Programma zaterdag 8 en zondag 9 september

MONUMENTEN EN ACTIVITEITEN
MUSEA, EXPOSITIES EN ACTIVITEITEN
SPECIALE ACTIVITEITEN

 

01 Archeologie Deventer
Brink 31

Zaterdag 11.00 – 17.00

Activiteiten
Zaterdag 11.00 – 17.00: Graaf!
In het pand Brink 31 kunnen kinderen tussen 3 en 12 jaar kennis maken met het vak van de archeoloog. Hier is een opgraving nagemaakt waar kinderen samen met een archeoloog op zoek kunnen naar vondsten uit het verleden. Als de helmen en de troffels zijn uitgedeeld, gaan de kinderen aan de slag.

Zaterdag 13.00 en 15.00: App 3Deventer
Rondleidingen door gemeentelijk archeoloog Bart Vermeulen met toelichting bij de app 3Deventer. In een rondwandeling van ca. 1,5 uur vertelt hij over het archeologisch en historisch onderzoek dat ten grondslag lag aan de totstandkoming van de 3D-modellen. De wandeling voert over het Emmaplein, de Brink en de Welle en gaat o.a. in op de zichtbare en onzichtbare restanten op die locaties. Download 3Deventer gratis in Google Play of App store.
Max. 20 deelnemers per rondleiding, tijdig inschrijven op locatie Brink 31, vol = vol.

 

02 Athenaeumbibliotheek / HCO Stadsarchief
Klooster 12

Zaterdag 10.00 – 17.00

De Athenaeumbibliotheek en HCO Stadsarchief Deventer zijn grotendeels gevestigd in een voormalig zusterhuis van de Moderne Devotie. De Athenaeumbibliotheek bezit ongeveer 9 kilometer aan boeken, waaronder prachtige middeleeuwse handschriften, oude drukken en andere bijzondere werken, terwijl HCO Deventer een grote collectie archiefstukken beheert. De Athenaeumbibliotheek is bovendien de oudste stadsbibliotheek van Nederland: de bibliotheek is gesticht in 1560 toen het Deventer stadsbestuur voor 102,5 goudgulden het boekenbezit van de overleden pastoor Phoconius kocht. Nog datzelfde jaar gaf het stadsbestuur opdracht om ‘voir deze Stadtsboecken’ een kast te maken. Met die eerste boekenkast ontstond de Stadsbibliotheek van Deventer. Nadat in 1630 het Athenaeum Illustre was opgericht, werd de Stadsbibliotheek tevens de bibliotheek van deze school, wat de huidige naam van de bibliotheek verklaart.

Activiteiten
Rondleidingen ieder uur: topstukken uit de collecties uit het archief en de bibliotheek worden getoond die aansluiten bij het thema ‘In Europa’.
Er is een tentoonstelling in de hal van Klooster 12 te bezichtigen en er is op kleine schaal een speciale boekverkoop over Deventer.

 

 

03 Beeldhouwatelier Karoly Szekeres
Kleine Overstraat 44

Zaterdag 10.00 – 17.00

Dit pand aan de Kleine Overstraat uit 1872 is het eerste postkantoor in Deventer. Na een aantal bestemmingswijzigingen als Arbeidsbeurs, Belastingkantoor en Creatief centrum, vind je er nu het atelier van beeldhouwer Karoly Szekeres. Achter het pand bevindt zich een ‘schat’, een middeleeuws huis met een gevel uit 1650 en met een oud en sierlijk stucplafond in rococo-vormen (ongeveer 1750).

Activiteiten
Doorlopend uitleg en rondleiding langs de beelden van Karoly Szekeres.

 

 

04 Boerderij de Grote Brander
Oerdijk 192 Okkenbroek

Zaterdag 10.00 – 17.00

Dit rijksmonument bestaat uit een boerderij (1675) en een stal. Onderdeel van de boerderij is het ronde karnhuis, waar men van room in een karnton boter maakte. Hierin liepen vroeger paarden rondjes om de karnmolen aan te drijven. De boerderij is nu eigendom van IJssellandschap nadat de laatste pachters aan het eind van de 20ste eeuw zijn vertrokken. Sinds 2010 is de boerderij in gebruik als leerboerderij van Pactum jeugd- en opvoedhulp.

 

 

05 Boerderijcamping De Kleverkamp
Wechelerweg 39 Diepenveen

Zaterdag en zondag 09.00 – 17.00

Al generaties lang woont de familie Bresser op deze prachtige buitenplek in Diepenveen. Geniet van de natuur, de hooibergen en bezichtig het karnhuis waar boter werd gemaakt met een paard dat de karnmolen aandreef. Tegenwoordig is er recreatie op een prachtige camping. Hier kom je tot rust, even weg uit de waan van alledag.

Activiteiten
Loop zelf in alle rust rond met uitleg op papier.

 

 

06 Bolwerksmolen
Bolwerksweg 6

Zaterdag 10.00 – 16.00

In 1863 bouwden twee houthandelaren, de gebroeders Elfrink, op deze plek een zaagmolen. Begin 20ste eeuw ging het bergafwaarts met de molen en werd ze alleen als opslagloods gebruikt. Gelukkig werd in 1974 de molen opgeknapt, en is ze in 2006 gerestaureerd. Het resultaat is zeker de moeite waard. Een prachtig historisch erfstuk!

Activiteiten
De molenaar geeft uitleg over het al eeuwenoude machinaal zagen van hout.

 

 

07 Carlos In huis
Hofstraat 13-15

Zaterdag 10.00 – 17.30

Naar een ontwerp van Deventer architect Maarten van Harte jr. heeft dit gebouw sinds de voltooiing in 1912-1913 jarenlang dienstgedaan als bankgebouw. Ruim 90 jaar was het de hoofdvestiging van N.V. Sallandsche Bank, ontstaan in 1897 uit een samenvoeging van de firma’s S.H. van Groningen en Verwey & Ankersmit. De grootschalige restauratie van het interieur in 2017 en herbestemming tot woonwinkel Carlos in huis in 2018, hebben het rijksmonument na jaren weer toegankelijk gemaakt voor publiek. Een aaneenschakeling van indrukwekkende ruimtes. Zo zijn er originele kluizen in de kelder, een monumentale vergaderzaal en een nieuw gerealiseerd dakterras met een uniek uitzicht op de Lebuinuskerk.

Activiteiten
In alle ruimtes hangen gegraveerde messing bordjes met de geschiedenis over het pand. Heerlijk om zelf lekker rond te struinen.

 

 

08 De 3 Ridders
Pontsteeg 24

Zaterdag 10.00 – 17.00 en zondag 12.00 – 17.00

Een pareltje aan de Pontsteeg bij het Lamme van Dieseplein. De oorsprong van het huisje ligt in de 16e eeuw. Op de verdieping zijn prachtige muurschilderingen te zien uit 1546, misschien wel gemaakt bij de intocht van Philips II in Deventer. Kom een kijkje nemen bij het Mini Oranje Museum op de eerste verdieping en trakteer jezelf bij vertrek op een traditionele delicatesse of culinaire verrassing.

Activiteiten
Bezichtiging Mini Oranje Museum en permanente rondleiding door het pand.

 

 

09 De Gasfabriek, het Apparatengebouw van de gemeentelijke gasfabriek, De Kantine
Zutphenseweg 6b

 

Zaterdag 10.00 – 17.00

Deventer heeft sinds 2017 een aanwinst! De Gasfabriek, een broedplaats voor start-ups en innovatieve bedrijven in de stad. Een historische locatie bestaande uit een drietal gebouwen die deel uitmaakten van de gemeentelijke gasfabriek. Kom kijken welke metamorfose de gasfabriek heeft ondergaan!

Activiteiten
Zaterdag 10.00 – 16.00: ieder heel uur rondleidingen over en door het gasfabriekterrein. Luister naar het verhaal van onder andere 150 jaar geschiedenis van gas en gastechniek in Deventer met een link naar het thema ‘In Europa’. Kom een kijkje nemen naar de plek waar het bruist van de innovatie en het ondernemerschap aan de Zutphenseweg!

 

 

10 De Grijze Silo / Studio Groen + Schild
Zuiderzeestraat 3

Zaterdag 10.00 – 17.00

De bouw van de grijze silo was in 1961 spectaculair. Na drie weken onafgebroken betonstorten in een houten glijbekisting ontstond er een 51 meter hoog gebouw. De silo deed dienst als opslag voor veevoer en graan. De silo sloot in 2000 haar deuren. Architectenbureau Groen + Schild heeft de begane grond getransformeerd naar een moderne kantoorruimte met behoud van de oorspronkelijke silo-elementen. Het resultaat is eigentijds mooi!

Activiteiten
Zaterdag: Studio Groen + Schild opent haar deuren op de begane grond en geeft toelichting over de totstandkoming van haar bijzondere werkomgeving.

 

 

11 Dimencegroep, locatie Brinkgreven
Nico Bolkesteinlaan 1

Zaterdag 10.00 – 15.00

Een landgoed dat al sinds 1894 plek biedt als opvang voor patiënten binnen de geestelijke gezondheidszorg. Het hoofdgebouw en de zes paviljoens liggen in een wijds opgezette tuin die in 1892 is ontworpen door Leonard Springer. Een hoge haag in het midden splitste vroeger Springers ontwerp in een mannen- en vrouwengedeelte. Kom je op bezoek, raak dan de tel niet kwijt door de ruim 70 soorten bomen die er in het park zijn geplant!

Activiteiten
Er is een wandelroute over het park met rondleidingen. Het dagactiviteitencentrum Hermann Simon presenteert zich op het terrein. Wie weet kunt u een ritje maken met de paardentram over het terrein en er is een prachtige koets te bezichtigen van de firma Spijker, die later de beroemde auto’s maakte.

 

 

12 Fletcher Hotel Gilde, het voormalige Sint Josefziekenhuis
Nieuwstraat 41

Zaterdag en zondag 10.00 – 17.00

Op deze plek stonden in 1751 al een katholieke pastorie en een vrouwenklooster. De Congregatie van de Zusters van Liefde stichtte hier in 1896 een ziekenhuis met de naam Sint Jozef. Het ziekenhuis verhuisde in 1957 en vanaf die tijd diende het gebouw als bejaardenhuis, opvanghuis voor oud-Indiëstrijders en tot 1996 als gezinsvervangend huis. Nu is het dé plek om te overnachten in hartje Deventer.

 

 

13 Galerie Kiek-Kus
Roggestraat 16

Zaterdag en zondag 10.00 – 17.00

Er is altijd iets te bekijken in galerie Kiek-Kus! In de vorige eeuw bevond zich hier de werkplaats van een smid en later de woon- en werkplaats van glas-in-loodkunstenaar Huub Kurvers.

Activiteiten
Nu zijn er permanent expo’s te bekijken van diverse creatieve kunstenaars die o.a. met textiel en mixed media werken.

 

 

14 Gereformeerde Gemeente
Graaf van Burenstraat 18

Zaterdag 10.00 – 17.00

Ooit was deze ruimte uit 1890 in gebruik als gymnastieklokaal. Dat is nog te zien aan de balken waar de ringen en touwen aan vast werden gemaakt. Sinds 1941 wordt dit woonhuis gebruikt voor kerkdiensten van de Gereformeerde Gemeente.

 

 

15 Hotel Restaurant Huis Vermeer
Grote Kerkhof 9

Zaterdag 10.00 – 17.00

De historie van Huis Vermeer gaat terug naar 1880. Bankier J. Vermeer gaf opdracht om het oude pand tegenover de Lebuinuskerk te verbouwen tot woonhuis, met vanaf 1895 ook een huiskapel. In 2009 startte de Deventer antiquair en edelsmid Wim van Dijk met de verbouwing van het pand tot wat het nu is: een prachtig en statig hotel dat in 2013 door de huidige eigenaar tot ‘Grand Boutique Hotel-Restaurant Huis Vermeer’ is omgedoopt.

Activiteiten
Zaterdag: diverse kamers zijn te bezichtigen.

 

 

16 IJskelder Lebuinustoren
Grote Kerkhof 42

Zaterdag 11.00 – 17.00

De ‘IJskelder’ is een ruimte van 18 meter hoog en bevindt zich op de begane grond van de toren van de Lebuinuskerk. De ‘kelder’ heeft muren van drie meter dik, die goed isoleren waardoor de ruimte vroeger (zonder het raam) dienst deed als bewaarplaats van blokken ijs uit de IJssel. Artsen gebruikten het ijs bij behandelingen en de elite gebruikte de ruimte als koelcel. De ruimte is nu door Wolters en Ovink als restauratieatelier ingericht. Dit atelier is zowel gespecialiseerd in oude schildertechnieken als in de techniek van glas-in-lood en gebrandschilderd glas, houtimitaties, marmerimitaties, verguldtechnieken, decoratieve technieken, muurschilderingen en kleurhistorisch onderzoek.

Activiteiten
Zaterdag: doorlopend demonstraties van ambachtelijke schildertechnieken.

 

 

17 Joodse Begraafplaats
Diepenveenseweg 82

Zondag 12.30 – 17.00
In 1805 kocht de Joodse gemeente, die in 1811 bestond uit elf families, een begraafplaats aan de Lange Rij. Dit kerkhof werd in 1960 geruimd en de graven werden overgeplaatst naar de huidige plek aan de Diepenveenseweg. Het metaheer- of reinigingshuis, de plek waar de overledenen ritueel worden gewassen, is voor het laatst gerestaureerd in 1995 en wordt nu al weer opgeknapt.

Activiteiten
Zondag 13.00, 14.30 en 16.00: rondleidingen.

 

 

18 Klooster Nieuw Sion
Vulikerweg 6 Diepenveen

Zaterdag 14.00 – 17.00 en zondag 14.00 – 17.00

Nieuw Sion ligt op een grondgebied van 58 hectare. Oorspronkelijk was het een cisterciënzer klooster, die rond 1900 werd betrokken. In 1935 werd het klooster een abdij, een klooster met een abt aan het hoofd. Toen de monniken in 2015 Abdij Sion verlieten naar Schiermonnikoog, ging men op zoek naar een nieuwe invulling van de bijzondere plek. Klooster Nieuw Sion is nu een plek, waar je tot bezinning komt.

Activiteiten
Kom en beleef de rust van het prachtige natuurgebied dat haar landerijen openstelt.

 

 

19 KoffieDok / Café Haven Oost
Scheepvaartstraat 6B

Zaterdag 09.00 – 17.00 en zondag 10.00 – 16.00

De oude loods van J. van de Berg , een handelsbedrijf in groot ijzerwaren, vestigde zich in 1948 aan de Mr. de Boerlaan. In 1953 kwam er een extra hal bij en werd de loods in 1960 doorgetrokken naar de Scheepvaartstraat, maar raakte later enigszins in verval. In 2016 werd het pand opgekocht en verbouwd, passend bij de uitstraling van het hippe Havenkwartier. Het eindresultaat mag er zijn. Een plek voor meerdere bedrijfsactiviteiten maar bovenal een specialty coffee-café!

Activiteiten
Rondleiding met kleine expositie over de historie en renovatie van het pand.

 

 

20 Kunstenlab
Havenplein 20

Zaterdag 11.00 – 17.00

In 1930 bouwde de heer H.J. Smit hier een pettenfabriek, later maakte men er pyjama’s en overhemden. In 1980 kwam DAVO – de fabrikant van postzegelalbums – in het pand terecht. Nu is het een paradijs voor kunstenaars. Sinds 2014 zijn het Kunstenlab en de Kunstuitleen ook in het pand gevestigd.

Activiteiten
Tentoonstelling met werk van Marc Müller. Zijn autonome werk (tekeningen, installaties, ruimtelijke werken) hebben een duidelijk architectonische lading.
Zaterdag 14.00 en 16.00: rondleiding die start in de tentoonstelling en vervolgens buiten de architectuur en ontwikkeling van het Havenkwartier laat zien.

 

 

21 Logegebouw Vrijmetselaars
Rijkmanstraat 10

Zaterdag 10.00 – 17.00 en zondag 11.00 – 16.00

Opgericht in 1784 onder de naam ‘Het Vooroordeel Overwonnen’ vestigde de loge zich in 1884 op deze plek. Het gebouw werd in de oorlog bij het bombardement op 6 februari 1945 helemaal verwoest. In sobere stijl werd het in 1953 door architect W.A. Smits weer opgebouwd.

Activiteiten
Doorlopende rondleidingen over de geschiedenis van het gebouw en de Vrijmetselarij.

 

 

22 Maranathakerk
Maranathaplein 1

Zaterdag 13.00 – 17.00 en zondag 14.00 – 17.00

Architect van de Maranathakerk is de beroemde Aldo van Eyk. Met deze kerk voor de Molukse gemeenschap heeft Van Eyck getracht een gebouw te maken dat zich ten opzichte van zijn omgeving niet isoleert. Verder zijn de binnenwanden in van donker naar licht verlopende blauwe banen geschilderd en door kunstenares Iene Ambar voorzien van golvende lijnen met op de Molukse eilanden gevonden schelpen. Door de blauwe kleur van de gebogen wanden en doordat deze in het daglicht staan, lijkt het alsof men onder een plat dak in de open lucht is samengekomen.

Activiteiten
Zaterdag en zondag 15.00: lezing door Maarten de Vletter en Frans Latupeirissa over de architectuur van de kerk en over de gemeenschap.

 

 

23 Oude Algemene Begraafplaats
Diepenveenseweg 80

Zaterdag en zondag 09.00 – 16.00

De aanleg van het oudste deel van de begraafplaats (1831), dat links van het middenpad is gelegen, komt nog overeen met de wijze van begraven zoals die ook in kerken gebeurde: de zerken liggen voor een groot deel nog aaneengesloten boven de grafkelders. De latere uitbreiding (1894), rechts van het middenpad, heeft een ruimere aanleg met dwarspaden. In de twintigste eeuw, na de sluiting in 1921 heeft de begraafplaats een aanzien gekregen van een bospark. Op de begraafplaats bevinden zich diverse familiegraven en grafkelders van onder meer de families Nering Bögel, IJssel de Schepper en Ankersmit Van de Cop.

Activiteiten
Zaterdag 11.00 en 14.00 en zondag 14.00: rondleiding van 1.5 uur

 

 

24 Oude Begraafplaats Colmschate
Sworminksweg 10 Colmschate

Zaterdag en zondag 10.00 – 17.00

De gesloten Oude Begraafplaats is bijna 200 jaar oud (1829/1831). Er is begraven tot 1932. Nu is het er stil en vredig. Een eindje verderop aan de Sworminksweg ligt de Nieuwe Begraafplaats. De begraafplaats is enige jaren geleden gerestaureerd door de vrijwilligers van de Stichting Oude Begraafplaatsen Deventer. Die hebben toen ook opnieuw het baarhuisje gebouwd.

Activiteiten
Zaterdag en zondag 15.00: rondleidingen van 1.5 uur.

 

 

25 Penninckshuis en VVV
Brink 89

Zaterdag 10.00 – 17.00 en zondag 11.00 – 16.00

Het huis werd door Herman Penninck 450 jaar geleden gebouwd. 100 jaar geleden werd het pand afgebroken, de poort bleef staan en de voorgevel bouwde men opnieuw. Het pand deed daarna lange tijd dienst als voorgebouw en dienstwoning voor de achtergelegen kerkzaal van de Doopsgezinde Gemeente. Tegenwoordig doet het dienst als VVV – bureau voor de bezoekers aan de stad.

 

 

26 Restaurant Boas
Golstraat 6

Zaterdag 11.00 – 17.00

Dit prachtige statige pand ligt op de hoek van de Golstraat en de Walstraat. Een pand dat dienst deed als stalhouderij, een ‘parkeerplek’ voor paarden. Sinds 2012 zwaait Peter van Emde Boas met zijn vrouw de scepter over een prachtig Frans restaurant. Kom langs bij deze mooie plek en drink een kopje koffie of glaasje wijn in Franse sferen!

 

 

27 Roemar koffie en thee & gang met schilderingen
Walstraat 51

Zaterdag 10.00 – 17.00

Het pand aan de Walstraat 51 en 53 is bijna 700 jaar oud en met de lange zijde tegen de oude stadsmuur gebouwd. In het oudste gedeelte van het pand zijn op de verdieping acht op de muren geschilderde apostelfiguren gevonden, daterend van waarschijnlijk kort voor 1400. Het lijkt erop dat er op deze plek een huiskapel was in de middeleeuwen. Het pand deed later dienst als bakkerij en paardenslagerij. Tegenwoordig proef je er de lekkerste koffie en thee van Deventer.

 

 

28 Russisch Orthodoxe Kerk
Korte Assenstraat 13

Zaterdag 08.30 – 16.00 en zondag 08.30 – 13.30

De lokale Russisch Orthodoxe kerk is in 1950 gesticht door de het Russische echtpaar Lagodin. In 2000 kochten zij het pand aan de Korte Assenstraat. Tot die tijd zat vijlenfabriek en ijzerhandel ‘de Ooievaar’ van Johannes Pothaar in het pand. In 2008 werd er verbouwd en werd de oude kelder weer uitgegraven. Op de begane grond is een Iconenwand uit Georgië aangebracht die de altaarruimte met de priester afscheidt van de gelovigen. De iconen zijn in 2000 geschilderd door de Rus Jevgeni Tiso. De koffieruimte bevindt zich in de oude kelder. De parochie kent nu circa 110 leden. Er worden rouw-, trouw- en doopdiensten gevierd.

Activiteiten
Zaterdag: viering van de geboorte van de Moeder Gods
10.00 – 12.00 en om 15.00 (10 min.): diensten en bezoekers zien de kerk ‘in bedrijf’
08.30 – 10.00 en 12.00 – 16.00: rondleidingen door de kerk en de middeleeuwse kelder

 

 

29 Sociëteit de Hereeniging
Grote Poot 2

Zaterdag 10.00 – 16.00

De Sociëteit is in 1836 als school (Athenaeaum) gebouwd op de fundamenten van het Stadswijn- en spijshuis ‘De Steerne’. Nu is het gebouw op de begane grond ‘de huiskamer’ van Sociëteit de Hereeniging met een interieur dat grotendeels stamt uit 1874. Niet alleen oude mannen met sigaren, maar ook dames zijn sinds enige jaren welkom. Uniek is de beschilderde kelder met de oudste kegelbaan van Nederland. Op de verdieping heeft de gemeente vier vergaderzalen.

Activiteiten
Doorlopende korte rondleidingen op de begane grond en de kegelbaan in de kelder.

 

 

30 Stadhuis Deventer
Grote Kerkhof 4

Zaterdag en zondag 10.00 – 17.00

Het Stadhuis is tegenwoordig een groot complex. Het oude gedeelte heeft een brede representatieve gevel aan het Grote Kerkhof. De diep naar achteren uitgebouwde middeleeuwse vleugel was oorspronkelijk het Wanthuis, de Deventer Lakenhal. Daar vond de handel in en het keuren van in de stad vervaardigde stoffen plaats. Het Wanthuis kreeg in 1662 een door de Amsterdammer Philips Vingboons ontworpen pilastergevel (een zijgevel, kijk om de hoek in de Polstraat). Dertig jaar later bouwde de Hagenaar Jacob Roman de zandstenen voorgevel met een stoep en een vooruitspringende middenpartij, bekroond met het gebeeldhouwde stadswapen. In het gebouw bevinden zich nog oudere onderdelen, zoals de kelders van de huizen die hier ooit stonden. Middeleeuws muurwerk met een raam in gotische stijl ziet u vanaf de binnenplaats. Het rijkversierde Landshuis heeft men in 1637 gebouwd, de splinternieuwe gevel daarnaast (2015) ontwierp de Rotterdamse architect Michiel Riedijk samen met de Deventer kunstenaar Loes Ten Anscher, die de vingerafdrukken bedacht en uitvoerde.

Activiteiten
Bezichtiging oudbouw van het stadhuis, er zijn geen speciale rondleidingen.

 

 

31 Stadsbrouwerij DAVO
Sluisstraat 6

Zaterdag en zondag 12.00 – 17.00

In dit oude industriële pand vind je de stadsbrouwerij van Deventer. In het sfeervolle pand is te zien hoe bier wordt gemaakt. In 2016 is de droom van een viertal vrienden uitgekomen: van brouwers naar een eigen brouwerij en na een verbouwing is DAVO Bieren een feit. Naast de brouwerij is een proeflokaal gebouwd: mogelijk gemaakt door honderden Deventernaren die via crowdfunding een bijdrage hebben geleverd. Kom kijken en geniet van het speciaal voor Deventer 1250 jaar gebrouwen D’Iesseltje!

 

 

32 Watertoren
Ceintuurbaan 401

Zaterdag 10.00 – 17.00

De eerste steen van de watertoren dateert uit 31 mei 1892. De watertoren is 43 meter hoog. De onderbouw is van basaltblokken. Het reservoir heeft een puntdak met gedetailleerde dakkappellen en een koepelvormige lantaarn met daarop een windvaan in de vorm van een zeemeermin. De watertoren is gerestaureerd in de jaren negentig en de verschillende onderdelen zijn nog intact.

Activiteiten
Bezichtiging van de gehele watertoren, behalve van het naastgelegen zuiveringsgebouw.

 

 

MUSEA
EXPO’S
ACTIVITEITEN

33 Bergkerk
Bergkerkplein 1

Zaterdag en zondag 10.00 – 17.00

De Bergkerk is gebouwd rond 1200 en heeft een rijke historie. De Kerk werd aan Sint Nicolaas gewijd. De twee torenspitsen zijn volgens een oud verhaal rond 1500 gebouwd in opdracht van twee zussen. In 1580 kwam de kerk in protestantse handen en was toen van de Nederduitsche Gereformeerde Kerk (de latere Nederlands Hervormde Kerk). Nu vormt de Bergkerk een podium voor kunstexposities en cultuurvoorstellingen.

Expositie De Salon
De Bergkerk biedt een prachtig podium aan expositie ‘de Salon’ van het Kunstenlab. Beeldende kunstenaars uit Deventer laten tussen 21 juli en 30 september actueel werk zien, geïnspireerd door het thema ‘dromen’. Entree: gratis

 

 

34 Broederenkerk
Broederenstraat 18

Zaterdag en zondag van 10.00 – 17.00

De kloosterorde van de Franciscanen heeft de Broederenkerk vanaf 1310 gebouwd. De kerk is al in de middeleeuwen in omvang verdubbeld. De kerk was een kloosterkerk tot aan de Reformatie. Daarna was de kerk in gebruik als Waalse kerk, dat wil zeggen dat de diensten daar in het Frans werden gehouden. De kerk was in de Franse tijd een korte periode opslagplaats voor het leger, maar de overheid gaf de kerk in 1799 terug aan de katholieken. Het interieur is in het midden van de negentiende eeuw door hen volledig vernieuwd in de neogotische stijl, die toen lange tijd de huisstijl van de katholieke kerk was. In 2015 is een restauratie van meer dan 2 jaar afgerond.

Activiteiten
Openstelling van de historische binnenstadstuin, sacristie, koorzolder met Ibach-orgel (met uitleg), vertoning van 3 films over de restauratie van kerk, heiligenbeelden en orgel. Tevens 2e hands boekenmarkt met boeken over religie en meer.

Expositie Glas-in-lood ramen
De zes gebrandschilderde ramen hebben namen en elk een thema. Ze zijn gereed gekomen in 1925. Onder aan de ramen staan de namen en kentekenen (wapenschilden) van de schenkers ervan.

Expositie Deventer 1250 jaar religieus
In negen periodes wordt de ontwikkeling getoond van de belangrijkste religie in Deventer, het christendom. Na Lebuinus zijn Geert Groote en Revius de meest bekende personen die wilden hervormen. Na 1800 ontstaat er ruimte voor andere bewegingen en godsdiensten, zoals het Jodendom. De Islam komt in de stad in de jaren ’60 van de vorige eeuw. De tentoonstelling levert een boeiend en veelkleurig godsdienstig palet op.

 

 

35 Dickens Kabinet
Walstraat 20

Zaterdag en zondag 12.00 – 16.00

Deventer en Dickens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bezoek het Charles Dickens Kabinet in de voormalige Vrouwengevangenis in de Walstraat en maak kennis met het leven en werk van Charles Dickens in een permanente expositie.

Expositie Charles Dickens
De tentoonstelling bestaat uit een groot aantal pronkstukken van de indrukwekkende Dickens-collectie van Emmy Strik, initiatiefneemster van het Dickens Festijn. Er zijn talrijke boeken, eerste drukken, prenten en beeldjes van Dickens karakters te zien, een tafel gedekt met Dickens servies en een prachtige bibliotheek. Charles Dickens is zelf ook aanwezig. Althans, een borstbeeld van de schrijver, die speciaal is gemaakt voor de 200ste geboortedag van Charles Dickens in 2012. Entree: € 2,00 p.p.

 

 

36 Dorpskerk Bathmen
Kerkplein 3 Bathmen

Zaterdag 10.00 – 17.00 en zondag 12.00 – 17.00

Midden in de dorpskern, op de Brink in Bathmen, staat de 13e-eeuwse Dorpskerk. De Bisschop van Utrecht heeft de kerk aan het kapittel van de Lebuinuskerk in Deventer geschonken. De kerk is gewijd aan Maria. De afbeelding van Maria met kindje Jezus is ook terug te vinden in het wapen van de voormalige gemeente Bathmen. Kunstenaar Kleyn heeft de oorspronkelijke muurschilderingen van de hervormde kerk blootgelegd.

Expositie Klinkend Brons
In het kader van de expositie, gewijd aan het 10-jarige bestaan van het carillon, staat er deze zomer als het meest in het oog springend onderdeel, een klokkenstoel opgesteld. Deze is uitgerust met een welluidend 7-kloks stokkenklavier. De klokkenstoel is afkomstig van het Klokkenmuseum ‘Klok & Peel’ te Asten.

 

 

37 Etty Hillesum Centrum
Roggestraat 3

Zaterdag en zondag 11.00 – 17.00

Het pand waar het Etty Hillesum Centrum is in gehuisvest, is een middeleeuws huis zonder verdieping. Het pand heeft ooit deel uitgemaakt van een middeleeuws ziekenhuis, het Voorster Gasthuis, dat nog steeds bestaat. In de 19e eeuw was hier de synagoge en vanaf 1984 was het Deventer Filmhuis er in gehuisvest. Na de restauratie in 1994 doet het pand dienst als Etty Hillesum Centrum, dat een bijdrage wil leveren aan een respectvolle samenleving met en voor elkaar.

Expositie
De tentoonstelling over het leven van Etty Hillesum en over de geschiedenis van het Joodse leven in Deventer is dit weekend gratis te bezoeken.

Activiteiten
Zondag 13.00: wandeling (1,5 uur) langs oude Joodse plekken in Deventer (deelname €5,-).

 

 

38 Hanzemuseum De Leeuw
Nieuwstraat 25

Zaterdag 11.00 – 17.00

Hanzemuseum De Leeuw is uniek. De tijd heeft er even stil gestaan. Het rijksmonument stamt uit 1645. Het Hanzemuseum bevindt zich in de voormalige bakkerij die ook dienst doet als winkel en pension. Het museum heeft een grote verzameling oude koekplanken.

Expositie
Kom kijken naar de unieke collectie oude koekplanken en koekbussen van de heer Van de Beld. Geniet in de thee- en koffieschenkerij met een terras in de patio van de vele Deventer koek- en snoeplekkernijen.

 

 

39 Mini Oranje Museum
Pontsteeg 24

Zaterdag 10.00 – 17.00 en zondag 12.00 – 17.00

Het Mini Oranje Museum bestaat uit een rijke en brede verzameling objecten gerelateerd aan ons Koningshuis. Er is in de afgelopen eeuwen door veel Nederlanders verzameld om uiting te geven aan hun warme gevoelens voor de Oranjes. In het museum is ook een muurschildering uit 1549 van de feestelijke intocht van Filips II  in Deventer te zien.

Expositie
Van schitterend uniek porselein tot unieke borduurwerkjes. Een feest van herkenning, herinnering en verhalen.

 

 

40 Museum De Waag
Brink 56

Zaterdag en zondag 11.00 – 17.00

Midden op de Brink staat de monumentale Waag uit 1528, de oudste waag van Nederland, vroeger een flinke bron van inkomsten voor de stad. In de museumwinkel hangt een koperen ketel uit 1434 waarin de muntmeester van de heer van Batenburg op beschuldiging van valsemunterij in olie zou zijn gekookt.

Expositie Deventer 1250 jaar
De jubileum tentoonstelling laat op een eigentijdse en bijzondere manier de stad zien en beleven. De hoogtepunten uit de geschiedenis van de stad worden getoond. Van het moment dat de missionaris Lebuinus een kerkje sticht in 768 tot de tijd van de industriële bloei van Deventer in de 19e en 20ste eeuw.

Activiteiten
Zaterdag 13.00 – 16.00: JuniorGidsen vertellen buiten over de geschiedenis van De Waag.
Zaterdag en zondag 12.00 en 14.00: instaprondleidingen door de tentoonstelling.
Zaterdag en zondag: presentaties (15 min.) in de gewelvenkelder door kunstenaars over hun werk, 12.30: Lies van Dam, 13.00: Peter Paul Hattinga Verschure, 13.30: Lies Kortenhorst.
Zondag 13.30 – 15.30: het bordes van de Waag is geopend en gratis toegankelijk voor het publiek

Entree: €9,00, 13 t/m 18 jr. €2,50, t/m 12 jr en museumkaart gratis, inclusief rondleidingen en presentaties.

 

 

41 Museum Geert Groote Huis
Lamme van Dieseplein 4

Zaterdag 11.00 – 17.00 en zondag 13.00 – 17.00

Geert Groote, geboren en gestorven in Deventer (1340-1384), is de geestelijk vader van de Moderne Devotie. Hij verdedigde het vrije woord en was voorvechter van onderwijs en vorming. Zijn ideeën en activiteiten zijn op eigentijdse manier te lezen en te zien in het bijzondere pand met zijn prachtige oude kelder.

Expositie Thuis in het Gemeene Leven
Met een Oculus Rift bril op (in de Virtual Reality Experience) zie je hoe de gebouwen die rond 1500 op het Lamme van Dieseplein stonden er van buiten en van binnen uitzagen. In die tijd leefden hier de broeders en de zusters van het Gemeene Leven, de volgelingen van de Moderne Devotie van Geert Groote. Entree: gratis.

 

 

42 SIED
Pothoofd 121

Zaterdag 10.00 – 17.00 en zondag 11.00 – 17.00

Expositie Export in Europa
De SIED laat zien hoe belangrijk en innovatief de export van de Deventer industrie naar Europa en ver daarbuiten is. Tevens worden er producten getoond van een aantal bedrijven.

 

 

43 Speelgoedmuseum Deventer
Brink 47

Zaterdag en zondag 11.00 – 17.00

Aan de Boterstraat staan twee laatmiddeleeuwse pakhuisgevels, die helaas niet geheel compleet meer zijn: zie voor een complete gevel uit die tijd Brink 70. Maar op zolder sta je in een middeleeuwse kap. Op de verdieping kun je op de planken en balken van de zoldering van een fraaie plafondschildering genieten. Met meer dan 13.000 objecten heeft het museum de grootste speelgoedcollectie van Nederland!

Expositie Koken voor Kinderen
Poppenkeukens en fornuisjes, kinderkookboeken en serviesjes zijn de ingrediënten voor de heerlijke expositie Koken voor Kinderen: niet alleen voor de masterchef van nu, maar ook voor de keukenprinses van toen. Nostalgie voor jong en oud. Smaakt deze expositie naar meer? Ontdek in het museum de historie van het speelgoed van vroeger tot nu.

Activiteiten
Zondag 10.15 – 12.30: Opa-en-oma-dag Deventer
Deze ontdekkingsreis naar het verleden zit vol met activiteiten, opdrachten, leuke wetenswaardigheden en vragen en gaat langs diverse historische plekken rond de Brink. Voor alle (groot)ouders en (klein)kinderen. Start: vanaf het Speelgoedmuseum. Deelname: gratis.

Zondag 13.00 – 15.00: Bouw je mee?
Allerlei constructiemateriaal ligt in het museum voor je klaar zoals Mobaco en Ankerbouwstenen en natuurlijk ook Lego en Kapla zodat je zelf een prachtig bouwwerk kan maken.

Entree: €5,00, 4 t/m 18 jr. €2,00, t/m 3 jr. en museumkaart gratis, inclusief bouwmiddag met constructiespeelgoed. Gratis entree voor deelnemers Opa-en-oma-dag.

 

 

44 Windkorenmolen De Leeuw
Oude Molenweg 3 Lettele

Zaterdag 10.00 – 16.00

De Leeuw is een bakstenen stellingmolen. In de archieven heeft men het al in 1523 over een molen op deze plaats. De huidige molen is pas gebouwd in 1856 en had dus meerdere houten voorgangers. De Leeuw is een van de weinige molens in Overijssel, die nog commercieel in bedrijf is. Kom een kijkje nemen op deze bijzonder plek en proef de smaak van het oude ambacht.

Expositie In Europa
De stichting Windkorenmolen de Leeuw heeft een publieke oproep gedaan om een (vakantie)foto van een molen ergens in Europa te fotograferen en in te sturen. In het kader van het thema ‘In Europa’ wordt het resultaat getoond, een verzameling mooi materiaal over molens uit alle landen, met een bijbehorende anekdote, wetenswaardigheid of belevenis.

Activiteiten
Twee keer per uur rondleidingen (20 min.)

 

SPECIALS

 

45 App 3Deventer
Brink 31

Hoe zag Deventer er honderden jaren geleden uit en hoe ontwikkelt de stad zich in de toekomst? Deze 3D app geeft een virtueel kijkje in het verleden in een van de oudste steden van Nederland. De app laat je een kijkje nemen in 768 of 1500 en in de toekomst met reconstructiebeelden van kunstenaars. Klik in de app op de ‘hotspots’ op de kaart en bekijk de verschillende tijdlagen van de plek. Download 3Deventer gratis in Google Play of App store.

Activiteiten
Zaterdag 13.00 en 15.00: rondleidingen door gemeentelijk archeoloog Bart Vermeulen met toelichting bij de app 3Deventer. In een rondwandeling van ca. 1,5 uur vertelt hij over het archeologisch en historisch onderzoek dat ten grondslag lag aan de totstandkoming van de 3D-modellen. De wandeling voert over het Emmaplein, de Brink en de Welle en gaat o.a. in op de zichtbare en onzichtbare restanten op die locaties.
Max. 20 deelnemers per rondleiding, tijdig inschrijven op locatie Brink 31, vol = vol.

 

 

46 JuniorGidsen
Buiten rond Museum De Waag, Brink 56

Zaterdag 13.00 – 16.00

De JuniorGidsen vertellen doorlopend in korte rondleidingen (15 min.) op hun eigen manier over de geschiedenis van De Waag. Kom kijken en luister naar deze jonge enthousiaste mensen.

 

 

KADEFESTIVITEITEN
Lage Wellekade

47 Vaartochtjes met klassieke schepen

Zaterdag en zondag 12.00 – 17.00

Aan de Wellekade liggen diverse klassieke schepen aangemeerd. Van een tjalk uit 1893 tot visserijschip uit 1948 en een directiescheepje uit 1910. De schippers vertellen over hun schip en haar geschiedenis. Ook kun je een stukje over de IJssel meevaren! Op de Wellekade zijn enkele klassieke voertuigen en modelschepen te bewonderen en er is muzikale omlijsting van een accordeonist en zondagmiddag vanaf 15.00 zingen twee shantykoren.
Let op: voor de vaartochten wordt een kleine vergoeding gevraagd (kinderen gratis).

48 Stadshaven rondleiding

Zaterdag 12.00 – 17.00

Deventer had altijd een haven, de rijkdom kwam van overzee. Zonder haven geen handel. De haven is niet weg: daar waar nu de Wilhelminabrug de oude binnenstad doorsnijdt, ligt de stadshaven nog steeds, verstopt, ondergronds. Samen met de gids kun je wandelen langs de plek waar de haven ooit was, met foto’s en mooie en sterke verhalen komt de stadshaven weer tot leven. De contouren van de haven zijn met blauwe stippen gemarkeerd. De Stichting Stadshaven beijvert zich voor het herstel van de haven.
Vertrekpunt: Lage Wellekade bij de Wilhelminabrug.

 

49 Opa-en-oma-dag Deventer
Rond de Brink

Zondag 10.15 – 12.30

Ontdekkingsreis Rond de Brink: In het Speelgoedmuseum ligt voor iedereen een boekje klaar met een wandeling langs diverse monumenten, steegjes en andere historische plekken rond de Brink. Onderweg speur je naar de juiste route, voer je samen kleine opdrachten uit, beantwoord je vragen en verzamel je stempels. Je kunt o.a. als een ‘echte’ archeoloog aan de slag. Ook zie je aan de hand van oude foto’s hoe het vroeger was. Natuurlijk valt er onderweg ook wat lekkers te proeven! Start: Speelgoedmuseum Deventer. Aanmelding: niet nodig. Deelname: gratis. Bovendien hebben deelnemers van Opa-en-oma-dag Deventer gratis entree tot het Speelgoedmuseum.

 

NACHT VAN GOUD
Binnenstad

Zaterdag 21.00 – 22.45

Een nacht met een gouden randje. 15 bijzondere locaties in de stad vormen het podium voor dans, verhalen, muziek en theater. Om 21.00 uur gaan de deuren van de locaties open en ieder half uur (21.00, 21.30, 22.00 en 22.30 uur) start er een voorstelling van 15 minuten. Wees er op tijd bij want vol is vol. Een unieke ervaring in de stad! Entree: gratis. Kijk voor info op deventerverhaal.nl/nachtvangoud

 

Informatie

Infokraam Keizerstraat 2
Zaterdag 10.00 – 16.30

Museum De Waag
Zaterdag en zondag 11.00 – 17.00