De vijf finalisten van de verkiezing ‘Deventer monument van het jaar’ zijn bekend. Afgelopen week heeft een jury alle aanmeldingen beoordeeld en vijf monumenten geselecteerd die nog strijden om de prestigieuze titel.

Erfgoedorganisatie Deventer Verhaal heeft ruim 15 aanmeldingen ontvangen. De monumenten die nog steeds kans maken op de eretitel en een 3D opname van het monument zijn: de voormalige Houtmarktschool, de Synagoge in de Golstraat, de kerkwoning aan de Graaf van Burenstraat, de Lebuinuskerk met het carillon en de dorpskerk in Bathmen. De finalisten krijgen een kidsreporter van Deventer Verhaal over de vloer om het verhaal van het pand op camera vast te leggen.

Jury
De jury van de verkiezing bestaat uit Jan Helderman van de Historische Vereniging Diepenveen, Timo Siepman, juniorgids bij Deventer Verhaal, Steven Meijerhof, adviseur Economie bij Gemeente Deventer en Eelco Versteeg, communicatieadviseur bij Deventer Verhaal.

“Het was een pittige en uitdagende opgave om de aanmeldingen te beoordelen.” vertelt jurylid Steven Meijerhof. “Het blijft toch appels met peren vergelijken. Elke inzending is uniek en bijzonder met een eigen verhaal. We hebben de aanmeldingen beoordeeld op uitstraling, historische impact, maatschappelijke betrokkenheid en de originaliteit van de inzending. Uiteindelijk zijn we tot een unaniem jurybesluit gekomen. Gelukkig.” vervolgt Meijerhof.

“Ik vind het erg bijzonder dat er drie kerkgebouwen tot de finalisten behoren. Dat geeft, denk ik, wel de maatschappelijke betrokkenheid van een kerk weer. Kerken zijn veelal figuurlijk maar vooral letterlijk het middelpunt van een gemeenschap. Leuk.” zegt Diepenveens jurylid Jan Helderman.

Stemmen
Het publiek kan van 1 t/m 10 september stemmen op deze vijf finalisten en zijn vanaf dat moment geheel overgeleverd aan het publiek. Stemmen kan via een speciale stemmodule op de website van Deventer Verhaal en is te vinden op www.deventerverhaal.nl/stem

De bekendmaking van de winnaar wordt groots gevierd. De feestelijke huldiging vindt op 11 september plaats in de Lebuinuskerk te Deventer.