Events & Projecten

Historische lezingen

Elke derde donderdag van de maand zijn er historische lezingen (fysiek en/of online). Telkens op een andere locatie in de gemeente Deventer. In de lezingen staat de geschiedenis van Deventer en haar omliggende dorpen centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema, bijvoorbeeld een recente archeologische opgraving, een nieuwverworven aanwinst voor de erfgoedcollectie of een tentoonstelling in Museum De Waag of Speelgoedmuseum Deventer.

KELDERFEST

Geniet van muziek, theater, beeldende kunst en spoken word bovenop de mooiste kelders en souterrains van de Deventer binnenstad!

Stap op onze ‘metrolijn’ en geniet van warme bovengrondse locaties, muzikale verrassingen en indrukwekkende cross-overs.

Kelderfest biedt een bijzonder en veelzijdig programma met muziek, kunst en erfgoed. Het internationaal en nationaal talent bevindt zich in het erfgoed dat letterlijk onder onze voeten te vinden is. Kelderfest zal dit jaar voornamelijk in bovengrondse locaties van de historische binnenstad van Deventer plaatsvinden. Met het oog op ventilatie en ruimte zullen we je eenmalig bovengronds verwelkomen. Een kleine twist maar de onweerstaanbare sfeer en passie voor Kelderfest blijft hetzelfde.

NACHT VAN GOUD

Nacht van Goud is een avond vol exclusieve voorstellingen met dans, verhalen, muziek en theater en vond dit jaar, tijdens het weekend van Open Monumentendag, plaats op zaterdag 11 september 2021. Bezoek de website van Open Monumentendag Deventer voor meer informatie.

OPEN MONUMENTENDAG

Ook dit jaar, op 11 en 12 september 2021, openden ruim veertig monumenten in de gemeente Deventer de deuren. Deze dagen boden de ultieme gelegenheid om een kijkje te nemen achter de prachtige monumentale gevels van Deventer en haar omgeving.

Overdag is er van alles te beleven zoals kadeactiviteiten aan de IJssel. Op zaterdagavond vindt traditiegetrouw Nacht van Goud plaats, een avond vol dans, theater, muziek en verhalen.

Bezoek de website van Open Monumentendag Deventer voor het programma van dit jaar.

DeVENTER WOORDWAARDE FESTIVAL

Deventer heeft er een nieuw festival bij! Tijdens het Deventer Woordwaarde Festival staan het boek, de taal en literatuur centraal. Van 26 juli t/m 1 augustus 2021 vonden op meer dan tien locaties in Deventer ruim 30 kleinschalige activiteiten plaats, van een graffiti workshop voor jongeren tot een lezing over middeleeuwse taal en een literair diner. In 2021 vond van dit festival de pilot editie plaats, hierna komt het festival jaarlijks terug voorafgaand aan (en als onderdeel van) de Deventer Boekenmarkt.

Boek, taal en poëzie centraal
Of het nu gaat om gesproken, gezongen of geschreven taal: alles komt aan bod tijdens het Deventer Woordwaarde Festival. Het programma biedt een goede mix van workshops, lezingen, doe-activiteiten en verdieping. En dat voor alle leeftijden.

#DeventerVERHALEN

In het interviewproject #DeventerVerhalen gaan we op zoek naar persoonlijke verhalen van Deventenaren. We willen weten hoe de inwoners hun leven in Deventer vorm hebben gegeven en met name hoe zij zich verhouden tot hun stad, wijk of buurt. De verhalen geven samen een beeld van de identiteiten van Deventer: wat de inwoners bindt, waar ze zich voor inzetten en waar ze trots of kritisch op zijn. Deze verzamelde verhalen verzamelen we online en gaan we met behulp van partners breed delen.

Erfgoedorganisatie Deventer Verhaal is initiatiefnemer van het project. De verhalen worden ook gebruikt om de historie van de stad een meer persoonlijk gezicht te geven, onder meer in de vaste tentoonstelling van Museum De Waag. De verhalen worden ondergebracht onder een tiental karakteristieken van Deventer, die zowel raken aan de geschiedenis van de stad, als van betekenis zijn voor het huidige Deventer.

Meepraten over #DeventerVerhalen? #deventerverhalen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat u ermee instemt. Privacy Policy
Sluiten