Bergkerk Bergkerk

Museum De Waag op de Japanse televisie

Afgelopen jaar werkte onze conservator Anne van Geuns mee aan een populair-wetenschappelijk tv-programma in Japan. Met zes man sterk klopte de Japanse filmploeg aan bij Museum De Waag.

De filmploeg was naar Nederland gereisd voor een aflevering van het populaire tv-programma ‘Mysteries van de Wereld’ op de Japanse publieke omroep TBR. Het programma bestaat al veertig jaar. Normaliter wordt het programma in de studio ingesproken maar presentator Ken Yasuda, ook een bekende acteur in Japanse films en tv-series, wilde nu zelf meekomen.

De Japanse presentator Ken Yasuda op de topstukkenzaal van Museum De Waag

De topstukken van kunstschilder en meestervervalser Han Van Meegeren, waaronder ‘Het Hertje’, het portret van de eerste directeur van Museum De Waag dr. M.E. Houck en ‘Het Laatste Avondmaal’ op de eerste verdieping van Museum De Waag, zijn van internationale bekendheid. Van Meegeren verkocht in de oorlog een werk voor 1,65 miljoen gulden aan ondernemer en collectioneur D.G. van Beuningen. Kunstexperts bestempelden zijn werk als een echte Vermeer. De Japanners wilden weten hoe dat nou mogelijk was. Vanzelfsprekend werkten we graag mee aan het verzoek om de meestervervalsing van Han van Meegeren nader onder de Japanse loep te nemen.

Het allergrootste werk van Van Meegeren, ‘Het laatste avondmaal’, is te bekijken in Museum De Waag. Het is een gigantisch doek van meer dan twee meter breed. Het museum is van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend.