Aan de ruime verzameling kinderserviesjes van het Speelgoedmuseum is dankzij een legaat nu nóg een bijzonder kinderservies met een fraai kinderdecor toegevoegd. Het is een bijzonder compleet eet- en drink kinderserviesje, gemaakt door Société Céramique in Maastricht tussen 1917-1927 van het zogenaamde model Julia. Het vrolijke decor (nr. 50) toont een meisje dat allerlei huishoudelijke werkzaamheden verricht. Koken, strijken, boodschappen doen, schrobben, kinderen verzorgen, strijken, al deze taken hoorden thuis in de opvoeding van meisjes. Het servies wordt toegevoegd aan de tentoonstelling Koken voor Kinderen, die wegens succes verlengd is tot en met 16 juni 2019.

Deze aanwinst is een legaat van mevrouw B. Berkhout-Puls uit Amsterdam. Het servies is vrij omvangrijk. Het bestaat uit een eetservies, bestaande platte en diepe borden, twee dekschalen, vleesschaaltje, soepterrine, slabak, dessertbordjes en sauskom. Het theeserviesje bestaat uit theepot, melkkannetje, suikerpot, en zes kopjes en zes schoteltjes. Er moet wel heel voorzichtig mee gespeeld zijn, want op een enkel klein scherfje is het nog vrij compleet. Dat niet alleen zomaar spelen maar ook het oefenen voor later een belangrijke rol speelde bij speelgoed, blijkt ook treffend uit deze aanwinst.

Koken voor Kinderen verlengd tot 16 juni 2019
Naast kinderserviesjes zijn ook fornuisjes, poppenkeukens en kinderkookboeken te zien in de expositie Koken voor Kinderen in het Speelgoedmuseum Deventer. De tentoonstelling is nostalgie voor jong en oud: niet alleen leuk voor de kleine master-chef van nu, maar ook voor de keukenprinses van toen. De tentoonstelling is wegens succes verlengd tot en met 16 juni 2019.