Maand vd Geschiedenis Maand vd Geschiedenis

Speelgoedmuseum ontvangt grote schenking

Het Speelgoedmuseum heeft deze week een grote schenking ontvangen. Stichting Ruyssenaers-Schenk geeft het Deventer museum 35.000 euro voor de verrijking van de speelgoedcollectie. “Dit is grandioos.” reageert museumdirecteur Ewout van der Horst.

Speelgoedmuseum ontvangt schenking van stichting Ruyssenaers-Schenk (vlnr Ewout van der Horst, Max ten Bosch, Loes Ruyssenaers en collectiebeheerder Ben Schräder (Foto Viorica Cernica)

Nadrukkelijke wens
Blije en trotse gezichten in de Wonderkamer van het Speelgoedmuseum in Deventer. De wens van Rie Ruyssenaers-Schenk is ingewilligd. Het museum aan de Brink heeft deze week een schenking van 35.000 euro ontvangen van de stichting Ruyssenaers-Schenk. Het bedrag is geschonken om de grootste openbare speelgoedcollectie van Nederland verder te kunnen uitbreiden. Loes Ruyssenaers, belangenbehartiger namens de stichting, schonk in aanwezigheid van haar partner Max ten Bosch symbolisch met een megacheque het forse bedrag aan het Speelgoedmuseum.

Max ten Bosch en Loes Ruyssenaers van de stichting Ruyssenaers-Schenk (Foto Viorica Cernica)

“De speelgoedcollectie van mijn moeder Rie is geveild. Het was haar uitdrukkelijke wens dat, als er geen speelgoedmuseum in Haarlem gerealiseerd kon worden en de stichting opgeheven moest worden, de veilingopbrengst ten goede zou komen aan een museum met eenzelfde intentie. We zijn trots en blij dat haar wens is ingewilligd.” vertelt dochter Loes. In het voorjaar van 2021 verwierf Speelgoedmuseum Deventer al met circa 240 objecten, waaronder veel topstukken, de collectie van mevrouw H.C. Ruyssenaers-Schenk uit Haarlem.

Rie Ruyssenaers-Schenk
Rie Ruyssenaers-Schenk is in 1913 geboren in Rotterdam als jongste van zes kinderen. Haar moeder had een wasserij. De kinderen hielpen mee om de manden met schone was aan huis te bezorgen en zo kwam Rie in aanraking met het mooie, dure speelgoed dat het gezin zelf zich niet kon veroorloven. “Dat wil ik ook”, nam zij zich voor. In 1946 verhuisde ze naar Haarlem, waar ze – mede door haar antiek- en curiosazaak – een eigen, grote speelgoedverzameling opbouwde. Haar grote liefde waren poppen, poppenhuizen en serviezen.

Rie Ruyssenaers had een enorme speelgoedcollectie, mede door haar antiek- en curiosazaak. (Privé archief)

In 2001 schonk ze haar verzameling aan de gemeente Haarlem en werd de stichting Ruyssenaers-Schenk in het leven geroepen met als doel een Haarlems Speelgoedmuseum op te richten. Toen dat na 20 jaar niet lukte, is de stichting op zoek gegaan naar een nieuwe bestemming. Er werd contact gelegd met het Speelgoedmuseum. De speelgoedverzameling van Ruyssenaers-Schenk is tijdens de vernieuwing van het Speelgoedmuseum in 2021 direct opgenomen in de presentatie. Het Speelgoedmuseum is dankbaar voor alle vormen van steun dat het ontvangt.

De collectie van Ruyssenaers-Schenk is door het gehele museum te zien. Het Speelgoedmuseum is op dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend. Meer informatie over het museumbezoek is te vinden op hetspeelgoedmuseum.nl.