NL in 150 landschappen NL in 150 landschappen

Bergkerk

Nederland in 150 landschappen

9 juni - 8 september 2024

Dromerige natuurlandschappen, mysterieuze stadsgezichten en idyllisch boerenland. Van 9 juni tot en met 8 september 2024 presenteren we de tentoonstelling 'Nederland in 150 landschappen'. In de Bergkerk word je meegenomen op een reis door het Nederlandse landschap van de afgelopen 150 jaar.

De kunstenaar is onze gids en nodigt ons uit om beter te kijken en ons meer verbonden te voelen met het land dat we zo goed denken te kennen...

 • ‘Wie in het paradijs woont, wenst dit niet te verlaten’, zei de schilder Jan Voerman ooit tegen zijn vrienden. In 1889 had hij zich in de IJsselstreek gevestigd. Zijn uitspraak paste in de trend onder kunstenaars om buiten de stad te gaan tekenen en schilderen. 

  Het echtpaar Tijmen en Helen Knecht-Drenth verzamelde vanaf 1970 getekende en geschilderde landschappen van eigen bodem. Zij wilden hiermee vastleggen hoe ons land in ruim een eeuw ingrijpend is veranderd. In 2003 schonken zij hun collectie aan de Gemeentemusea Deventer, tegenwoordig Deventer Verhaal. Met behulp van een fonds voor nieuwe aankopen is de verzameling in de afgelopen twintig jaar verder uitgebreid. 

  De Waal bij Varik door Theo de Feyter (1947)De tentoonstelling ‘Nederland in 150 landschappen’ geeft je een beeld van anderhalve eeuw tekenen en schilderen van het landschap. De kunstenaar is onze gids en nodigt ons uit om beter te kijken en ons meer verbonden te voelen met het land dat we zo goed denken te kennen... 

  Instaprondleidingen
  Op zaterdag 22 juni, 6 juli, 20 juli, 3 augustus en 17 augustus om 14:00 uur start er een instaprondleiding bij de servicebalie in de Bergkerk. De tour is gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling en is alleen voor individuele bezoekers. 

  Rondleider en gastcurator Rob Smolders leidt max. 20 deelnemers tegelijk rond. Kom daarom op tijd want vol = vol. Vooraf reserveren is helaas niet mogelijk. Groepen worden uitsluitend op afspraak rondgeleid.

  Met dank aan
  De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Rob Smolders, vormgegeven door SKVL en mede mogelijk gemaakt door Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, VSBfonds, InDeventer! en Events Deventer.

 • De tentoonstelling is van 9 juni tot en met 8 september 2024 van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend. * 

  Entreeprijzen
  Volwassenen € 9,50 
  Jeugd t/m 18 jaar € 2,50 

  Toegangskaarten 
  Museumkaart = gratis toegang
  Combikaart met Museum De Waag € 15,00 

  Toegankelijkheid 
  Het gebruik van scootmobiels is beperkt mogelijk. Er is een duwrolstoel beschikbaar. Op vertoon van een OV-begeleiderskaart mag je gratis één begeleider meenemen. Geregistreerde assistentiehonden zijn welkom. Jeugd tot 14 jaar heeft alleen toegang onder begeleiding van een volwassene. 

  Faciliteiten
  De Bergkerk beschikt over een mindervalidentoilet, garderobe met kluisjes, leenrolstoel en vouwkrukjes. Er zijn geen parkeerfaciliteiten. Een overzicht van dichtbijzijnde parkeermogelijkheden vind je op deventer.nl/parkeren

  Wat is het bezoekadres? 
  ‘Nederland in 150 landschappen’ is tot en met 8 september 2024 te zien in de Bergkerk, Bergkerkplein 1, 7411 EN Deventer. 

  Heb je vragen over de tentoonstelling of aanwezige faciliteiten? 
  Neem contact met ons op via telefoonnummer 0570-640590 of stuur een e-mail naar info@deventerverhaal.nl. Alle informatie over de tentoonstelling is ook te vinden op deventerverhaal.nl. 

  Parkeren 
  De dichtstbijzijnde parkeergarages zijn De Boreel, Boreelplein 45, ingang Kazernestraat en Brinkgarage, Emmastraat. 

  * Tijdens feestdagen en activiteiten kunnen andere openingstijden gelden. Raadpleeg daarom voorafgaand aan je bezoek deze pagina. 

 • Fietsroute
  Doe onze fietsroute en ontdek het prachtige IJssellandschap. De fietsroute voert je door het fraaie buitengebied van onze Hanzestad. Na je bezoek aan de landschapstentoonstelling ervaar je historische landschapselementen als de Oerdijk of het Overijssels Kanaal vanuit een nieuw perspectief. Beloofd!

  Fietsen door het prachtige IJssellandschap (Foto via Stichting IJssellandschap)Tijdens de fietsroute presenteren we je ook enkele kunstwerken die momenteel in de Bergkerk en op de begane grond van Museum De Waag te zien zijn.

  Fiets je met navigatie? De route kan via Google Maps of Wikiloc afgelegd worden. Alvast veel fietsplezier en verwondering toegewenst!

  Wandelroute
  Pak de benenwagen en ontdek het karakteristieke landschap van Deventer. Het oeroude Deventer spreekt bezoekers al eeuwen aan. De stad verrast door de combinatie van de ligging aan de IJssel, de historische binnenstad en de levendige bedrijvigheid. Niet voor niets prikkelde Deventer de verbeelding van vele kunstenaars.

  Wandelen door het prachtige IJssellandschap (Foto via Stichting IJssellandschap)Bekijk Deventer tijdens een mooie stadswandeling door de ogen van bekende kunstenaars als Willem Weissenbruch en Adrianus Eversen! De wandelroute is gratis verkrijgbaar bij de kassa in de Bergkerk.

 • Ter gelegenheid van onze zomertentoonstelling over het Nederlandse landschap in de Bergkerk te Deventer is de publicatie Oneindig Landschap verschenen. 

  Sinds anderhalve eeuw trekken kunstenaars naar buiten om in het landschap hun indrukken vast te leggen. Dankzij een schenking van het echtpaar Knecht-Drenth beschikt erfgoedorganisatie Deventer Verhaal over een unieke collectie tekeningen, prenten en schilderijen van het Nederlandse landschap van 1880 tot nu. De kunstenaars nemen je mee op reis door eigen land en laten je met andere ogen naar het landschap kijken. Wat valt jou op?

  Het boek is te koop voor € 14,95 en verkrijgbaar in de Bergkerk, bij Museum De Waag, Boekhandel Broekhuis en Boekhandel Praamstra in Deventer.

  Samen met hoogleraar Theo Spek is een publicatie gemaakt over de manier waarop kunstenaars onze blik op het landschap mede hebben bepaald.

 • Speurtocht voor het gehele gezin!
  Op zoek naar een gezellig en verantwoord dagje uit met kinderen? In de Bergkerk kijken jong en oud hun ogen uit. Maar liefst 150 werken rondom het Nederlandse landschap zijn voor een korte periode samengebracht. Al die werken vertellen allemaal een eigen verhaal.

  Voor de tentoonstelling is er een speciale kinderroute gemaakt. Gewapend met pen en papier loop je dwars door de tentoonstelling, ga je op zoek, beantwoord je allerlei vragen en maak je creatieve opdrachten.

  In welk schilderij zou jij weleens een picknick willen houden? Of welk kunstwerk beeldt volgens jou het best hondenweer uit? Er is zoveel te zien; je zintuigen weten bijna niet wat ze overkomt. Haal de kinderroute op bij de balie in de Bergkerk!

  Meester van het IJssellandschap
  Speciaal voor de tentoonstelling ‘Nederland in 150 landschappen’ organiseert Deventer Verhaal in samenwerking met Deventer Amateur Kunstenaars (DAK) een wedstrijd landschap schilderen. Het thema ‘IJssellandschap’ staat hierbij centraal.

  De stem van het publiek bepaalt de winnaar van de wedstrijd. Deze verdienstelijke (amateur)kunstenaars hebben jouw stem daarom hard nodig. Wie mag zich straks meester van het ‘IJssellandschap’ noemen?