Bergkerk Bergkerk

Landschap tentoonstelling in Bergkerk

Dromerige natuurlandschappen, mysterieuze stadsgezichten en idyllisch boerenland. Van 9 juni tot en met 8 september 2024 presenteert erfgoedorganisatie Deventer Verhaal de tentoonstelling 'Nederland in 150 landschappen'. In de Bergkerk wordt de bezoeker meegenomen op een reis door het Nederlandse landschap van de afgelopen 150 jaar.

Gezicht op plas met waterlelies door Jan Sirks (1885 -1938)

Nederland in 150 landschappen
De zomertentoonstelling in de Bergkerk geeft een verrassend beeld van de ontwikkeling en verbeelding van het Nederlandse landschap sinds de negentiende eeuw. Aan de hand van diverse invalshoeken leidt de tentoonstelling je langs schilderijen en tekeningen uit alle delen van het land. De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Rob Smolders en vormgegeven door Studio Koster van Lienen.

Collectie Knecht-Drenth
Het echtpaar Tijmen Knecht en Hélène Drenth legde in de laatste decennia van de twintigste eeuw een collectie aan van meer dan 700 schilderijen, tekeningen en prenten met landschapskunst en stadsgezichten. De collectie bevat werken van bekende namen als J.H. Weissenbruch, Paul Gabriël en Hendrik Mesdag. Ook eigentijdse kunstenaars als Theo Jordans en Marjolijn van den Assem en werken van onder andere Hendrik Chabot en Jan Voerman senior hebben een belangrijk aandeel in de tentoonstelling.

Het echtpaar heeft in de omvangrijke kunstcollectie de transformatie van stad en platteland willen vastleggen. In 2003 werd de collectie, na bemiddeling van de Deventer antiquair Jan Strik, geschonken aan Gemeente Deventer. Topstukken uit deze collectie maar ook bruiklenen van nog werkzame landschapschilders zijn straks in de Bergkerk te zien.

De Waal bij Varik door Theo de Feyter (1947)

Brede programmering
Samen met hoogleraar Theo Spek is een publicatie gemaakt over de manier waarop kunstenaars onze blik op het landschap mede hebben bepaald. Rondom de tentoonstelling wordt een fiets- en wandelroute voor de hele familie gelanceerd. Ook een schilderwedstrijd voor amateurs met een grote publieksverkiezing is onderdeel van het programma. 

Openingstijden
Bezoekers met een museumkaart kunnen de tentoonstelling gratis bezoeken. De tentoonstelling is zondag 9 juni 2024 vanaf 13:00 uur voor publiek te bezoeken.

Bergkerk
Bergkerkplein 1
7411 EN Deventer