Elke maand schrijft onze directeur Ewout van der Horst een blog met Deventerse verhalen.
Onze vernieuwde website al bekeken? Echt de moeite waard, al zeg ik het zelf. Een van de wijzigingen is de manier waarop wij Stichting Deventer Verhaal presenteren, namelijk als erfgoedpartner van Deventer. Voorheen afficheerden wij onszelf als brede erfgoedorganisatie van Deventer, maar in het vervolg willen we dat nog nadrukkelijker in samenwerking met anderen doen. Mooie-woorden-politiek? Wat ons betreft niet.
Even terug naar de basis: Deventer erfgoed, wat bedoelen we daarmee? Veel mensen denken bij Deventer aan de prachtige historische binnenstad, maar het erfgoed van de gemeente omvat veel meer dan dat. Letterlijk duidt erfgoed alles aan wat ons uit het verleden is overgeleverd. Dat geldt voor tastbare items als kunstwerken of foto’s, maar ook voor immateriële zaken als verhalen of tradities. In onze depots zijn de gemeentelijke museale collecties opgeborgen, maar evengoed bewaart het stadsarchief de papieren nalatenschap, de Athenaeumbibliotheek de stedelijke boekenschat, of Oudheidkundige Kring Bathmen tal van zeldzaamheden uit hun dorp.
Samen vertellen al die objecten en verhalen het brede verhaal van de gemeente Deventer. Dat gaat niet vanzelf. Erfgoed presenteren en geschiedenis vertellen is een kwestie van duiding en betekenis geven. Al die verzamelde spullen geven niet alleen een beeld van vroeger, maar ook van onszelf en waarover wij ons tegenwoordig druk maken. Wij kijken met telkens nieuwe perspectieven naar het verleden. Er zijn veel initiatieven om aandacht te vragen voor inspirerende of bijna vergeten verhalen. Zo staat er komende juli een ludieke actie op stapel voor Robert Wolter van Hoëvell, de in Deventer geboren anti-slavernij activist van de 19e eeuw.
De Deventer verhalen vertellen is een gezamenlijke opdracht voor iedereen die hart heeft voor het erfgoed in onze gemeente. Daarvoor hebben we de liefhebbers van pak-en-beet de Hanze even hard nodig als de verzamelaars van eigentijds erfgoed. Het kan op tal van manieren. Vanuit Deventer Verhaal proberen daarbij enige samenhang te creëren: qua digitale uitingen, programmering voor inwoners en bezoekers en specifiek aanbod richting het onderwijs. Binnen onze bescheiden mogelijkheden willen we er alles aan doen om Deventer als dé historische hotspot van Oost-Nederland te profileren.

Wij staan open voor nieuwe ideeën en samenwerkingen. We hoeven niet in ons uppie te bepalen welke tentoonstellingen er in De Waag komen. Zo gaat in het kader van de IJsselbiënnale een kunstenaarsduo invulling geven aan de zomertentoonstelling van dit jaar. En onder de vlag van Open Monumentendag ondersteunen wij alle eigenaren en gebruikers van monumenten om hun parels te tonen aan het publiek. Samen zetten we onze monumentenstad beter op de kaart. En dat geldt voor alle voorwerpen en verhalen uit het verleden waar jij je druk om maakt. Ik zou zeggen: kom voor de draad ermee!