NL in 150 landschappen NL in 150 landschappen

Finalisten ‘Meester van het IJssellandschap’ bekend

De finalisten die strijden om de titel ‘Meester van het IJssellandschap’ zijn bekend. Op de eerste dag van de lente schreven we, speciaal voor de tentoonstelling ‘Nederland in 150 landschappen’, een wedstrijd landschap schilderen voor amateurkunstenaars uit. De commissie ontving maar liefst 67 deelnemende kunstwerken. “Ik ben verrast door de diversiteit aan technieken en stijlen.” analyseert jurylid Rob Smolders.

In de Bergkerk in Deventer is van 9 juni tot en met 8 september 2024 ‘Nederland in 150 landschappen’ te zien. De omvangrijke zomertentoonstelling rondom de collectie Knecht-Drenth stelt de weergave van het Nederlandse landschap door kunstenaars in de afgelopen 150 jaar centraal.

Grootse schilderwedstrijd
Speciaal voor de tentoonstelling organiseren we in samenwerking met Deventer Amateur Kunstenaars (DAK) een wedstrijd landschap schilderen voor amateurkunstenaars. Het thema ‘IJssellandschap’ staat bij deze wedstrijd centraal.

De finalisten zijn: Andrea van den Berg-Admiraal, Anja Bakker-Buurman, Anne Koot, Annelies Naber, Bert Oosterlaak, Daan Krause, Esther Keurhorst, Jan Hulzebosch, Jeannette Vreedeveld, Linde Larrivee, Lizet van den Berg, Marijke Pottjewijd, Nicole Blaauw, Ruud Buunen en Tessa van der Klis.

De kunstwerken van de finalisten zijn vanaf 25 juni 2024 te zien in de Bergkerk.

De kunstwerken van de finalisten zijn vanaf 25 juni 2024 te zien in de Bergkerk.

Publieksstemming
De uiteindelijke winnaar wordt door publieksstemming bepaald. Stemmen op de ‘Meester van het IJssellandschap’ kan in de Bergkerk en online via deventerverhaal.nl/stem. Inzendingen zijn vooraf beoordeeld door een vakkundige jury. De jury bestaat uit Museum De Waag-conservator Anne van Geuns, gastcurator Rob Smolders en Museum De Fundatie-conservator Sanne van de Kraats.

Rob Smolders over de werken: “Ik ben verrast door de diversiteit aan technieken en stijlen. Uit de selectie blijkt dat het rivierlandschap veel gezichten heeft waarvan de kunstenaars zich bewust waren: niet alleen stromend water, lucht en wolken, aarde en begroeiing, maar ook licht, kleur, stemming, gevoel voor tijd en geschiedenis. Verder is het opvallend dat de meeste kunstenaars geen rol zien voor de mens in het landschap, behalve als toeschouwer.”

Sanne van de Kraats oordeelt: “Mooi om te zien hoe verschillende makers, jong en oud, het eeuwenoude landschap rond Deventer interpreteren. Van overstroomde rivieren tot kalme uiterwaarden. Onze selectie laat daar een goede doorsnede van zien.”

Openingstijden
De tentoonstelling ‘Nederland in 150 landschappen’ is vanaf 9 juni 2024 van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend. Bezoekers met een museumkaart kunnen de tentoonstelling gratis bezoeken. Meer informatie over het stemmen en de complete programmering is hier te vinden.