Bibliotheek Deventer Centrum

Lezing over Rumphius en de Indische flor

BINNENKORT: LEZING OVER GEERT GROOTE IN DE HANZETIJD

Op woensdag 10 mei aanstaande organiseert erfgoedorganisatie Deventer Verhaal in samenwerking met de Athenaeumbibliotheek een lezing over een bijzonder stuk uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek: Het Amboinsche Kruidboek. Norbert Peeters neemt je via het Kruidboek van Rumphius mee naar de bijzondere tropenflora van Ambon in de zeventiende eeuw.

In het kielzog van de kapitalistische handelsonderneming VOC, reisden ook mensen met een buitensporige belangstelling voor botanie mee. Georg Everhard Rumphius (1627-1702) was zo iemand. Rumphius verliet, uit liefde voor de wetenschap, op achttienjarige leeftijd Hanau, een gemeente in de Duitse deelstaat Hessen. Na allerlei noodlottige gebeurtenissen en omzwervingen eindigde hij op het Indonesische eiland Ambon. Hier woonde hij tot zijn dood.

Georg Everhard Rumphius arriveerde op het eiland als militair maar werkte zich uiteindelijk op tot koopman. Eindelijk had hij voldoende vrije tijd om zich volledig te storten op de wetenschap. Hij hoopte vooral in de voetsporen te treden van Plinius de Oudere en een alomvattende natuurhistorie van de ‘Eijlanden van Water-Indien’ te schrijven.

Maar het noodlot slaat toe. Rumphius verliest zijn zicht. Desondanks slaagt hij erin om met geleende handen en ogen zijn magnum opus af te ronden. Het resultaat: Het Amboinsche Kruidboek (1741-50). De Athenaeumbibliotheek heeft een eerste druk van dit bijzondere boek, dat bijna een halve eeuw na het overlijden van de schrijver verscheen, in bezit. Het is daarmee de eerste omvangrijke studie naar de Indische flora.

De omslag van Rumphius’ Kruidboek

Spreker
Norbert Peeters is botanisch filosoof en als docent verbonden aan de Universiteit Leiden. Peeters studeerde Archeologie en Filosofie. Hij is parttime bezig met een promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden, waarin hij de filosofische en historische achtergrond van onkruid onderzoekt. In 2020 verscheen zijn boek ‘Rumphius’ Kruidboek, verhalen uit de Ambonese flora’. Een rijk geïllustreerd botanisch meesterwerk met oorspronkelijk bronmateriaal voor liefhebbers van botanie, reizen en natuurhistorie.

Norbert Peeters

Informatie
U bent woensdag 10 mei a.s. van harte welkom in Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18 te Deventer. De lezing begint om 20.00 uur. De lezing duurt ongeveer 60 minuten. Inloop vanaf 19.45 uur. De toegang is gratis. Vooraf reserveren is verplicht. Er zijn max. 70 plaatsen beschikbaar.

Lezingenreeks
De deelnemende organisaties aan de lezingenreeks zijn Museum Geert Groote Huis, Archeologie Deventer, Athenaeumbibliotheek, Etty Hillesum Centrum, Deventer Verhaal en Architectuurcentrum Rondeel. De Deventer erfgoedlezingen vinden 1x per maand plaats op verschillende locaties in de stad. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat u ermee instemt. Privacy Policy
Sluiten