Nederland in 150 landschappen Nederland in 150 landschappen

Symposium: het Nederlandse landschap

Vereniging voor Landbouwgeschiedenis organiseert, in samenwerking met Deventer Verhaal, op donderdag 13 juni 2024 een symposium over het Nederlandse landschap in de Bergkerk in Deventer. Het symposium vraagt in het bijzonder aandacht voor het agrarisch cultuurlandschap.

Het symposium wordt georganiseerd naar aanleiding van de tentoonstelling 'Nederland in 150 landschappen', van 9 juni tot en met 8 september te zien de Bergkerk. In deze tentoonstelling zijn artistieke verbeeldingen van het Nederlandse landschap uit de afgelopen anderhalve eeuw bijeengebracht. Als deelnemer aan het symposium kun je na afloop van het symposium de tentoonstelling gratis bezoeken.

Wat doet de VLG?
De Vereniging voor Landbouwgeschiedenis (VLG) – die tot 1967 de naam Studiekring voor de geschiedenis van de landbouw heeft gedragen – is in 1939 door een aantal landbouwkundigen opgericht als afdeling van het KLV (Koninklijke Landbouwkundige Vereniging; toen: Koninklijk Genootschap voor Landbouwwetenschap).

De Vereniging heeft aan de wieg gestaan van de huidige leerstoelgroep Economic  and environmental History van Wageningen University.

Doel van de Vereniging is het bevorderen van de wetenschappelijke beoefening van de geschiedenis van de landbouw in de ruimste zin van het woord. Hier valt ook de plattelandsgeschiedenis, ecologische geschiedenis, landschapsgeschiedenis en de historische geografie onder. 

Programma
Op het programma staat een aantal specialisten van naam en faam, die vanuit diverse invalshoeken je meenemen het landschap in. Centraal thema van het symposium is de perceptie en verbeelding van het landschap door de eeuwen heen. Na afloop van de presentaties is er gelegenheid tot het stellen van vragen en wordt er ruimte geboden voor discussie. Vooraf aanmelden is niet nodig.

13:30 uur
Ontvangst in de Bergkerk

14:00 uur
Welkom door (dag)voorzitter Hans Mol

14:10 uur
Theo Spek: De verovering van het landschap: veranderingen in de kijk op onze omgeving sinds de late middeleeuwen

14:40 uur
Mans Schepers: Landschapsgeschiedenis in beeld. Populariserende visualisaties van de leefomgeving in met name het noordelijk terpengebied

15:10 uur
Gerrit van Oosterom: De rurale paradox: De rol van de boerderij binnen de Hollandse buitenplaatscultuur in de zeventiende en achttiende eeuw; tussen ideaal en werkelijkheid.

15:40 uur
Vragenronde en discussie

16:00 uur
Mogelijkheid tot het bezoeken van 'Nederland in 150 landschappen'

Locatie
De Bergkerk (Bergkerkplein 1) ligt op 10 minuten lopen van NS-station Deventer.

Parkeren 
Parkeren kan bij de dichtstbijzijnde parkeergarages De Boreel, Boreelplein 45, ingang Kazernestraat en Brinkgarage, Emmastraat.