Elke maand schrijft onze directeur Ewout van der Horst een blog met Deventerse verhalen.
Na twee moeizame coronajaren beleven Museum De Waag en het Speelgoedmuseum in 2022 een topjaar. Alleen de tentoonstelling over het Rampjaar 1672 trok al meer dan 15.000 bezoekers. Daarmee onderscheiden de musea zich op een positieve manier van de landelijke trend.
Aan het begin van het jaar waren alle musea nog gesloten. Waar de rest van de samenleving van het slot ging, bleven de culturele instellingen nog dicht. Speelgoedmuseum Deventer voerde actie met een gratis digitale openstelling. Vanaf 26 januari mochten ook de musea weer open. Sindsdien stroomde het publiek toe.

Spelende mens
Het Speelgoedmuseum pakte uit met een tentoonstelling over ontwerper Floris Hovers ‘De werkplaats als speelplaats’. In de expositie waren onder andere zijn ontwapenend eenvoudig ogende flessenbootjes, ArcheToys en series houten dieren te zien, waarmee Hovers internationale faam heeft verworven.
De vernieuwing van het Speelgoedmuseum is dit jaar afgerond met een gigantische ballenbaan van de Duitse kunstenaar Hanns-Martin Wagner. In de magische Machinekamer baant de gigantische installatie zich een weg door de nok van het middeleeuwse pand.
In oktober maakte Hovers plaats voor een tentoonstelling over poppenmaker en – speler Max Verstappen, vooral bekend van de nostalgische kinderseries ‘Otje’ en ‘Ibbeltje’. De tentoonstelling – nog steeds te bezoeken! – geeft een veelzijdig beeld van het ambachtelijk werk van deze ‘master of puppets’.

Als kers op de taart heeft het museum het stempel Kidsproof van de Museumvereniging gekregen. Jeugdige bezoekers beoordelen het museum gemiddeld met een 9,2! Het museum staat centraal in een landelijke campagne voor kidsproof musea.

Allesbehalve rampjaar
Museum De Waag begon het jaar met de tentoonstelling ‘Face It’ met verhalen uit de LHBTI+-gemeenschap in Deventer. Aanleiding vormde het 50-jarig bestaan van COC Deventer. In de kelder van De Waag draaide in de weekenden de theatervoorstelling ‘Face to face’ van het Theaterschip. De tentoonstelling werd afgesloten met een feestelijk optreden van het Ricciotti Ensemble.
In juni 2022 was het precies 350 jaar geleden dat Deventer werd belegerd door de vorst-bisschop Bernhard von Galen alias ‘Bommen Berend’. Met zijn beschieting van de stad dwong hij Deventer tot overgave. Een immense vlag sierde het museum in de dagen van het beleg.
Binnen was tot het najaar een tentoonstelling te zien over dit zogenaamde Rampjaar. Vanuit diverse invalshoeken kregen bezoekers het verhaal van de belegering en overgave te horen en te zien. De zelfkritische tentoonstelling ‘Het verraad van Deventer’ trok mensen van heinde en verre naar Deventer.

Voor het museum was 2022 dus allesbehalve een rampjaar. De beide musea van erfgoedorganisatie Deventer Verhaal breken daarmee met de landelijke trend waarbij de meeste musea maar tweederde tot driekwart van de bezoekers ten opzichte van eerdere jaren ontvangt. De musea zitten met ruim 50.000 bezoekers zelfs boven pre-coronatijd. De belangstelling van scholen voor het gevarieerde educatie-aanbod draagt ook bij aan het succes.
Avontuurlijke Hanze
Als gemeentelijke schatbewaarder is Deventer Verhaal verantwoordelijk voor de kunsthistorische collecties van de stad. De collecties worden zorgvuldig onderhouden en digitaal ontsloten. Als aanwinsten zijn onder meer te noemen een stadsgezicht door J.A. van Schooten voor de collectie Knecht-Drenth. De belangrijkste aanwinsten voor de historische collectie zijn twee portretten van Willem Jansen Vredenburg en zijn echtgenote Hester Maria Coldewey, geschilderd door J. Janssen Vredenburg, een bijzondere ontwerptafel van de textielfirma Ankersmit en voor de speelgoedcollectie een draaimolen uit oorlogstijd, gemaakt door onderduikers.
Deventer Verhaal organiseerde in 2022 ook activiteiten als Open Monumentendag, Kelderfest en de historische lezingenreeks Deventer. Daarmee kwamen tienduizenden mensen in aanraking met de vele prachtige monumenten en aansprekende historische verhalen over de Hanzestad. Daarbij werkt de organisatie nauw samen met cultuur- en erfgoedpartners uit de hele gemeente.
Deze winter pakt de organisatie uit met het project #DeventerVerhalen, waarin Deventenaren vertellen over hun binding met hun stad, wijk of dorp. Vanaf 15 december is er onder meer een verhalenwebsite online en een tentoonstelling in Museum De Waag. De warme gevoelens van de Deventenaren voor hun stad spatten er van af!
Het komende jaar staat in het teken van de Hanze. In samenwerking met onder meer Deventer Marketing, NV Bergkwartier en diverse erfgoedpartners brengt Deventer Verhaal het avontuurlijke verhaal van het middeleeuwse handelsverbond tot leven. Kunstenaars Elise van der Linden en Johanneke ter Stege maken een sferisch beeldverhaal in de Oude Mariakerk, met aanverwante podwalk door de binnenstad door stadsarcheoloog Bart Vermeulen. Het belooft weer een verhaalrijk jaar te worden!