Bergkerk Bergkerk

Stadswandeling: in de voetsporen van Cusanus

Hanzestad Deventer staat van 9 tot en met 11 februari 2024 in het teken van Nicolaus Cusanus (1401-1464). Cusanus, geboren als zoon van een wijnhandelaar, wordt door velen gezien als een belangrijk middeleeuws denker. Tijdens het weekend worden tal van activiteiten rondom de bekende theoloog en filosoof georganiseerd.

Belangrijk middeleeuws denker Cusanus (1401-1464)

Naast lezingen, een forumdebat, een interculturele maaltijd en een concert met het wereldberoemde ensemble Graindelavoix onder leiding van Björn Schmelzer, worden er twee stadswandelingen georganiseerd. Gids Jos Paardekooper leidt je op zaterdag 10 februari 2024 langs verschillende levensbeschouwelijk belangrijke en historische locaties van de Deventer binnenstad.

Moderne Devotie
Nicolaus Cusanus, kardinaal, wetenschapper en zelfs uitvinder, was nauw betrokken bij de Moderne Devotie. Als pauselijk gezant bezocht hij in 1451 de Nederlanden, vermoedelijk ook Deventer. Voor een aantal uitmuntende studenten, kende Cusanus de stad een naar hem genoemde studiebeurs toe: de bursa Cusana. De naam van de Bursesteeg verwijst nog altijd naar deze gulle gift.

Over de wandelingen
De wandelingen op 10 februari 2024 duren ongeveer 90 minuten en beginnen vanaf het Lamme van Dieseplein 4 in Deventer, bij Museum Geert Groote Huis. De wandeling start om 10:00 en 12:00 uur. Meer informatie over het volledige programma is te vinden op ru.nl/titusbrandsmainstituut