A Bridge Too Far A Bridge Too Far

Afronding succesvol Hanzejaar

Elke maand schrijft onze directeur Ewout van der Horst een blog met Deventerse verhalen.

Als een eitje langzaam gaargekookt worden in een grote ketel op de Brink. Het zal je maar overkomen. Zo leuk was die Hanzetijd niet voor iedereen. Als klapstuk van het Hanzejaar presenteerde Deventer Verhaal begin december een replica van de beroemde valsemuntersketel uit 1434. Hierin is de muntmeester van Batenburg terechtgesteld voor het vervalsen van geld. Het koperslagersgilde uit Den Bosch maakte met veel toewijding de originele ketel vakkundig na inclusief gaten van kogels en bomscherven. Komend voorjaar komt het martelwerktuig weer aan de zijgevel van De Waag te hangen. Eerst ondergaat de ketel nog een verouderingskuur om het zo’n 600 jaar ouder te laten lijken. Het onbewerkte, glimmende exemplaar is nog tot het einde van de maand in Museum De Waag te bewonderen.

De replica van de valsemuntersketel komt rond het voorjaar van 2024 aan de buitenmuur van De Waag te hangen (Foto Viorica Cernica)

Het Hanzejaar zelf sluit af met spectaculaire videoprojecties op Museum de Waag en het Stadhuis. Onder de noemer ‘Kleur de Hanze!’ hebben honderden Deventenaren ingekleurde tekeningen van beide gebouwen geüpload, die ’s avonds op De Waag en het Stadhuis geprojecteerd worden. Natuurlijk zijn we blij dat De Waag in de schijnwerpers gezet wordt, want hier is acht maanden volop aandacht geweest voor de Hanze. De tentoonstelling “Hanzestad Deventer: handelen in Europa” trok al meer dan 20.000 bezoekers.

Voor Deventer Verhaal is het Hanzejaar sowieso een prachtige aanleiding geweest om aandacht te vestigen op het middeleeuwse karakter van de stad. Op 22 april jl. was er een geslaagd Middeleeuws Festijn in het Worpplantsoen. Honderden ridders, handelaren en ambachtslieden vulden het zonovergoten plantsoen en lieten de duizenden bezoekers kennis maken met lang vervlogen tijden. Een heus Vikingschip uit Dorestad maakte het feest compleet. Het succesvolle re-enactment festival schreeuwt eigenlijk om herhaling en zou zomaar een duurzaam resultaat van dit themajaar kunnen zijn. 

Middeleeuws Festijn Deventer 2023

De Oude Mariakerk vormde het kloppende hart van het programma. De multimediale Hanze Experience trok zo’n 35.000 bezoekers. Betrokken kunstenaars Elise van der Linden, Johanneke ter Stege en Olger Star bezorgden menigeen kippenvel met hun welhaast spirituele tijdreis. De positieve reacties zijn overweldigend. Voor wie nog een laatste keer wil kijken: Op zaterdag 30 december kan je de experience voor de laatste keer ervaren. Ook van het educatieprogramma Expeditie Hanze en de Hanze Podwalk vanuit de Mariakerk is goed gebruik gemaakt.

De Hanze Experience is nog tot en met 30 december 2023 te bezoeken. (Foto Viorica Cernica)

Zo’n themajaar werkt toch prettig. Je kunt niet alleen meer lijn in je programmering aanbrengen, maar het levert ook hele mooie samenwerkingen op. Deventer Marketing verdient als kartrekker alle lof, projectleider Nienke Nijboer in de eerste plaats. Ook met partners uit het economische, culturele en sociale domein is fantastisch samengewerkt. Daar kunnen we nog jaren profijt van hebben. Ja, Deventer mag trots zijn op de manier waarop in gezamenlijkheid dit Hanzejaar tot een succes is gebracht!