Op donderdag 27 oktober aanstaande organiseert erfgoedorganisatie Deventer Verhaal in samenwerking met het Etty Hillesum Centrum een lezing over leven en werken in het Noordenbergkwartier. Lex Rutgers komt deze avond vertellen over het leven en werken van de bewoners van het Deventerse Noordenbergkwartier in de periode 1950 – 1970.
Het Noordenbergkwartier is een van de oudste buurten van Hanzestad Deventer. De buurt bevindt zich parallel aan de IJssel en de Noordenbergstraat loopt er dwars doorheen. De wijk is ouder dan het Bergkwartier en is in de loop der eeuwen steeds meer opgehoogd. Bij de entree van deze wijk stond vroeger de Noordenbergpoort. Ook vestigden er zich een aantal gods- en gasthuizen. Er was veel nijverheid aan huis en er werd volop handelgedreven.

Buurt in verzet
In de jaren ’60 van de vorige eeuw was er door verkrotting en oorlogsschade steeds minder over van die ooit levendige wijk. De buurt was zelfs zo slecht dat het in 1976 nog als filmopnamelocatie is gebruikt voor de oorlogsfilm ‘A Bridge Too Far’. De gemeente besloot om zelf panden op te kopen en had drastische plannen om de wijk met de grond gelijk te maken. De buurt vond dit echter geen goed idee en kwam in verzet. Uiteindelijk heeft het verzet van de buurt geleid tot de redding en restauratie van veel panden in het Noordenbergkwartier. Ook werd er plek gemaakt voor passende sociale woningbouw.

Spreker
Spreker tijdens deze avond is Lex Rutgers. Hij is sinds 1996 vrijwilliger bij het Etty Hillesum Centrum. Rutgers doet al ruim 25 jaar lang onderzoek naar de Joodse geschiedenis van Deventer en is inmiddels uitgegroeid tot een expert op dit gebied. Rutgers zal bijzondere filmopnamen tonen die de buurt in de periode 1950 – 1970 weergeven. Voor de bezoekers van deze lezing is er ook een speciaal fotoboekje waarin bewoners van het Noordenbergkwartier in de periode 1948-1970 zijn geportretteerd beschikbaar.
Lezing
U bent donderdag 27 oktober aanstaande van harte welkom in het Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3 te Deventer. De lezing begint om 20.00 uur en duurt ongeveer 90 minuten. Inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. Koffie en thee is tegen betaling verkrijgbaar. Vooraf reserveren is verplicht. Er zijn max. 60 plaatsen beschikbaar.
Lezingenreeks
De deelnemende organisaties aan de lezingenreeks zijn Museum Geert Groote Huis, Archeologie Deventer, Athenaeumbibliotheek, Etty Hillesum Centrum, Deventer Verhaal en Architectuurcentrum Rondeel. De Deventer erfgoedlezingen vinden 1x per maand plaats op verschillende locaties in de stad. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema.