Bergkerk, Deventer

Lezing over Deventer tussen middeleeuwen en Moderne Tijd

LEZING GEANNULEERD: DEVENTER TUSSEN MIDDELEEUWEN EN MODERNE TIJD

Op donderdag 2 december a.s. organiseert erfgoedorganisatie Deventer Verhaal een lezing over Deventer tussen de middeleeuwen en de Moderne tijd. Paul Holthuis, oud geschiedenisdocent en schrijver, komt vertellen over Deventer dat startte als open stad met muren maar eindigde als een gesloten stad met wallen.

Middeleeuwen versus Moderne Tijd
Deventer ondergaat tussen 1596 en 1621 een ingrijpende transformatie. De middeleeuwse stenen ommuring wordt vervangen, grotendeels door aarden wallen en bolwerken. Ook de haven wordt binnen de stad gebracht. De nieuwe situatie houdt de stad tot 1874 gevangen in een onverbiddelijk korset dat op den duur meer als een dwangbuis gaat aanvoelen.

Negatieve effecten
De aanleg van de nieuwe wallen heeft een zware aanslag op financiën van de stad betekend. Maar het leverde ook werkgelegenheid op. Desondanks zijn er nu voldoende aanwijzingen dat de negatieve effecten van de omwalling van Deventer een grotere impact op de stad en haar inwoners heeft gehad dan gedacht. In de lezing gaat Holthuis verder in op deze transformatie. Wat zijn de achtergronden, in welke vorm was zij gegoten en wat waren bijvoorbeeld de consequenties voor stad en inwoners?

Lezing door Paul Holthuis
De spreker tijdens deze avond over Deventer tussen de middeleeuwen en de Moderne Tijd, ook wel Nieuwste Tijd genoemd, is Paul Holthuis. Hij heeft geschiedenis gestudeerd in Groningen en werd later docent. In 2002 werd hij lerarenopleider voor het schoolvak geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1993 bracht Holthuis het boek Frontierstad bij het scheiden van de markt: Deventer: militair, demografisch, economisch, 1578-1648 uit. Later schreef hij verschillende artikelen over Deventer, als laatste in 2019 in de Atlas van historische verdedigingswerken in Nederland, Overijssel en Gelderland.

Informatie
U bent donderdag 2 december a.s. van harte welkom in de Bergkerk aan Bergkerkplein 1 te Deventer. De lezing begint om 20.00 uur en duurt ongeveer 60 minuten. Inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis en mét een coronatoegangsbewijs. Vooraf reserveren is verplicht via www.deventerverhaal.nl/reserveren. Er zijn max. 50 plaatsen.

Toegankelijkheid:
In verband met de landelijke maatregelen rondom het coronavirus hebben bezoekers van evenementen – op dit moment – vanaf 13 jaar, naast een reservering, een coronatoegangsbewijs nodig. Om toegang te krijgen tot onze lezing dient u een coronatoegangsbewijs in de CoronaCheck-app of op papier te laten zien. Denk ook aan uw legitimatiebewijs. Denk ook aan uw legitimatiebewijs. Let op: een printje van uw testuitslag is niet geldig als coronatoegangsbewijs. Een officieel papieren bewijs kunt u aanmaken via www.coronacheck.nl.

Een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud van een van de Testen voor toegang testlocaties of een herstelbewijs van maximaal 6 maanden oud zijn ook geldig. Ga voor meer informatie over het Testen voor toegang en het maken van een testafspraak naar: www.testenvoortoegang.nl.

Wanneer u uw reservering wenst te laten vervallen, dan kunt u zelf de reservering annuleren via de eerder ontvangen reserveringsbevestiging.

Lezingenreeks
De deelnemende organisaties aan de lezingenreeks zijn Museum Geert Groote Huis, Archeologie Deventer, Athenaeumbibliotheek, Stichting Industrieel Erfgoed Deventer, Etty Hillesum Centrum, Deventer Verhaal en Architectuurcentrum Rondeel. De Deventer erfgoedlezingen vinden 1x per maand plaats op verschillende locaties in de stad. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema, bijvoorbeeld een recente archeologische opgraving, een nieuwverworven aanwinst voor de erfgoedcollectie of een actuele tentoonstelling waarin de geschiedenis van Deventer centraal staat.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat u ermee instemt. Privacy Policy
OK, begrepen!