Open Monumentendag Open Monumentendag

Winnaar ‘Meester van het IJssellandschap’ bekend

Marijke Pottjewijd uit Hardenberg mag zich ‘Meester van het IJssellandschap’ noemen. Dat maakte erfgoedorganisatie Deventer Verhaal afgelopen vrijdag feestelijk bekend. Anja Bakker-Buurman uit Deventer sleepte de juryprijs in de wacht. De schilderwedstrijd voor amateurkunstenaars met het IJssellandschap als thema was onderdeel van de landschapstentoonstelling 'Nederland in 150 landschappen' in de Bergkerk te Deventer.

Anja Bakker-Stuurman (links), Anne van Geuns (midden) en Marijke Pottjewijd. (Foto Ronald Hissink)

‘Meester van het IJssellandschap’
“Ik had niet durven dromen dat ik tussen die vele inzendingen het winnende werk heb geschilderd” vertelt enthousiaste kunstenares Marijke. Naast de glorieuze titel ontvangt Pottjewijd vierhonderd euro als artistiek steuntje in de rug. Ook Anja Bakker-Buurman uit Deventer viel in de prijzen. Uit handen van juryvoorzitter en conservator Anne van Geuns ontving zij de juryprijs: een schilderworkshop van professioneel kunstenaar Joanna Quispel.

Marijke Pottjewijd uit Hardenberg wint ‘Meester van het IJssellandschap'. (Foto Ronald Hissink)

Publieke stemming
De schilderwedstrijd was een groot succes. “We hebben maar liefst 67 deelnemende kunstwerken ontvangen. Daaruit is een selectie gemaakt. De uiteindelijke winnaar is door publieksstemming bepaald” benoemd Deventer Verhaal conservator Anne van Geuns. “Er is online en in de Bergkerk ruim 5.000 keer gestemd. Een gigantisch aantal.”

Nieuwe aanwinsten van Kees Stoop
In de Bergkerk in Deventer is tot en met 8 september 2024 de tentoonstelling ‘Nederland in 150 landschappen’ te zien. De landschapstentoonstelling van Deventer Verhaal biedt een indrukwekkend overzicht van de veelzijdige Nederlandse landschappen van de afgelopen 150 jaar. Begenadigd verbeelder van het landschap Kees Stoop (Werkendam, 1929 – Holten, 2019) is met drie bruikleentekeningen in de tentoonstelling goed vertegenwoordigd.

Lucy Engelen (links) en Deventer Verhaal directeur Ewout van der Horst (Foto Ronald Hissink)

Het bestuur van de Kees Stoop Stichting heeft besloten om vier tekeningen van Stoop aan Deventer Verhaal, beheerder van de collectie Knecht-Drenth, te schenken. “Dit is een zeer welkome verrassing en een prachtige uitbreiding van onze Deventer overzichten. Het werk van Stoop ontbrak namelijk. Kenners beschouwen Kees Stoop als een van de grootste tekenaars van ons land” vertelt Van Geuns.