Bergkerk Bergkerk

Onze musea

Museum De Waag

In 1913 kwam het waaggebouw in Deventer leeg te staan door een verhuizing van de meisjes-Hogereburgerschool. Dit bood de prachtige kans om een stedelijk museum op te richten. Op 22 april 1913 ging de gemeente akkoord met de bruikleen van het waaggebouw. Nog datzelfde jaar werd Vereniging de Waag opgericht die vanaf dat moment de exploitatie van het museum en de aanschaf van collectie voor haar rekening nam. Op 16 juni 1915 werd Museum De Waag voor het eerst geopend voor publiek.

De Waag door Cornelis Springer, 1869

Museum De Waag organiseert het gehele jaar door inspirerende tentoonstellingen over de stadsgeschiedenis van Deventer. Verdeeld over meerdere verdiepingen in het oudste waaggebouw van Nederland vertellen zij aan de hand van topstukken uit de stedelijke collectie, meer over de rijke geschiedenis van deze prachtige markt-, vesting- en industriestad.

Een bezoek aan Museum De Waag is altijd een betekenisvolle en onvergetelijke ervaring.

Museum De Waag
Brink 56, 7411 BV Deventer
Dinsdag t/m zondag: 11:00 - 17:00 uur
Museumkaart geldig

Speelgoedmuseum Deventer

Het Speelgoedmuseum heeft de grootste speelgoedcollectie van Nederland. De topstukken zijn daar te zien in twee sfeervolle koopmanshuizen uit de Hanzetijd. Je zult ontdekken dat speelgoed niet alleen vermakelijk is, maar ook veel vertelt over onszelf.

Een absoluut topstuk uit de collectie van het speelgoedmuseum is de blikken tekenclown van de Duitser Phillip Vielmetter uit 1897.

De collectie bevat ruim 14.000 records van in Nederland gebruikt speelgoed. Van bijzondere poppen en poppenhuizen, treinen, verschillende soorten mechanisch en optisch speelgoed tot bordspellen en games.

Recent heeft het Speelgoedmuseum de collectie speelgoed flink uitgebreid. Circa 240 objecten, afkomstig van mevrouw H.C. Ruyssenaers-Schenk uit Haarlem, zijn aan de collectie toegevoegd. De aanwinsten hebben een mooie plek gekregen in het vernieuwde museum.

Bezoek het meest speelse museum van Nederland voor een verrassend dagje uit!

Speelgoedmuseum Deventer
Brink 47, 7411 BV Deventer
Dinsdag t/m zondag: 11:00 - 17:00 uur
Museumkaart geldig