A Bridge Too Far A Bridge Too Far

Expositie over het Overijsselse sio-speelgoed

Speelgoedmuseum Deventer presenteert vanaf 5 oktober 2024 de expositie ‘Speelgoed ontwerpen, samenspel Rokus en Corry van Blokland Mobach’. Het speelse museum aan de Brink bied je de mogelijkheid het levensspel van dit speelgoedontwerpersduo te doorgronden, in bijzonder hun onvergetelijke invloed op het speelgoedbedrijf sio.

Een persfoto uit 1975 van kinderspeelgoedfabrikant sio uit Vroomshoop.

Rokus van Blokland (1926-2018) en Corry van Blokland-Mobach (1929) waren van de jaren ‘50 tot begin jaren ’80 vooraanstaande speelgoedontwerpers bij sio (Speelgoed Industrie Overijssel). Met eigentijdse en levendige ontwerpen, inclusief verpakkingen, boekjes en advertenties, oogstten ze internationale lof. Het stel bracht met gedurfde kleurenpaletten en geometrische vormen innovatie die de geest van die tijd weerspiegelden. Met hun creaties boden ze veel werkgelegenheid.

Tweede Wereldoorlog
Sio werd opgericht in 1938. Het bedrijf kende snel succes maar de Tweede Wereldoorlog had grote impact op de productie en medewerkers. Medeoprichter Ernst Sigmund en zijn familie overleefden de Jodenvervolging niet. Kort na de oorlog hielp het jonge ontwerpersduo Van Blokland met de herstart van het bedrijf. Dertig jaar lang ontwierp het stel speelgoed dat wereldwijd werd geëxporteerd.

Corry en Rokus omstreeks 1980.

Een brand in 1982 legde de sio-fabriek in Vroomshoop in de as. Na een korte hervatting van de productie, verdween de merknaam sio in 1990 definitief. Rokus en Corry bleven desondanks ontwerpen voor vele verenigingen, instellingen en goede doelen. Een deel daarvan is ook te zien in de Gastenkamer van het museum.

Het Speelgoedmuseum
Speelgoedmuseum Deventer heeft de grootste openbare speelgoedcollectie van Nederland. De collectie bevat ruim 14.000 items in Nederland gebruikt speelgoed. Het museum is gehuisvest in twee rijksmonumentale panden uit de Hanzetijd. De sfeer van de laatmiddeleeuwse pakhuizen is zoveel mogelijk bewaard om het historisch speelgoed maximaal tot zijn recht te laten komen.

De vaste presentatie van het museum is aan verschillende maatschappelijke thema’s ophangen. Zoals welvaartsontwikkeling, gender en techniek. Alle informatie over het museumbezoek is te vinden op hetspeelgoedmuseum.nl.