Bibliotheek Centrum, Deventer

Lezing over Deventer en de West-Indische Compagnie

LEZING: DEVENTER EN DE WEST-INDISCHE COMPAGNIE

Op woensdag 10 november a.s. organiseert de Athenaeumbibliotheek in samenwerking met erfgoedorganisatie Deventer Verhaal een lezing over Deventer en de West-Indische Compagnie.

Deventer en de West-Indische Compagnie
Het is een nauwelijks bekend deel van de Deventer geschiedenis: de verbondenheid van Deventer met de West-Indische Compagnie. De pijlers van deze Compagnie waren kolonisatie, kaapvaart en koophandel. Onder de naam Deventer waren verschillende schepen actief die naast kaapvaart vooral ook ingezet werden voor vervoer van slaven, goud, hout, suiker en tabak.

De belangen van Deventer
Vanuit een lokaal perspectief wordt ingegaan op de vraag hoe en waarom Deventenaren betrokken waren bij de West-Indische Compagnie en haar activiteiten. Want wie waren bijvoorbeeld de bewoners van Deventer die (financiële) belangen hadden bij de oprichting van de West-Indische Compagnie? Wat was hun achtergrond, welke onderlinge relaties waren er en hoe kwam het dat juist Deventer uit was op een bewindhebberspositie in de kamer van Amsterdam van de West-Indische Compagnie? Al deze vragen en meer komen aan bod in de derde lezing van de Deventer lezingenreeks.

Lezing door cultureel antropoloog
De spreker tijdens deze avond over de connecties tussen Deventer en de West-Indische Compagnie is Siert Wieringa. Hij is cultureel antropoloog en heeft bij Artsen zonder Grenzen en het Internationale Rode Kruis op verschillende managementposities gewerkt. Mede dankzij zijn kennis van het Caribisch gebied en zijn werkzaamheden in onder meer West-Afrika is Wieringa bijzonder geïnteresseerd geraakt in de geschiedenis van de Nederlandse slavernij. Vorig jaar leverde Wieringa ook een bijdrage aan het onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam.

Informatie
U bent woensdag 10 november a.s. van harte welkom in de theaterzaal van de Bibliotheek Centrum aan Stromarkt 18 te Deventer. De lezing begint om 20.00 uur en duurt ongeveer 60 minuten. Inloop vanaf 19.45 uur. De toegang is gratis en mét een coronatoegangsbewijs. Vooraf reserveren is verplicht via www.deventerverhaal.nl/reserveren. Er zijn max. 60 plaatsen.

Toegankelijkheid:
In verband met de landelijke versoepelingen rondom het Coronavirus hebben bezoekers van evenementen – op dit moment – vanaf 13 jaar, naast een reservering, een coronatoegangsbewijs nodig. Om toegang te krijgen tot onze lezing dient u een coronatoegangsbewijs in de CoronaCheck-app of op papier te laten zien. Denk ook aan uw legitimatiebewijs. Denk ook aan uw legitimatiebewijs. Let op: een printje van uw testuitslag is niet geldig als coronatoegangsbewijs. Een officieel papieren bewijs kunt u aanmaken via https://coronacheck.nl/nl/print/keuze-papieren-bewijs.

Een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud van een van de Testen voor toegang testlocaties of een herstelbewijs van maximaal 6 maanden oud zijn ook geldig. Ga voor meer informatie over het Testen voor toegang en het maken van een testafspraak naar: www.testenvoortoegang.nl.

Wanneer u uw reservering wenst te laten vervallen, dan kunt u zelf de reservering annuleren via de eerder ontvangen reserveringsbevestiging.

Lezingenreeks
De deelnemende organisaties aan de lezingenreeks zijn Museum Geert Groote Huis, Archeologie Deventer, Athenaeumbibliotheek, Stichting Industrieel Erfgoed Deventer, Etty Hillesum Centrum, Deventer Verhaal en Architectuurcentrum Rondeel. De Deventer erfgoedlezingen vinden 1x per maand plaats op verschillende locaties in de stad. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema, bijvoorbeeld een recente archeologische opgraving, een nieuwverworven aanwinst voor de erfgoedcollectie of een actuele tentoonstelling waarin de geschiedenis van Deventer centraal staat.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat u ermee instemt. Privacy Policy
Sluiten