Terug aan de gevel van De Waag!

Valsemuntersketel

Het langst bewaarde historische object van Hanzestad Deventer: dat is de beroemde valsmuntersketel. De koperen ketel die in 1434 is gebruikt voor de executie van een valsmunter keert na de zomer als replica terug op zijn originele plek aan De Waag.

De ketel hing eeuwenlang aan de zijgevel van De Waag, maar moest voor het behoud naar binnen worden gehaald. Speciaal voor het Hanzejaar in Deventer krijgt de ketel zijn vertrouwde plek aan het oudste waaggebouw van Nederland terug.

Gekookt in de ketel
Valsmunters in Deventer waren gewaarschuwd! Iedere muntmeester ‘muntte op de ketel’, dat wil zeggen dat hij wist welke straf hij bij vervalsing zou moeten ondergaan. De vervalser werd in olie of water gekookt. De stadsrekening uit 1434 bevestigt deze wrede en tragische straf. In dat jaar gaf het stadsbestuur koperslager Joan Peterzoon opdracht tot het vervaardigen van een nieuwe koperen ketel ter vervanging van de oude. Het stadsbestuur berechtte de gevluchte muntmeester van Batenburg voor het vervalsen van muntgeld. De muntmeester werd gekookt. Zijn lichaam werd niet in een doodskist begraven, maar werd enkel in een ton onder de grond gestopt.

Een 3D scan voor de replica van de ketel (Beeld Panoptes Heritage)

Onbruikbaar
De gevreesde ketel werd tot afschrik van anderen in het openbaar opgehangen. Op het schilderij van Abraham Beerstraten uit 1665 is deze voor het eerst te zien, hangend aan de zijkant van De Waag. Franse soldaten schoten volgens overlevering tijdens de bezetting (1795-1814) enkele kogels af op de ketel die zo onbruikbaar werd. Daarmee rekenden ze af met deze middeleeuwse strafmethode die overigens na 1598 niet meer werd toegepast.

De replica is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Deventer, Stichting Werkgroep Bergkwartier, Vereniging de Waag en het Bolkesteinfonds.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat u ermee instemt. Privacy Policy
Sluiten