Er hangt een nieuw gezicht in Museum De Waag en wel van de 17e eeuwse Cosimo III de’ Medici (1642-1723), groothertog van Toscane. Althans, dat vermoeden we. Wat wel zeker is, is dat het een schilderij is van de hand van Gerard ter Borch, ca 1668. En deze jongeman is niet de eerste de beste. De groothertog maakte in de jaren 1667 en 1668 een reis door de Lage Landen. In 1667 bezocht hij ook Deventer. Cosimo III verbleef hier een middag en overnachtte hier eveneens.

Het portret is in 2015 aangekocht door Vereniging de Waag en was ooit deel van de beladen Goudstikkercollectie. Met de aankoop in 2015 zijn er nu 4 Ter Borchen in Deventer aanwezig In augustus besteden de Athenaeumbibliotheek en de Universiteit Groningen aandacht aan de komst van groothertog Cosimo III de Medici aan Deventer in 1668. Het schilderij van 50 bij 36 centimeter toont hem ten voeten uit . Een dergelijk stuk stond al lang op het verlanglijstje van de conservatoren van de historische collectie. Het portret heeft ook een bijzondere herkomstgeschiedenis. Het hing tot een paar jaar geleden in het Rijksmuseum en is na een claim teruggegeven aan de erven van de oorspronkelijke eigenaar Jacques Goudstikker, de joodse kunsthandelaar die zijn collectie onder dwang aan de nazi’s moest verkopen. De erven Goudstikker brachten een aantal stukken waaronder ook dit portret recent weer op de markt. Vereniging de Waag geeft het portret in bruikleen aan de Gemeente Deventer.

Museum De Waag is geopend van di. t/m zo. 11.00 – 17.00 uur. T/m 29 september is de tentoonstelling Deventer, Stad van de IJssel te bezoeken. Vanaf 13 oktober start de expositie Blik, Van conserven tot kunst. Kijk voor meer informatie op www.museumdewaag.nl.