Bibliotheek Deventer

Lezing over Christus als eerste en laatste liefde

BINNENKORT: LEZING OVER CHRISTUS ALS EERSTE EN LAATSTE LIEFDE

Op donderdag 13 oktober aanstaande organiseert erfgoedorganisatie Deventer Verhaal in samenwerking met de Athenaeumbibliotheek een lezing over Christus als eerste en laatste liefde. Dr. Lieke Smits komt deze avond vertellen over de vrouwelijke leden van de Moderne Devotie.

De bruiden van Christus
Middeleeuwse religieuze en heilige vrouwen werden vaak ‘bruiden van Christus’ genoemd. Voor de vrouwelijke leden van de Moderne Devotie was deze bruidsstatus iets wat ze na de dood konden bereiken. Dit leidde weleens tot frustraties over de afwezigheid van de goddelijke geliefde tijdens het aardse leven, en een nood aan spirituele troost. In deze lezing wordt dit thema belicht aan de hand van het zusterboek van het Meester Geertshuis in Deventer en de toenmalige devotionele literatuur.

Zusterboeken
De zusterboeken bevatten levensbeschrijvingen van vrouwen uit een religieuze leefgemeenschap. Er zijn in totaal slechts vijf Middelnederlandse zusterboeken bewaard gebleven. Ze zijn geheel door vrouwen geschreven. Boeken door vrouwen, over vrouwen en voor vrouwen zijn voor de late middeleeuwen een zeer uitzonderlijk verschijnsel.

Eén van de slechts vijf bewaard gebleven Middelnederlandse zusterboeken (collectie Athenaeumbibliotheek Deventer)

Spreker
Spreker tijdens deze avond is Dr. Lieke Smits. Smits promoveerde in 2020 aan de Universiteit van Leiden en is sinds 2021 als junior postdoc fellow werkzaam aan het Ruusbroecgenootschap van de Universiteit Antwerpen. Haar project draagt de naam ‘Spiritual Role-Play as a Tool for Inner Transformation: A Pioneer Study of a Devotional Practice from the Late Medieval Low Countries’.

Lezing
U bent donderdag 13 oktober aanstaande van harte welkom in de Theaterzaal van Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18 te Deventer. De lezing begint om 20.00 uur en duurt ongeveer 90 minuten. Inloop vanaf 19.45 uur. De toegang is gratis. Vooraf reserveren is verplicht. Er zijn max. 70 plaatsen beschikbaar.

Lezingenreeks
De deelnemende organisaties aan de lezingenreeks zijn Museum Geert Groote Huis, Archeologie Deventer, Athenaeumbibliotheek, Etty Hillesum Centrum, Deventer Verhaal en Architectuurcentrum Rondeel. De Deventer erfgoedlezingen vinden 1x per maand plaats op verschillende locaties in de stad. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat u ermee instemt. Privacy Policy
Sluiten