Maand vd Geschiedenis Maand vd Geschiedenis

"Het is meer dan speelgoed: het is design!"

Afgelopen vrijdag was het feest in Brink 47 in Deventer. Het team van het Speelgoedmuseum ontving namelijk familie van Blokland-Mobach, dé familie achter het bekende sio (Speelgoed Industrie Overijssel) speelgoed.

Vlnr: Corry van Blokland-Mobach (scherm), Ron van Blokland, Wilma Heesterman en Bart van Blokland (Foto Viorica Cernica)

Speelgoed Industrie Overijssel uit Vroomshoop maakte speelgoed dat in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw in nagenoeg iedere Nederlandse huiskamer lag. Veelkleurig en kunstzinnig van ontwerp. Het Speelgoedmuseum brengt met de expositie 'Speelgoed ontwerpen, samenspel Rokus en Corry van Blokland Mobach’ een eerbetoon aan de van Blokland-familie.

Corry van Blokland-Mobach kijkt mee via een live videoverbinding (Foto Viorica Cernica)

Rokus van Blokland (1926-2018) en Corry van Blokland-Mobach (1929) waren vanaf de jaren '50 tot aan het begin van de jaren '80 vooraanstaande speelgoedontwerpers bij sio. Met eigentijdse en levendige ontwerpen, inclusief verpakkingen, boekjes en advertenties.

Ron van Blokland neemt namens de familie Blokland-Mobach het expositie affiche in ontvangst (Foto Viorica Cernica)

"Het is meer dan speelgoed: het is design"

Ben Schräder, collectiebeheerder bij het Speelgoedmuseum: "Ze oogstten internationaal lof. Het stel bracht met gedurfde kleurenpaletten en geometrische vormen een vorm van innovatie die de geest van die tijd weerspiegelden. We willen met deze expositie duidelijk maken dat het om veel meer dan speelgoed ging. Het is echt design, dat ook wereldwijd werd geëxporteerd."

Zoon Ron van Blokland (rechts) krijgt namens Speelgoedmuseum Deventer een eigen SIO-speelgoedplaat cadeau (Foto Viorica Cernica)

Een brand in 1982 legde de sio-fabriek in Vroomshoop in de as. Na een korte hervatting van de productie, verdween de merknaam sio in 1990 definitief. Rokus en Corry bleven desondanks ontwerpen voor vele verenigingen, instellingen en goede doelen. Een deel daarvan is ook te zien in de Gastenkamer van het museum. De expositie is tot en met 2 maart 2025 te bezoeken.

Ron van Blokland met op de achtergrond Speelgoedmuseum-directeur Ewout van der Horst (Foto Viorica Cernica)