst van blik. Voor de pauze spreekt hij met Tiny van Boekel (hoogleraar voedseltechnologie van Wageningen University & Research) over het belang van blik als duurzaam verpakkingsmateriaal in de voedingsindustrie. Met politicus en Europarlementariër Paul Tang gaat het gesprek over hoe blik kan bijdragen om Europa duurzamer te maken en wat de politiek daaraan zou kunnen bijdragen. Blik wordt al breed toegepast, niet alleen voor de verpakking van voedsel en drank, maar ook voor de fabricage van spuitbussen en verfblikken. Moet er statiegeld geheven worden op blikjes om de recycling ervan nog meer te stimuleren?

Blik is beter!
Na de pauze zal burgemeester Ron König samen met Woep Möller twee ‘ik recycle blik’-fietsen uitreiken aan de winnaars van de prijsvraag bij de expositie. Daarna vervolgt het gesprek met culinair journalist en televisiemaker Wouter Klootwijk, een fervent pleitbezorger van blik als ideale voedselverpakking.

Aidan Scherpbier en Tristan Sim, de twee leden van Team Migaloo, lichten hun plannen toe om in 2021 de Atlantische Oceaan over te roeien om aandacht te vragen voor de problematiek van de plastic soep in de oceanen. DAVO Bieren uit Deventer steunt Team Migaloo met het speciaal gebrouwen Migaloo bier, in blik uiteraard! In de pauze en na afloop van de avond kunt u dit Deventerse bier-uit-blik zelf proeven én kopen. De opbrengst komt ten goede aan de actie van Team Migaloo.

De avond zal rond 22.00 uur worden afgesloten met een optreden van stadsdichter Robin Bleeker die zijn ode aan het ‘platgewalst plaatstaal’ ten gehore zal brengen.

Aanmelden
De Avond van het Blik is gratis toegankelijk voor bezoekers, maar aanmelden is verplicht. U kunt zich aanmelden door een email te sturen naar: aanmelden@deventerverhaal.nl. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt!

Museum de Waag is geopend van di. t/m zo. 11.00 – 17.00 uur geopend.