Museum Geert Groote Huis, Deventer

Lezing Thomas a Kempis actueler dan ooit

LEZING: THOMAS A KEMPIS, ACTUELER DAN OOIT

Op donderdag 28 oktober a.s. organiseert Museum Geert Groote Huis in samenwerking met erfgoedorganisatie Deventer Verhaal een lezing over het leven van Thomas a Kempis en diens gedachtegoed van de Moderne Devotie.

‘Thomas a Kempis actueler dan ooit’
Dit jaar is het 550 jaar geleden dat Thomas a Kempis in Zwolle overleed. Thomas a Kempis was een middeleeuws augustijner kanunnik en schrijver die lid was van de spirituele beweging van de Moderne Devotie. Omdat Geert Groote als zijn grote inspirator diende, eert Museum Geert Groote Huis dit jaar het leven van Thomas a Kempis met de tentoonstelling ‘Thomas a Kempis actueler dan ooit’.

Moderne Devotie
Tot op de dag van vandaag is er nog steeds veel belangstelling voor de boodschap van Thomas a Kempis. Daarom zal Andries Heidema, oud-burgemeester van gemeente Deventer en commissaris van de Koning, komen vertellen over de voormalige inwoner van Deventer. Heidema tekende als burgemeester van Deventer in 2011, samen met Henk Jan Meijer, burgemeester van Zwolle, het Verdrag van Windesheim. In het verdrag spraken de beide steden af, dat ze zich zouden inspannen het gedachtegoed van de Moderne Devotie onder de aandacht te houden.

Begenadigd en productief schrijver
Thomas A Kempis studeerde van 1392 tot 1399 op de voormalige Latijnse school in Deventer. In die tijd woonde hij in het arme fraterhuis van zijn mentor Florens Radewijns, leerling van Geert Groote en medeoprichter van de hervormingsbeweging Moderne Devotie. Thomas A Kempis bleek een zeer begenadigd en productief schrijver te zijn met een toegankelijke en aansprekende stijl. Naast de beroemde ‘Navolging van Christus’ schreef hij namelijk vele historische traktaten en teksten voor meditatie.

Informatie
U bent donderdag 28 oktober a.s. van harte welkom in Museum Geert Groote Huis, Lamme van Dieseplein 4, Deventer. De lezing begint om 20.00 uur en duurt ongeveer 75 minuten. Inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis en mét een coronatoegangsbewijs. Vooraf reserveren is verplicht. Er zijn max. 45 plaatsen.

Toegankelijkheid:
In verband met de landelijke versoepelingen rondom het Coronavirus hebben bezoekers van evenementen – op dit moment – vanaf 13 jaar, naast een reservering, een coronatoegangsbewijs nodig. Om toegang te krijgen tot onze lezing dient u een coronatoegangsbewijs in de CoronaCheck-app of op papier te laten zien. Denk ook aan uw legitimatiebewijs. Denk ook aan uw legitimatiebewijs. Let op: een printje van uw testuitslag is niet geldig als coronatoegangsbewijs. Een officieel papieren bewijs kunt u aanmaken via https://coronacheck.nl/nl/print/keuze-papieren-bewijs.

Een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud van een van de Testen voor toegang testlocaties of een herstelbewijs van maximaal 6 maanden oud zijn ook geldig. Ga voor meer informatie over het Testen voor toegang en het maken van een testafspraak naar: www.testenvoortoegang.nl.

Wanneer u uw reservering wenst te laten vervallen, dan kunt u zelf de reservering annuleren via de eerder ontvangen reserveringsbevestiging.

Lezingenreeks
De deelnemende organisaties aan de lezingenreeks zijn Museum Geert Groote Huis, Archeologie Deventer, Athenaeumbibliotheek, Stichting Industrieel Erfgoed Deventer, Etty Hillesum Centrum, Deventer Verhaal en Architectuurcentrum Rondeel. De Deventer erfgoedlezingen vinden 1x per maand plaats op verschillende locaties in de stad. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema, bijvoorbeeld een recente archeologische opgraving, een nieuwverworven aanwinst voor de erfgoedcollectie of een actuele tentoonstelling waarin de geschiedenis van Deventer centraal staat.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat u ermee instemt. Privacy Policy
Sluiten