Jaaroverzicht 2024 🎄 Jaaroverzicht 2024 🎄
Een groot ijsfeest op de IJssel voor Deventer! Tijdens de strenge winter van 1848 werd er een schaatswedstrijd gehouden. (Collectie Museum De Waag)

Onze hoogtepunten op rij!

Jaaroverzicht 2024

Deventer Verhaal heeft in 2024 geschiedenis geschreven. We wensen je fijne feestdagen en een sprankelend 2025.

Deventer Stad Land Rivier

Al eeuwenlang verrast Deventer vele bezoekers. Door de combinatie van de ligging aan de IJssel, de historische binnenstad en de levendige bedrijvigheid prikkelde de Hanzestad de verbeelding van menig kunstenaar. Van februari tot en met oktober 2024 presenteerde Museum De Waag de tentoonstelling: ‘Deventer Stad Land Rivier’.

De tentoonstelling toonde hoe de oude stad, de rivier en het buitengebied een bron van inspiratie vormden voor kunstenaars uit de laatste drie eeuwen. De tentoonstelling bood een fascinerende blik op het landschap en het stedelijk gebied door de eeuwen heen.

Op de Japanse televisie

De topstukken van kunstschilder en meestervervalser Han van Meegeren zijn wereldberoemd. Afgelopen jaar klopte een Japanse filmploeg aan bij Museum De Waag. De filmploeg was naar Nederland gereisd voor een aflevering van het populaire tv-programma ‘Mysteries van de Wereld’ op de Japanse publieke omroep TBR.

Normaliter wordt het programma in de studio ingesproken maar presentator Ken Yasuda, ook een bekende acteur in Japanse films en tv-series, wilde nu graag zelf meekomen. De Japanners wilden weten hoe kunstexperts werk van Van Meegeren bestempelden als een echte Vermeer. Vanzelfsprekend werkten we graag mee aan het verzoek om de meestervervalsing van Han van Meegeren nader onder de Japanse loep te nemen.

Spelen in de jaren ‘90

Speelgoedmuseum Deventer presenteerde van maart tot half september 2024 de expositie ‘Spelen in de jaren ‘90’. In het speelse museum aan de Brink ontdekte je hoe de speelgoedwereld in het tijdperk van grunge muziek, Gameboys en baggy jeans eruitzag. Wat was nu eigenlijk de invloed van dit decennium op het speelgoed?

In de Gastenkamer, de wisselruimte van het Speelgoedmuseum, vond je het antwoord. Daar kon je Flippo’s, Tamagotchi’s, Barbies, Playmobil, PokĂ©mon en ander nostalgisch speelgoed van dichtbij bewonderen.

GA! met de museumkaart van een ander

Tijdens de Museumweek, van 30 maart t/m 5 april, kon je onze musea binnenlopen met de museumkaart van iemand anders.

Tijdens deze speciale week, georganiseerd door de Museumvereniging, controleerden onze collega's in de musea niet of de getoonde Museumkaart van de bezoeker zelf was. Met deze actie konden nieuwe bezoekers zich laten verwonderen, verrassen en verrijken met een bezoek aan het museum.

Uitreiking Deventer Promotieprijs 2024. Ben SchrÀder en Eelco Versteeg van Deventer Verhaal met Jaimi van Essen, wethouder Economie. (Foto Bart Ros)

Deventer Promotieprijs 2024

Deventer Verhaal is de winnaar van de Deventer Promotieprijs 2024. Op 7 mei 2024 vond de feestelijke uitreiking plaats in het Burgerweeshuis. Afgelopen jaar tijdens het Hanzejaar, investeerden we volop om onze stad op de kaart zetten. De absolute topattractie was onze Hanze Experience in de Oude Mariakerk, die ruim 37.000 bezoekers trok.

Ook het Middeleeuws Festijn Deventer in het Worpplantsoen, de bijzondere exposities in Museum De Waag en de onthulling van de valsemuntersketel trokken veel aandacht van zowel inwoners als bezoekers uit het hele land. De prijs vormde ook een waardering voor het feit dat we in 2023 ruim 52.000 bezoekers in het Speelgoedmuseum verwelkomden en 140 schoolklassen gebruik maakten van onze educatieprogramma's.

De nu nog glimmende valsemuntersketel met daaronder het koperslagersgilde uit 's-Hertogenbosch en museumdirecteur Ewout van der Horst (derde van rechts). (Foto Viorica Cernica)

Valsemuntersketel terug aan De Waag

Valsemunters liepen in de middeleeuwen het risico levend te worden gekookt in een ketel. Het overkwam de muntmeester van Batenburg in 1434 in Deventer. Een replica van de beroemde ketel waarin de muntmeester is terechtgesteld is begin van afgelopen zomer onder grote publiekelijke belangstelling teruggehangen aan de gevel van De Waag.

Eeuwenlang hing het gevreesde martelwerktuig aan buitenzijde van het gebouw maar om redenen van behoud is de ketel naar binnengehaald. Ruim een jaar lang hebben de leden van het koperslagersgilde uit ’s-Hertogenbosch gehamerd op de replica. De totstandkoming van de nagemaakte ketel is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Deventer, Stichting Werkgroep Bergkwartier, Vereniging de Waag, Stichting Erven Witteveen en het Bolkesteinfonds.

Bekijk de documentaire over het maakproces van de replica van de valsemuntersketel.

Commissaris van de Koning Andries Heidema op reis door het Nederlandse landschap van de afgelopen 150 jaar. (Foto Viorica Cernica)

Succesvolle zomertentoonstelling in Bergkerk

Drie maanden lang stond de Bergkerk in het teken van onze zomertentoonstelling ‘Nederland in 150 landschappen’. Commissaris van de Koning Andries Heidema luidde de start van de tentoonstelling feestelijk in. De tentoonstelling gaf een verrassend beeld van de ontwikkeling en verbeelding van het Nederlandse landschap sinds de negentiende eeuw.

Vanuit diverse invalshoeken werd je langs schilderijen en tekeningen uit alle delen van het land geleid. Gekoppeld aan de tentoonstelling was een fiets- en wandelroute voor de hele familie uitgezet. Ook een schilderwedstrijd voor amateurs met een grote publieksverkiezing was onderdeel van het programma. In samenwerking met landschapshoogleraar Theo Spek verscheen de bijbehorende, rijk geïllustreerde publicatie ‘Oneindig Landschap’. De tentoonstelling werd door ruim 14.000 mensen bezocht. Een ongekend succes!

Marijke Pottjewijd uit Hardenberg (rechts) mag zich ‘Meester van het IJssellandschap’ noemen. Anja Bakker-Buurman uit Deventer (links) sleepte de juryprijs in de wacht. In het midden Deventer Verhaal conservator Anne van Geuns (Foto Ronald Hissink

Schilderwedstrijd amateurkunstenaars

Speciaal voor onze zeer succesvolle zomertentoonstelling ‘Nederland in 150 landschappen’ in de Bergkerk organiseerden we in samenwerking met de Deventer Amateur Kunstenaars (DAK) een wedstrijd landschap schilderen. Het thema ‘IJssellandschap’ stond centraal. Maar liefst 67 kunstwerken werden ingezonden. Na telling van de vele uitgebrachte stemmen mocht Marijke Pottjewijd uit Hardenberg (rechts op de foto) zich ‘Meester van het IJssellandschap’ noemen.

Naast deze glorieuze titel ontving Pottjewijd een geldbedrag als artistiek steuntje in de rug. Anja Bakker-Buurman uit Deventer sleepte de juryprijs in de wacht en won een schilderworkshop van professioneel kunstenaar Joanna Quispel.

Speelgoedmuseum ontvangt schenking van stichting Ruyssenaers-Schenk (vlnr Ewout van der Horst, Max ten Bosch, Loes Ruyssenaers en collectiebeheerder Ben SchrÀder (Foto Viorica Cernica)

Grote schenking voor het Speelgoedmuseum

In mei 2024 ontving het Speelgoedmuseum een grote schenking: De stichting Ruyssenaers-Schenk schonk het Speelgoedmuseum 35.000 euro voor de verrijking van de speelgoedcollectie. Loes Ruyssenaers, belangenbehartiger namens de stichting, overhandigde in aanwezigheid van haar partner Max ten Bosch, een megacheque met dit forse bedrag aan het museum.

“De speelgoedcollectie van mijn moeder Rie is geveild. Het was haar uitdrukkelijke wens dat als er geen speelgoedmuseum in Haarlem gerealiseerd kon worden en de stichting opgeheven moest worden, de veilingopbrengst ten goede zou komen aan een museum met eenzelfde intentie. We zijn trots en blij dat haar wens is ingewilligd.” vertelt dochter Loes. In het voorjaar van 2021 verwierf Speelgoedmuseum Deventer al circa 240 objecten, waaronder veel topstukken, uit de collectie van mevrouw Ruyssenaers-Schenk.

Wereldberoemde logés bij Museum De Waag

Topstukken van wereldklasse waren deze zomer in Deventer te bewonderen. Museum De Waag presenteerde in samenwerking met het Rijksmuseum, het Mauritshuis en Musée du Petit Palais in Parijs topstukken van de Nederlandse kunstschilders Meindert Hobbema en Jan van Kessel.

De werken waren opgenomen in de presentatie over zeventiende-eeuwse kunstschilders die Deventer stadsgezichten vastlegden. Conservator Anne van Geuns over de tijdelijke bruiklenen: “We zijn trots dat we deze stukken in Deventer konden presenteren. Het is werk van internationaal niveau. Er gaat heel wat water door de IJssel voordat bruiklenen van deze omvang tentoongesteld kunnen worden, van klimaat tot beveiliging en transport. Het is een pluim voor het museum dat we deze meesterwerken hebben mogen tonen.”

Foto: Ronald Hissink

De Bergenvaarders op jacht bij SK Brann

Deze zomer stond voor Go Ahead Eagles in het teken van Europees voetbal. De Deventer voetbalclub nam het in de voorronde van de UEFA Conference League op tegen het Noorse SK Brann uit Hanzestad Bergen. Deventer en Bergen hebben een lange gemeenschappelijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen.

In die tijd haalden de Deventer Bergenvaarders ladingen gedroogde vis, oftewel stokvis uit Bergen die op de jaarmarkten in de IJsselstad verhandeld werden. Speciaal voor de historische uitwedstrijd van Go Ahead Eagles sierde een immens doek de gevel van De Waag.

Arjen Lagerweij (links) en Deventer Verhaal directeur Ewout van der Horst bij De Waag met op de achtergrond de voormalige bibliotheek. Foto: Ronald Hissink

Stadsmuseum in de oude bieb aan Brink

Deventer Verhaal opent een nieuwe museumlocatie aan de Brink. Naast Museum De Waag en het Speelgoedmuseum openen we een expositieruimte in de voormalige bibliotheek. Begin augustus bereikten pandeigenaar Arjen Lagerweij en Deventer Verhaal hierover overeenstemming. De bedoeling is dat de dependance eind 2026 opengaat.

“Voor de museumfunctie heb ik Deventer Verhaal altijd een logische samenwerkingspartner gevonden”, zegt Lagerweij. “Een stevig museaal aanbod is belangrijk voor de stad. Deventer Verhaal heeft fraaie collecties en de inhoudelijke kwaliteit in huis om er iets moois van te maken.”

Voor Deventer Verhaal is de uitbreiding een logische stap, omdat we al jarenlang kampen met een tekort aan expositieruimte. Op de nieuwe locatie krijgen aansprekende tijdelijke tentoonstellingen een plek. Ook komt er ruimte voor een presentatie over de Deventer meestervervalser Han van Meegeren. “Wij hebben de ambitie om jaarlijks 100.000 bezoekers in onze musea te ontvangen”, aldus Deventer Verhaal directeur-bestuurder Ewout van der Horst. “Met Brink 69-70 erbij moet dat lukken.”

Zonovergoten Open Monumentendag met 50 openstellingen!

De 38e editie van Open Monumentendag met als thema “erfgoed van routes, netwerken en verbindingen” heeft in Deventer zeker 12.500 bezoekers getrokken. 50 monumenten in de gemeente Deventer openden in het tweede weekend van september hun deuren voor publiek.

Het was dĂ© kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. We kijken terug op een geslaagd weekend! Open Monumentendag 2025 vindt plaats op 13 en 14 september 2025 met als thema “architectonisch erfgoed”.

Deventer Verhaal directeur Ewout van der Horst (rechts) en cultuurwethouder Ilse Duursma (Foto Viorica Cernica)

Museum De Waag gaat op de kop

Museum De Waag gaat drastisch vernieuwen. Uitgangspunt van de nieuwe presentatie zal het monumentale gebouw zelf zijn. In samenwerking met bureau XPEX Experience Experts, HA! Museumprojecten en ontwerper Lies Willers is een innovatief museaal concept ontwikkeld. Afgelopen september hebben we de plannen aan cultuurwethouder Ilse Duursma overhandigd.

In de periode 2026-2027 ondergaat het historisch museum een totale metamorfose. Het gebouw zelf krijgt een duurzame opknapbeurt, maar ook de vaste presentatie wordt vernieuwd. De museuminrichting zal interactiever en meer hedendaags van opzet worden. De verbouwing gaat van start als de nieuwe museumlocatie in de oude bieb aan de Brink open is. Hier zal een deel van de vaste collectie te zien zijn. "Wij zijn erg blij met de stappen die we gaan maken." zegt cultuurwethouder Ilse Duursma. “We zorgen ervoor dat De Waag bij haar 500-jarige bestaan weer klaar is voor de toekomst.”

Expositie over het Overijsselse sio speelgoed

Speelgoedmuseum Deventer presenteert van 5 oktober 2024 tot en met 2 maart 2025 de expositie ‘Speelgoed ontwerpen, samenspel Rokus en Corry van Blokland Mobach’. Het speelse museum aan de Brink bied je de mogelijkheid het levensspel van dit speelgoedontwerpersduo te doorgronden, in het bijzonder hun onvergetelijke invloed op het speelgoedbedrijf sio.

Educatief aanbod in trek

Met trots blikken we terug op een buitengewoon succesvol educatief programma-aanbod in Deventer! Maar liefst 2.240 leerlingen en studenten, verspreid over 99 groepen, hebben we in het Speelgoedmuseum en Museum De Waag mogen verwelkomen. Opnieuw zien we hoe onze lespakketten dankzij toewijding, innovatie en samenwerking de sleutel zijn tot een prachtig educatief aanbod.

Foto: Anefo

Oproep: herinneringen aan 'A Bridge Too Far'

Een biertje drinken met Sean Connery, als figurant sneuvelen in de strijd of spelen op de set bij de Wilhelminabrug. De film ‘A Bridge Too Far’ roept bij veel Deventenaren herinneringen op aan de opnames in zomer van 1976. Amerikaanse en Engelse steracteurs verbleven maandenlang in de IJsselstad voor de opnames van wat op dat moment de duurste film ooit was.

In aanloop naar het 50-jarig jubileum van de opnames zijn we op zoek naar verhalen over, dan wel voorwerpen of foto’s van de filmproductie. We hebben al veel inzendingen mogen ontvangen. We roepen belangstellenden op om mee te denken over een passende invulling van het jubileum. We gaan graag in gesprek met organisaties en particulieren over manieren waarop de gigantische filmproductie herbeleefd kan worden. Iedereen met herinneringen of suggesties kan zich melden via: