Theaterzaal Bibliotheek, Deventer

Lezing over pamfletoorlog uit de Gouden Eeuw

LEZING: PAMFLETOORLOG UIT DE GOUDEN EEUW

Op donderdag 30 juni a.s. organiseert erfgoedorganisatie Deventer Verhaal in samenwerking met de Athenaeumbibliotheek een lezing over de vergeten pamfletoorlog uit de Gouden Eeuw. Oud-journalist Jan Haverkate komt deze avond vertellen over de Overijsselse mediaoorlog.

De Overijsselse mediaoorlog
De Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) was nog niet achter de rug of in Overijssel brak alweer een nieuwe oorlog uit. In een conflict over de machtsverdeling in het gewest kwam Deventer in 1654 lijnrecht tegenover Zwolle te staan. Met als dieptepunt het beleg van Hasselt in 1657 waarbij tientallen doden vielen en vele huizen schade opliepen.

Het conflict duurde tot 1672 en werd grotendeels in de media uitgevochten. Met een bombardement van pamfletten trachtten de strijdende partijen in deze jaren de publieke opinie voor zich te winnen. In dit publieke debat toonden de Deventer regenten zich het meest bedreven. Hun eigen standpunt verdedigden zij bij voorkeur met redelijke argumenten in pamfletten die op naam van het Deventer stadsbestuur werden uitgebracht. Hun tegenstanders vielen ze aan in anonieme pamfletten waarin zij geen stijlmiddel onbenut lieten.

Spreker
De Overijsselse mediaoorlog leverde een enorme collectie politiek drukwerk op die in de vaderlandse geschiedschrijving tot dusver nauwelijks aandacht heeft gekregen. Oud-journalist Jan Haverkate (1946) heeft alle pamfletten gelezen en promoveerde op dit onderwerp in 2019 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In zijn lezing vertelt hij hoe het komt dat Deventer de mediaoorlog won maar de politieke strijd uiteindelijk verloor. Aan het einde van de lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Lezing
U bent donderdag 30 juni a.s. van harte welkom in de Theaterzaal van Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18 te Deventer. De lezing begint om 20.00 uur en duurt ongeveer 45 minuten. Inloop vanaf 19.45 uur. De toegang is gratis. Vooraf reserveren is verplicht. Er zijn max. 70 plaatsen.

Lezingenreeks
De deelnemende organisaties aan de lezingenreeks zijn Museum Geert Groote Huis, Archeologie Deventer, Athenaeumbibliotheek, Stichting Industrieel Erfgoed Deventer, Etty Hillesum Centrum, Deventer Verhaal en Architectuurcentrum Rondeel. De Deventer erfgoedlezingen vinden 1x per maand plaats op verschillende locaties in de stad. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat u ermee instemt. Privacy Policy
Sluiten