Deventer e.o.

Open Monumentendag 2022

NU BEZIG: OPEN MONUMENTENDAG DEVENTER 2022

Op zaterdag 10 en zondag 11 september a.s. openen tijdens Open Monumentendag Deventer tientallen monumenten hun deuren voor publiek. Het thema voor dit jaar is ‘Duurzaamheid’.

Ruim 45 monumenten opengesteld voor publiek
Op zaterdag 10 en zondag 11 september a.s. zijn van 10.00 tot 17.00 uur zo’n 45 monumenten in de gemeente Deventer opengesteld voor het grote publiek. Deze dagen bieden de ultieme gelegenheid om een kijkje te nemen achter de prachtige monumentale gevels van Deventer.

Klassendag
Voorafgaand aan het weekend openen acht locaties waaronder de Athenaeumbibliotheek, Grote of Lebuinuskerk, Kunstenlab, Museum EICAS preview en Poppodium Het Burgerweeshuis alvast de deuren voor Klassendag. Tijdens Klassendag maken groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs en twee klassen uit het voortgezet speciaal onderwijs op een laagdrempelige manier kennis met het monumentale erfgoed van Deventer. Voor maar liefst 692 leerlingen, verdeeld over 28 klassen, is er op elke locatie een gratis educatief programma samengesteld in de vorm van bijvoorbeeld een rondleiding, spel of verhaal.

Korenlint
Na twee jaar afwezigheid wegens corona is het vertrouwde onderdeel Korenlint, in samenwerking met netwerk- en kenniscentrumorganisatie Kunstcircuit, teruggebracht in de uitgebreide programmering van Open Monumentendag Deventer. Op zaterdagmiddag, tussen 13.30 en 16.30 uur, kunnen liefhebbers van koren en vocale ensembles hun muzikale hart ophalen. Twaalf amateurkoren en vocale ensembles trekken dan namelijk van de ene naar de andere markante erfgoedlocatie in de binnenstad. Ook is er op zaterdag- en zondagmiddag een speciaal programma met locatietheater voor de hele familie geprogrammeerd.

Route van Goud
Wegens het grote succes van vorig jaar is ook dit jaar Route van Goud opgenomen in het programma. Deze speurtocht, speciaal voor kinderen, gaat door de Assenstraat en de Polstraat, de oudste straten van de monumentale binnenstad van Deventer. Tijdens het speuren kom je onderweg bijzondere snijramen en gevelstenen tegen. Deze versieringen vertellen iets over de geschiedenis van het pand, een gebeurtenis of een persoon. Voor de kleine speurders onder ons is er na het wandelen van de Route van Goud een kleine verrassing. Ook als de oplossing niet is gevonden. De route door de Assenstraat start vanaf de Brink en de Polstraat-route start vanaf het Grote Kerkhof.

Nacht van Goud
Open Monumentendag Deventer heeft op zaterdagavond een gouden randje. Dan start traditiegetrouw Nacht van Goud, een avond vol exclusieve voorstellingen met dans, verhalen, muziek en theater. Vanaf 21.00 uur start ieder half uur een 15 minuten durende voorstelling op maar liefst tien prachtige locaties. De Nacht van Goud-locaties dit jaar zijn: In Den Aecken, de Rococozaal Szekeres, Museum Geert Groote Huis, Dille & Kamille, de Oude Mosterdfabriek, Galerie Kiek-kus, De Hip Café, De Borstelwinkel, Logegebouw Vrijmetselaars en de kelder van Museum De Waag. De toegang is gratis.

Bekijk het volledige programma van 2022 op: www.openmonumentendagdeventer.nl

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat u ermee instemt. Privacy Policy
Sluiten