Auditorium van het Stadhuis, Deventer

Lezing Op onderzoek met De Bergenvaarders

LEZING: OP ONDERZOEK MET DE BERGENVAARDERS

Op donderdag 2 juni a.s. organiseren we in samenwerking met Archeologie Deventer een lezing over De Bergenvaarders. Stripuitgever Marc de Lobie komt vertellen wat er allemaal komt kijken bij het maken van een historische strip. Gemeentelijk archeoloog Bart Vermeulen legt een link tussen de verhalen en beelden uit de strip en sporen en vondsten uit middeleeuws Deventer.

Stripboek De Bergenvaarders
Eind 2021 verscheen het stripboek De Bergenvaarders. Het stripboek, dat zich afspeelt in 1370, gaat over de straatkinderen Hille en Thomas die de lange reis van Deventer naar het Noorse Bergen maken en onderweg allerlei avonturen beleven. Bij het stripboek is ook een scholenuitgave verschenen waarin Deventer in de 14de eeuw centraal staat. Tijdens het eerste deel van de lezing vertelt Marc de Lobie, uitgever van de strip, over wat er allemaal komt kijken bij het maken van een historische strip zoals De Bergenvaarders. Ook neemt hij je mee door het verhaal.

Archeologische vondsten
Het tweede deel van de avond wordt verzorgd door gemeentelijk archeoloog Bart Vermeulen. Hij zal een link leggen tussen de verhalen en beelden uit de strip en sporen en vondsten uit middeleeuws Deventer. Centraal daarbij staan verschillende archeologische objecten en locaties die terugkomen in de strip.

Sprekers
Marc de Lobie is uitgever sinds 2005 en geeft stripboeken uit van Nederlands en Vlaams talent. Hij begeleidt historische stripprojecten en vertaalt hierbij geschiedenis naar beeld. De Lobie is ook betrokken geweest bij de strip ‘Ons verloren hertogdom’ over de ridders van Gelre en ‘Meander, duikt in de geschiedenis van Rheden’ voor de gemeente Rheden. Daarnaast werkt hij aan Folchard dat het verhaal vertelt over een Vikingse drenkeling die aanspoelt op de kust van Zeeland. Bart Vermeulen is sinds 2008 gemeentelijk archeoloog bij de gemeente Deventer. Daarvoor werkte hij als projectleider Archeologie bij de gemeente en heeft zo bij vele archeologische onderzoeken in de stad mee gegraven.

Informatie
U bent donderdag 2 juni a.s. van harte welkom in het Auditorium van het Stadhuis, Grote Kerkhof 1, Deventer. De lezing begint om 20.00 uur en duurt ongeveer 60 minuten. Inloop met koffie vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. Vooraf reserveren is verplicht. Er zijn max. 100 plaatsen.

Lezingenreeks
De deelnemende organisaties aan de lezingenreeks zijn Museum Geert Groote Huis, Archeologie Deventer, Athenaeumbibliotheek, Stichting Industrieel Erfgoed Deventer, Etty Hillesum Centrum, Deventer Verhaal en Architectuurcentrum Rondeel. De Deventer erfgoedlezingen vinden 1x per maand plaats op verschillende locaties in de stad. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema, bijvoorbeeld een recente archeologische opgraving, een nieuwverworven aanwinst voor de erfgoedcollectie of een actuele tentoonstelling waarin de geschiedenis van Deventer centraal staat.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat u ermee instemt. Privacy Policy
Sluiten