Bergkerk Bergkerk

Op naar de 100.000e bezoekers!

Elke maand schrijft onze directeur Ewout van der Horst een blog met Deventer verhalen.

‘Twee tickets voor opa en oma en twee voor de kleindochters alstublieft.’ Voor mij staat een vriendelijk echtpaar met twee meisjes van een jaar of zes en acht samen te glunderen. Wat is er nu mooier dan met jouw eigen opa en oma een dagje op stap te zijn of met je eigen kleinkinderen natuurlijk. Zo’n bezoek aan het Speelgoedmuseum Deventer kan een ervaring voor het leven zijn. Ja natuurlijk willen de meisjes een speurtocht doen. Opa en oma helpen toch ook mee?

Opa en kleinzoon in het Speelgoedmuseum

Ruim twee jaar na de totale vernieuwing staat het Speelgoedmuseum volop in de belangstelling. Waren de bezoekerscijfers afgelopen jaar al indrukwekkend, 2023 breekt alle records. Met een stijging van vijftig procent zijn we dit jaar onderweg naar een fabuleuze 50.000 bezoekers. Dit is naar ons idee vooral te danken aan de nieuwe interactieve presentatie in combinatie met groeiende (boven)regionale bekendheid, onder meer door het landelijke Kidsproof museum keurmerk. Ook Museum De Waag doet goede zaken en gaat dit jaar richting de 30.000 bezoekers. De Hanze-tentoonstelling en onze nieuwe Ter Borch blijken echte trekpleisters. Tegen de landelijke trend in dat veel musea het moeilijk hebben, beleeft erfgoedorganisatie Deventer Verhaal absolute topjaren.

Maar laten we ons niet blindstaren op de cijfers. Uiteindelijk zijn wij blij met elke tevreden klant. Maar de aantallen hebben wel impact. We bezorgen vele mensen een plezierig dagje Deventer, waarbij ze ook nog eens iets opsteken over het verleden. Bovendien gaan ze na het museumbezoek bijna altijd de stad in voor nog meer vertier en inkopen. Dankzij de extra inkomsten kunnen wij het erfgoed van Deventer nog beter onder de aandacht brengen. Zo hebben we volop geïnvesteerd in het Hanzejaar en met name in de gratis Hanze Experience in de Oude Mariakerk. Met tienduizenden belangstellenden daar stijgt ons bereik dit jaar tot boven de 100.000 bezoekers!

Het is goed om te merken dat investeren in cultuur loont. Deventer profiteert van de aantrekkelijkheid van culturele instellingen als de onze. Evengoed pikken wij een graantje mee van de populariteit van de stad. Zo dragen we samen bij aan een aantrekkelijk en levendig woon- en werkklimaat. Het succes is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Deventer als gezamenlijke aanjager van onze erfgoedstad en belangrijkste subsidieverstrekker van onze instelling. Daarbij past ook een woord van dank aan allen die zich indertijd hard hebben gemaakt voor het behoud van het Speelgoedmuseum. De gemeenteraad heeft het vertrouwen in een vitale toekomst voor dit landelijk toonaangevende museum uitgesproken. Wij zijn er trots op dat we dit vertrouwen om hebben kunnen zetten in een dergelijk succes. Dagelijks zetten onze medewerkers en vrijwilligers hun beste beentje voor om het leven en de stad Deventer net een beetje extra glans te geven.

Gelukkig is er altijd plek voor jou. Jezelf spiegelen aan de kunsten en het verleden geeft relativering en een aangename verwondering. Je staat er niet alleen voor. Blijf dus zes dagen per week van harte welkom bij onze musea of bezoek in het weekend de Hanze Experience! Wie weet ben jij onze 50.000e of zelfs 100.000e bezoeker.