Elke maand schrijft onze directeur Ewout van der Horst een blog met Deventerse verhalen.
De kogel is door de kerk: Deventer Verhaal gaat uitbreiden met een museumdependance in de voormalige bibliotheek. Vanaf 2026 betrekt de erfgoedorganisatie een derde locatie tegenover Museum De Waag en op steenworp afstand van het Speelgoedmuseum. Aan de kop van de Brink ontstaat zo een heus museumplein. Met de dependance erbij streeft Deventer Verhaal ernaar om 100.000 bezoekers per jaar te bereiken.
Het nieuws komt niet helemaal uit de lucht vallen. Museum De Waag is al 110 jaar gevestigd in het prominent gelegen topmonument in de binnenstad, maar er kleeft een groot nadeel aan het pand, namelijk dat deze nogal klein is om de historische collecties van Deventer tot hun recht te laten komen. Al jaren klinkt daarom de roep om een steviger stadsmuseum.
Er zijn al diverse mogelijkheden voor uitbreiding van Museum De Waag verkend, al dan niet in combinatie met het Speelgoedmuseum. Het meest serieus waren de plannen voor een integraal museum in het voormalige kantongerecht aan de Brink. Ook herstel van de historische connectie tussen De Waag en het naastgelegen pand de Drie Haringen is aan de orde geweest. Helaas liepen deze plannen op niets uit.
De afgelopen jaren heeft Deventer Verhaal diverse tijdelijke locaties uitgeprobeerd: Van tentoonstellingen in de stadsetalage van het gemeentehuis en een Hanze Experience in de Mariakerk tot en met de actuele landschapstentoonstelling in de Bergkerk. Nadeel van deze locaties bleek de matige condities voor het tonen van museale stukken en de hoge investeringen voor eenmalige museale inrichting. Zo groeide de wens voor een meer permanente en duurzame locatie, waarbij wandsystemen bijvoorbeeld hergebruikt kunnen worden.
In 2020 kocht Arjen Lagerweij de voormalige bibliotheek van de gemeente Deventer, onder het beding dat hij er mede een museumfunctie aan zou geven. Vanaf het begin heeft hij Deventer Verhaal genoemd als logische partner voor de invulling van deze functie. Waar zijn aandacht aanvankelijk uitging naar realisatie van een tiental appartementen aan de achterzijde van het complex, richtte Deventer Verhaal zich op vernieuwing van het Speelgoedmuseum en versteviging van de eigen organisatie. Intussen hielden beide partijen goed contact over mogelijke samenwerking. Arjen is een ondernemer met hart voor Deventer. Dat geeft een klik en vertrouwen in de goede afloop.
De plannen voor invulling van het historische pand moeten zich nog uitkristalliseren, maar duidelijk is dat er een bijzondere combinatie van museum en kwaliteitshoreca komt. Deze nieuwe formule biedt ruimte voor zowel tijdelijke tentoonstellingen als voor de gemeentelijke kerncollecties, met bijvoorbeeld blikverpakking, moderne kunst of landschappen. Ook is er een aparte zaal over meestervervalser Han van Meegeren gepland.
De uitbreiding naar de oude bieb biedt ook ruimte om na te denken over de toekomstige invulling van Museum De Waag. Deventer Verhaal wil ook de presentatie van dit museum vernieuwen. Op deze manier kan een nog groter en breder publiek kennismaken met het rijke verleden van onze Hanzestad. De topstukken op deze locatie zullen een prachtig samenspel vormen met de verrassende presentaties en het heerlijke koffiemomentje aan de overkant van het museumplein.