Etty Hillesum Centrum, Deventer

Lezing over Grote Synagoge in Deventer

LEZING: GROTE SYNAGOGE IN DEVENTER

Op donderdag 28 april a.s. organiseren we in samenwerking met Etty Hillesum Centrum een lezing over de Grote Synagoge in Deventer. Lex Rutgers komt vertellen over het indrukwekkende verhaal van het Joodse gebeds- en gemeenschapshuis.

Joodse gemeente
Tijdens deze avond vertelt Lex Rutgers het verhaal van de Grote Synagoge in Deventer van 1800 tot heden. Rond 1883 was de Joodse gemeente in Deventer zo groot geworden dat de sjoel aan de Roggestraat, het huidige Etty Hillesum Centrum, te klein werd bevonden om met alle leden diensten bij te wonen. Daarom werd besloten om tot aankoop van een terrein aan de Golstraat over te gaan. Stadsarchitect J.A. Mulock Houwer maakte daarvoor een prachtig ontwerp in de Moorse stijl. Ook heeft het gebouw een monumentenstatus verkregen.

Rijke geschiedenis
Na de Tweede Wereldoorlog lag de synagoge grotendeels in puin en werd het ook niet meer als zodanig in gebruik genomen. De synagoge is later door de gereformeerde kerk aangekocht. Zij plaatsten er banken en een orgel om zo kerkdiensten te kunnen houden. De synagoge is recent opgeknapt, tot grote blijdschap van veel inwoners. De binnenplaats fungeert tegenwoordig als parkeerplaats en een dansschool heeft er zijn intrek genomen. De Grote Synagoge is een gebouw met een beladen geschiedenis en heeft veel doorstaan. Maar wat betekent het gebouw eigenlijk voor Deventer?

Spreker
Lex Rutgers is sinds 1996 vrijwilliger bij het Etty Hillesum Centrum. Hij doet al ruim 25 jaar lang onderzoek naar de Joodse geschiedenis van Deventer en is inmiddels uitgegroeid tot een expert op dit gebied. Rutgers heeft ook onderzoek gedaan naar Joodse families, onderduikadressen en nazaten van de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joodse inwoners. Daarnaast is Lex voorzitter van de werkgroep Struikelstenen Deventer en organiseert hij jaarlijks de Open Joodse Huizen.

Lezing
U bent donderdag 28 april a.s. van harte welkom in het Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3 te Deventer. De lezing begint om 20.00 uur en duurt ongeveer 60 minuten. Inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. Vooraf reserveren is verplicht via www.ettyhillesumcentrum.nl. Er zijn max. 40 plaatsen.

Lezingenreeks
De deelnemende organisaties aan de lezingenreeks zijn Museum Geert Groote Huis, Archeologie Deventer, Athenaeumbibliotheek, Stichting Industrieel Erfgoed Deventer, Etty Hillesum Centrum, Deventer Verhaal en Architectuurcentrum Rondeel. De Deventer erfgoedlezingen vinden 1x per maand plaats op verschillende locaties in de stad. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat u ermee instemt. Privacy Policy
Sluiten