A Bridge Too Far A Bridge Too Far

Laat je leiden door het landschap!

Elke maand schrijft onze directeur Ewout van der Horst een blog met Deventerse verhalen.

Wat hebben we weer kunnen genieten van het landschap de laatste tijd! Hoogwater zorgde voor plaatjes die de wereld rondgingen. Zo prachtig als het licht reflecteerde in het IJsselwater dat tegen de kade of dijk aanklotste! Na de hoogwaterpiek volgden vorst en sneeuw, met prachtige wintertaferelen als resultaat, vooral als de winterzon aan de vaalblauwe hemel stond. Op die manier blijft het landschap inspireren.

Gezicht op de ijsselkade omstreeks 1912 (Collectie Museum De Waag)

In 2024 besteedt Deventer Verhaal volop aandacht aan het thema landschap. We starten met een tentoonstelling in Museum De Waag rondom topografische kunst uit Deventer. Onder de titel ‘Stad Land Rivier’ toont het museum schilderijen en tekeningen van de stad en omgeving uit de afgelopen eeuwen. In de zomerperiode komen hier aanzichten van beroemde schilders uit de zeventiende eeuw bij. Op de topstukkenzaal zijn werken van bijvoorbeeld Meindert Hobbema en Jan van Kessel over Deventer te zien. Zo krijgt de bezoeker een afwisselend beeld van het (stedelijk) landschap door de eeuwen heen.

Van juni tot september pakken we in de Bergkerk uit met een grote tentoonstelling over het Nederlandse landschap. Deventer Verhaal beheert een grote collectie landschapskunst van het echtpaar Knecht-Drenth. Deze zomer zal voor het eerst een brede selectie uit deze verzameling voor het grote publiek te zien zijn. In de tentoonstelling ‘Nederland in 150 landschappen’ nemen kunstenaars uit de afgelopen 150 jaar de bezoeker mee op hun ontdekkingstochten door het landschap en hun worsteling om de magie van het landelijk gebied te duiden. Bijzonder is dat ook een tiental hedendaagse landschapschilders kunstwerken beschikbaar hebben gesteld. Zo trekt deze landelijke tentoonstelling de oude traditie van de Nederlandse schilderkunst door naar het heden.

Intussen werken we samen met onze erfgoedpartners ook aan enkele nieuwe fiets- en wandelroutes door stad en ommeland. Wie kan er nu niet genieten van het vooruitzicht om straks weer heerlijk te fietsen of wandelen door het frisse lentegroen van bos of park? In het tweede weekend van september staat Open Monumentendag ook in het teken van verbindingen en routes. Opnieuw een uitgelezen kans om het Deventer landschap te verkennen en de historische gelaagdheid te ontdekken.

Gezicht op de ijsselkade omstreeks 1907 (Collectie Museum De Waag)

Interessant genoeg blijft het landschap altijd in ontwikkeling. Vanuit liefde voor onze woonomgeving met zijn vertrouwde plekjes zijn we soms geneigd om er een stolp overheen te plaatsen. Maar niets is funester dan dat. Een stad moet bruisen en leven. Deventer heeft grote uitdagingen op het gebied van wonen, recreatie en bereikbaarheid. De gemeente Deventer toont in De Waag ook toekomstbeelden van waar Deventer zich als groeistad naartoe kan ontwikkelen. Met respect voor het verleden dient de toekomst vormgegeven te worden. Soms vallen die belangen heel goed samen, want wanneer wordt de IJsselkade nu eindelijk weer autoluw?