Collectie

Deventer Verhaal beheert de gemeentelijke erfgoedcollectie van Gemeente Deventer. Deze heeft een lange geschiedenis (1856) en bestaat onder meer uit schilderijen (ca. 530), tekeningen en grafiek (ca. 2500), bodemvondsten (ca. 1700) en bouwkundige objecten (ca. 100).

Ca. 2000 voorwerpen betreffen de Deventer historie en ongeveer 2000 de Deventer nijverheid en industrie. Daarnaast bevat de collectie een zeer belangrijke verzameling munten en penningen (circa 4.000) die getuigt van de Deventer muntslag.

Bekijk de gemeentelijk erfgoedcollectie online.

Recente aanwinsten

Boslandschap met Latona en de Lycische boeren
In april 2018 is het schilderij ‘Boslandschap met Latona en de Lycische boeren’ van de hand van Deventer kunstschilder Bartholomeus Breenbergh, toegevoegd aan de collectie. Het schilderij, gesigneerd B. Breenbergh f. 1630, is aangekocht met de hulp van kunsthandelaar Jan Six uit Amsterdam bij veilinghuis Sotheby’s in New York en verbeeldt een bijzondere passage uit het boek ‘Ovidius Metamorfosen’. In samenwerking met het Rijksmuseum Amsterdam wordt er gewerkt aan een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Breenbergh. Tevens is er een Breenbergh Fonds opgezet om projecten te ondersteunen die verband hebben met zijn leven en werk. Lees hier meer over Deventer kunstschilder Bartholomeus Breenbergh  (1598-1657).

Boslandschap met Latona en de Lycische Boeren – Bartholomeus Breenberg, 1630

Cosimo III 
In juni 2015 is door Vereniging de Waag succesvol het schilderij Cosimo III van schilder Gerard ter Borch gekocht op een veiling van Christie’s in New York. Ruim driehonderd jaar geleden bezocht Cosimo III Deventer. Vermoedelijk op basis van een bij die gelegenheid gemaakte opzet schilderde Gerard ter Borch deze Hertog van Toscane. Het schilderij van 50 bij 36 centimeter toont hem ten voeten uit . Een dergelijk stuk stond al lang op het verlanglijstje van de conservatoren van de historische collectie. Het portret heeft ook een bijzondere herkomstgeschiedenis. Het hing tot een paar jaar geleden in het Rijksmuseum en is na een claim teruggegeven aan de erven van de oorspronkelijke eigenaar Jacques Goudstikker, de joodse kunsthandelaar die zijn collectie onder dwang aan de nazi’s moest verkopen. De erven Goudstikker brachten een aantal stukken waaronder ook dit portret recent weer op de markt. Vereniging de Waag geeft het portret in bruikleen aan de Gemeente Deventer.

cosimo III

Cosimo III – Gerard ter Borch

Nederlands Landschap

De collectie rond het Nederlands landschap brengt de grote veranderingen in het Nederlandse landschap en stadsgezicht vanaf het begin van de 20e eeuw in beeld, en bestaat uit 349 schilderijen en 424 grafische werken. De collectie heeft uitgesproken topografische trekken, zonder tekort te doen aan het schilderkunstige, respectievelijk grafische niveau. In de collectie is werk van Nederlandse kunstenaars zoals Louis Apol, Dirk Nijland, Willy Sluiter, Willem Roelofs, Jozef Israëls, Herman Heijenbrock en ook Deventer schilders als Paul Bodifée en Willem Korteling aanwezig.

Vrijwel alle 773 werken zijn in 2003 aan het museum geschonken door het echtpaar Knecht-Drenth.

Plasgezicht, Wouter Johan van Smorenburg, 1900 - 1918

Plasgezicht, Wouter Johan van Smorenburg, 1900 – 1918

Verpakkingsblik

De nationale collectie verpakkingsblik omvat circa 6250 blikken. Deze verzameling geeft een representatief beeld van het in Nederland vervaardigde en gebruikte verpakkingsblik vanaf ongeveer 1860 tot heden. Deze zijn vervaardigd door diverse blikfabrikanten in Nederland. In Deventer was vanaf 1919 de blikfabriek Thomassen & Drijver gevestigd. Na vele fusies is dit bedrijf nu onder de naam Impress de tweede blikproducent van de wereld.

Cees Dekker, 1953 (1932)

Cees Dekker, 1953 (1932)

Beeldende kunst

De moderne beeldende kunstcollectie van de gemeente Deventer bevat uiteenlopende werken, van grote kleurrijke doeken tot ingetogen prenten en van abstract tot realistisch.

De kunstwerken zijn gemaakt door Deventer kunstenaars zoals:

  • Albert Dedden
  • Hans Ebeling Koning
  • Carel Janssen
  • Paul Keizer
  • Lies Kortenhorst
  • Jan Slijkhuis
  • Henk van der Ven
  • Daan Weijl
Le mémorial des enfants, Rineke Marsman, 1996

Le mémorial des enfants, Rineke Marsman, 1996

Onderzoek

Voor het doen van onderzoek naar de geschiedenis van Deventer verwijzen wij u graag door naar het Stadsarchief.