Suzan Folkerts (conservator Athenaeumbibliotheek) en Garrelt Verhoeven (ex-directeur Deventer Verhaal) hebben met het boek Deventer Boekenstad de prijs ‘Overijssels Boek van het Jaar’ (categorie non-fictie) in de wacht gesleept. De winnaars werden op 4 november jl. bekendgemaakt tijdens een online event. Nicole Harmsen won in de categorie fictie met het boek De Rusluie. Het was de elfde uitreiking van de prijs Overijssels Boek van het Jaar.

Deventer Boekenstad: twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel
Uit het juryrapport: Deventer boekenstad benut de mogelijkheden van het medium boek volop. Het is een boek om door te bladeren en de prachtige visuele vormgeving van oude handschriften en druksels te bewonderen en om te lezen. Specialisten bieden een chronologisch overzicht van de ontwikkeling van Deventer als boekenstad tot op de dag van vandaag. En elk hoofdstuk biedt kaderteksten die dieper ingaan op een aspect uit deze geschiedenis. De lezer kan eruit halen wat hij wil: algemeen historisch inzicht, specialistische kennis of leuke anekdotes. Deventer boekenstad doet absoluut recht aan de status van Deventer als boekenstad. 

2018 was een bijzonder jaar voor Deventer Boekenstad. Niet alleen vierde de stad haar 1250-jarig bestaan, maar ook opende de 100-jarige Bibliotheek een nieuwe vestiging aan de Stromarkt. Om dit alles te vieren organiseerden Deventer Verhaal en de Bibliotheek Deventer een dubbeltentoonstelling over Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel. De tentoonstelling was van 18 november 2018 tot en met 3 maart 2019 te zien in Museum De Waag.

Deventer Verhaal feliciteert Suzan en Garrelt van harte met deze welverdiende prijs!