Nederland in 150 landschappen Nederland in 150 landschappen

Deventer verhalen in Museum De Waag

Afgelopen donderdag was het feest in Museum De Waag. Onder toeziend oog van tientallen genodigden opende cultuurwethouder Ilse Duursma de tentoonstelling #DeventerVerhalen. In de nieuwste tentoonstelling van het museum staan bijzondere en intrigerende verhalen, objecten en foto’s over ‘gewone’ Deventenaren zijn centraal.

Cultuurwethouder Ilse Duursma van Gemeente Deventer gaf het officiële startschot voor de lokale verhalententoonstelling Deventer Verhalen in Museum De Waag (foto Viorica Cernica)

Voor de officiële opening van de tentoonstelling waren de acht hoofdpersonen die in de tentoonstelling centraal staan, de tientallen redacteuren die namens het gelijknamige verhalenproject verhalen van markante Deventenaren optekenen, en andere betrokkenen in De Waag uitgenodigd om een eerste blik op de tentoonstelling te werpen.

Hoofdgast
De hoofdgast tijdens deze v.i.p.-opening was cultuurwethouder Ilse Duursma van Gemeente Deventer. Zij gaf het officiële startschot voor de lokale verhalententoonstelling. Op de vraag wat voor haar ‘het echte Deventer gevoel’ omschrijft, antwoordde ze resoluut: “Deventer voelt voor mij als thuiskomen. Sinds mijn functie als wethouder voor de gemeente, verblijf ik doordeweeks al regelmatig in Deventer. Maar toen ik vroeger als kind, bij mijn ouders in de auto op de achterbank vanuit het Westen naar Twente reed en ik de auto over de grote knik in de brug voelde rijden, wist ik dat we bijna thuis waren.”

Jezelf levensgroot in het museum terugzien. Het overkwam Mien van Houten uit Bathmen een van de acht hoofdpersonen met een bijzonder verhaal (Foto Viorica Cernica)

Verhalen door vrijwilligers
De verhalen in De Waag zijn zeer uitlopend maar kenmerkend voor heel Deventer want ze geven de identiteit van Deventer weer.

Het doel van het verhalenproject is om Deventenaren met elkaar in gesprek te laten gaan over hun persoonlijke verbinding met stad, dorp of wijk en zo het echte Deventer gevoel vast te leggen in verhalen. Alle verhalen zijn verzameld door vrijwilligers en gevangen in een tekst, foto, podcast of video. De verhalen zijn allemaal terug te vinden op de speciaal daarvoor ingerichte website www.deventerverhalen.nl.

De tentoonstelling DeventerVerhalen van Museum De Waag biedt bezoekers ook de mogelijkheid om eigen persoonlijke Deventer verhalen te delen (Foto Viorica Cernica)

De tentoonstelling
#DeventerVerhalen is tot en met mei 2023 te zien in het oudste waaggebouw van Nederland. Meer informatie over het museumbezoek is te vinden op de website van Museum De Waag.