NL in 150 landschappen NL in 150 landschappen

Lezing over handschrift productie in middeleeuws Deventer

Op donderdag 8 februari 2024 organiseren we in samenwerking met de Athenaeumbibliotheek een lezing over de handschriftproductie in middeleeuws Deventer. Conservator Suzan Folkerts deed onderzoek en presenteert deze avond de eerste bevindingen.

Victoria & Albert museum, National Art Library, Ms Reid 23

Suzan Folkerts heeft het afgelopen jaar, als vakgenoot van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en de Bibliographical Society of America, vele maanden doorgebracht in binnen- en buitenlandse bibliotheken. Tijdens haar onderzoek richtte ze zich op middeleeuwse handgeschreven boeken uit Deventer en omgeving.

Onderzoek
Het onderzoeksproject van Folkerts brengt in kaart welke personen en instellingen in en rond Deventer handgeschreven boeken produceerden. En voor wie. Haar bevindingen wijzen op een uitgebreide uitwisseling van boeken op verschillende locaties waarbij boeken werden geschreven, gedecoreerd en ingebonden. Schenkingen en transacties tussen leken, religieuzen en religieuze instellingen waren veelvoorkomend. Hoewel er veel handschriften uit Deventer en omgeving zijn bewaard en de Moderne Devotie goed is bestudeerd, blijft er toch nog veel onbekend over de productie en uitwisseling van deze handschriften.

Athenaeumbibliotheek conservator Suzan Folkerts (Foto Grietje Mesman)

Spreker
Suzan Folkerts, sinds 2017 conservator bij de Athenaeumbibliotheek, studeerde Geschiedenis en Mediaevistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2010 promoveerde ze op een proefschrift over de handschriftelijke overlevering en het publiek van het dertiende-eeuwse heiligenleven van Christina Mirabilis van Sint-Truiden. In 2023 rondde ze, samen met vakgenoten, het onderzoek naar Deventer handschriften in Europese bibliotheken af.

Informatie
Je bent donderdag 8 februari aanstaande van harte welkom in de Theaterzaal van de Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18 te Deventer. De lezing begint om 19:30 uur en duurt 60 minuten. Inloop vanaf 19:15 uur. De toegang is gratis. Vooraf reserveren via bibliotheekdeventer.nl is verplicht.

Lezingenreeks
De deelnemende organisaties aan de lezingenreeks zijn Museum Geert Groote Huis, Archeologie Deventer, Athenaeumbibliotheek, Etty Hillesum Centrum, Deventer Verhaal en Architectuurcentrum Rondeel. De Deventer erfgoedlezingen vinden 1x per maand plaats op verschillende locaties in de stad. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema.