In 'De Coördinaten', geschreven door René Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers en Geerle van der Wijk, gaat het viertal nader in op plekken, plaatsen en gebeurtenissen die zij in Hanzestad Deventer of het buitengebied tegenkomen. De coördinaten op Google Maps vormen het startpunt voor berichten waarin historie, cultuur, architectuur en natuur samenkomt.
Waarom kom je altijd verder als je de fiets pakt?
Waar? 52.251820, 6.152705
Deventer is een stad waar je prima kunt fietsen – of je nu een bewoner bent of gewoon een dagje op bezoek. Met een uitgebreid netwerk van routes valt er voor elke fietser wat te ontdekken. Sommigen snellen in strakke pakken als een ware Mathieu van der Poel of Marianne Vos over het asfalt, anderen maken een ontspannen tochtje naar een zonnig terras. Of fietsen de Asperge fietsroute Deventer met een start aan de Welle. Nederland is een fietsland en dat laten we in mei extra merken.
Deventer heeft een bijzondere plek in de Nederlandse fietsgeschiedenis. Hier begon Henricus Burgers in 1868 met de bouw van de eerste vélocipède. Een fiets met een ijzeren frame en houten wielen – niet bepaald comfortabel, maar wél revolutionair. Burgers had een Franse vélocipède gekocht, die hij namaakte en verder ontwikkelde. Zijn Eerste Nederlandsche Fabriek van Vélocipèden werd dé plek waar de Nederlandse fietsindustrie vorm kreeg. Hij richtte een jaar later de Eerste Nederlandsche Rijwielfabriek op.
De Deventer bevolking reageerde in het begin zeer gemengd op al die fietsen in het straatbeeld. Enthousiastelingen richtten op 22 oktober 1871 de Vélocipède Club ‘Immer Weiter’ op, de eerste wielervereniging in het land. ’Immer Weiter’ organiseerde de eerste wielerwedstrijden. Die vonden plaats aan de andere kant van de IJssel op de Worp. Op de Lange Laan. Die laan was 150 meter lang. De winnaar jakkerde de afstand af in 12 seconden. Maar zoals gezegd, was niet iedereen enthousiast.
Er werd in de stad een verordening van kracht. Die verplichtte de ‘wielruiters’ met hun vélocipèdes eerst lopend de Schipbrug over te gaan, voordat er op de Lange Laan op de Worp ‘gefietst’ mocht worden. Een maatregel die nu, met alle elektrische fietsen en fatbikes in de stad misschien weer actueel is? Hoe dan ook, in mei mag de fiets gevierd worden. Of je nu racet, toert of gewoon geniet van de frisse wind. Zoals ze bij ‘Immer Weiter’ al wisten – op de fiets kom je altijd verder!
Stap op de pedalen en verken Deventer en het buitengebied.