Het is dit jaar precies een eeuw geleden dat er in 1919 Deventer een blikfabriek opende onder de naam die een begrip zou worden: Thomassen & Drijver. Deventer is sinds dat jaar een echte Blikstad en nog altijd is de blikproducent – inmiddels onder de naam Ardagh Group en binnenkort Trivium Packaging – hier gevestigd. Ter ere van dit jubileum én om de veelzijdigheid van blik – duurzaam en modern – te onderstrepen, presenteert Deventer Verhaal van 15 oktober t/m 1 maart 2020 de tentoonstelling ‘BLIK. Van conserven tot kunst’ in Museum De Waag. Trivium Packaging is als hoofdsponsor aan de tentoonstelling verbonden. Vandaag tekenden CEO Woep Möller en directeur Garrelt Verhoeven van Deventer Verhaal de sponsorovereenkomst op het hoofdkantoor van Trivium Packaging aan de Zutphenseweg.


Trivium Packaging
Op korte termijn zal de naam van Ardagh Group in Deventer wijzigen in Trivium Packaging als gevolg van een fusie met Exal Corporation. Trivium Packaging is wereldwijd een marktleider in metaalverpakkingen en tevens hoofdsponsor van de tentoonstelling ‘BLIK. Van conserven tot kunst’ in Museum De Waag. Directeur Garrelt Verhoeven is verheugd met de samenwerking: “Het is prachtig dat we met deze tentoonstelling gezamenlijk 100 jaar blik in Deventer kunnen vieren. Niet alleen met een terugblik, maar vooral ook met een blik op de toekomst. Blik is hip en dat is meer dan terecht! Het speelt een enorme rol in de voedingsindustrie en is het meest duurzame verpakkingsmateriaal. Ook die aspecten van blik laten we zien in deze tentoonstelling.”

BLIK. Van Conserven tot kunst
Blik is een veelzijdig metaal, kent vele technische en culinaire toepassingen en is geliefd bij designers. Wat velen niet weten is dat blik één van de best te recyclen verpakkingen is. De expositie ‘BLIK. Van conserven tot kunst’ vertelt over de Nederlandse eet- en drinkcultuur en toont de vele artistieke toepassingen van blik.

Dat blik van deze tijd is wordt ook binnen de gastronomie opgemerkt. Voedsel in blik wint aan populariteit en is soms verser dan groente bij de groenteboer. In het kader van de expositie zetten negen chef-koks culinaire hoogstandjes met voedsel uit blik op de kaart. Proef de gerechten in de restaurants, tijdens de blikproeverijen op zondag of probeer het thuis.

Blikcollectie
Museum De Waag bezit de grootste collectie van het land, in totaal ruim 6500 stuks. Deze verzameling is te danken aan de schenking van een blikcollectie door Thomassen & Drijver-Verblifa. Daarnaast kreeg de gemeente Deventer in 2008 een bijzondere blikcollectie van de particuliere verzamelaar A.M. Reijns uit Rotterdam ten geschenke. In de Deventer blikcollectie ligt de geschiedenis van deze bedrijfstak voor heel Nederland besloten en is daarom van nationaal belang.

Museum De Waag is van di. t/m zo. van 11.00 – 17.00 uur geopend. Elke donderdag en zondag is er om 14.00 uur een instaprondleiding. Op zondagen is er vaak een blikproeverij. Kijk voor meer informatie op www.museumdewaag.nl.