Ondanks dat de expositie ‘BLIK. Van conserven tot kunst’ vanwege de coronacrisis vroegtijdig moest worden beëindigd, is de museumorganisatie dik tevreden met het behaalde eindresultaat. Bijna 11.000 bezoekers wisten de weg naar het museum in hartje Deventer te vinden.

De redenen voor een expositie over blik waren legio. Deventer is al honderd jaar blikstad en het recyclebare bewaarmetaal wordt alsmaar populairder, zowel binnen de voedsel- en drankenindustrie, als ook in restaurants en in de designwereld.

“Ter ere van het jubileum én om de veelzijdigheid van blik te tonen, hebben we De Waag van onder tot boven gevuld met blik. We zijn trots op het grote aantal bezoekers dat onze expositie over blik heeft getrokken. Uit de vele positieve reacties blijkt dat men de expositie erg heeft weten te waarderen.” aldus Hoofd Tentoonstellingen Petra van Boheemen.

Op dit moment is Deventer Verhaal, de organisatie die verantwoordelijk is voor de zichtbaarheid van het cultureel erfgoed van Deventer, achter de schermen bezig met de voorbereidingen voor de tentoonstelling ‘Deventer Bezet & Bevrijd’.

In het kader van 75 jaar vrijheid wordt er landelijk teruggekeken op de Tweede Wereldoorlog en wordt er gevierd dat de bevrijding alweer 75 jaar achter ons ligt. Ook in Deventer is er veel te zien over deze roerige periode. De tentoonstelling Deventer Bezet & Bevrijd vertelt over de aangrijpende gebeurtenissen. Vanwege de strategische ligging speelden de IJsselbruggen bij Deventer een cruciale rol. Er zijn veel persoonlijke verhalen over het dagelijks leven onder de Duitse bezetting in Deventer. De verwoestingen door de bombardementen en de ‘vliegende bommen’ (V1’s) in Oost-Nederland komen ruim aan bod. Daarnaast is ook veel aandacht voor de verschillende vormen van verzet in Deventer. Van het vaak ‘vergeten’ linkse verzet in ‘Moskou aan de IJssel’ tot aan hulp aan onderduikers, het gewapend verzet en Twentoldrama. Uiteraard zijn er veel herinneringen aan de Canadezen die onder leiding van generaal Gibson de stad bevrijdden.

De organisatie kan door de coronacrisis nog geen openingsdatum van de tentoonstelling communiceren. “Onze opening stond gepland op zondag 5 april maar helaas zijn we, zoals voor vele musea, genoodzaakt om deze naar achteren te schuiven. Desalniettemin gaan onze voorbereidingen onverminderd door. De expositie staat gepland tot tenminste 20 september 2020. Daarnaast kijken we op dit moment naar de mogelijkheden om in ieder geval een deel van het verhaal digitaal aan te bieden.” aldus interim-directeur Bart Vermeulen.